Στην Πάρο διεξάγεται μια συζήτηση σχετικά με το επίπεδο της διαχείρισης των υδάτων: θα πρέπει αυτή να συνεχίσει να γίνεται από τη ΔΕΥΑΠ στην Πάρο ή θα πρέπει να συγκεντρωθεί σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο;
Η «Φίλοι της Πάρου και Αντιπάρου» (ΦτΠΑ) θεωρεί ότι η διαχείριση αυτού του κοινού αγαθού πρέπει να συνεχίσει να γίνεται με τρόπο που να εγγυάται όχι μόνο μια αποτελεσματική και επιμελή υπηρεσία προς τους πολίτες, η οποία του επιτρέπει να ασκεί επιρροή στην κατεύθυνση αυτής της υπηρεσίας, αλλά και υπό τις καλύτερες περιβαλλοντικές και οικονομικές συνθήκες.
Η ΦτΠΑ επισημαίνει επίσης ότι η διαχείριση των υδάτων είναι συνταγματικά κοινοτική αρμοδιότητα και ότι οποιαδήποτε μεταφορά του θέματος αυτού σε περιφερειακό επίπεδο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμφωνία των κοινοτήτων, είτε με τροποποίηση του συντάγματος είτε με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.
Πέραν αυτών των νομικών προϋποθέσεων, η μεταβίβαση των δραστηριοτήτων της ΔΕΥΑΠ σε μια οντότητα που θα δημιουργηθεί, χωρίς καθιερωμένη διαχειριστική ικανότητα, αποτελεί ένα άλμα στο άγνωστο, το οποίο κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την τρέχουσα διαχείριση των υδάτων παρά να δημιουργήσει υποθετικά οργανωτικά πλεονεκτήματα. Από την άποψη αυτή, η ΦτΠΑ επισημαίνει την διαπιστωμένη αδράνεια στη διαχείριση των απορριμμάτων, την οποία διαχειρίζεται σήμερα η Περιφέρεια.
Πέρα από την παροχή νερού, η επείγουσα ανάγκη είναι να καθιερωθεί η βιωσιμότητα του νερού, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να ελέγχουν την κατανάλωσή τους και να επαναχρησιμοποιούν τα λύματα, προστατεύοντας τους υπάρχοντες υδροφόρους ορίζοντες από την εισχώρηση θάλλασας λόγω υπερεκμετάλλευσης, προστατεύοντας τον βυθό από την αλατούχα ρύπανση μέσω της απόρριψης της άλμης από τις μονάδες αφαλάτωσης, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί, και αποφεύγοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέσω της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.
Η ΦτΠΑ ζητά επίσης να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση με την αξιολόγηση της χρησιμότητας της δημιουργίας ενός χώρου συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών σε περιφερειακό επίπεδο (νησιά των Κυκλάδων) με τη συμμετοχή των διαφόρων ενδιαφερόμενων δημοτικών επιχειρήσεων διαχείρισης υδάτων. Ο χώρος αυτός θα μπορούσε να παρέχει στους δημοτικούς φορείς χρήσιμη υποστήριξη σε τεχνικά θέματα, δημόσιες συμβάσεις, διαχείριση έργων, τιμολόγηση, χρηματοδότηση, παρακολούθηση της παραγωγής, της διανομής και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για παράδειγμα. Θα μπορούσε επίσης να συγκεντρώσει τους ειδικούς πόρους κάθε μέλους της. Εκτός από την υποστήριξη αυτή, θα μπορούσε επίσης να διενεργεί ελέγχους και συγκριτικές αξιολογήσεις, ώστε να παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη στα μέλη του που δεν διαθέτουν διαχειριστική ικανότητα λόγω του μεγέθους τους.
Leave a Reply