Καθώς πλησιάζουμε την καλοκαιρινή περίοδο της « κανονικότητας » η οποία θα είναι πλούσια σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες, είναι χρήσιμο και θεμιτό να ανατρέξουμε στα δύο τελευταία χρόνια για να θυμηθούμε το περιεχόμενο και το νόημα της δραστηριότητάς μας ως συλλόγου πολιτών.
Πέρα από τη συνέχιση της συμβολής μας στην ανάδειξη του χώρου του ναού του Απόλλωνα στο Δεσποτικό, ο σύλλογός μας και τα μέλη του κατάφεραν, χάρη στην επιμονή τους, να ιδρυθεί σε πλήρη συνεννόηση με τις τοπικές αρχές και άλλες οργανώσεις και συλλόγους, ένας φορέας ειδικού σκοπού προκειμένου να δρομολογηθεί το σχέδιο δημιουργίας ενός αρχαιολογικού πάρκου στα αρχαία λατομεία Μαραθίου.
Εάν αυτό το έργο πετύχει, όπως όλοι ελπίζουμε, θα είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα, διότι έτσι στο άμεσο μέλλον θα λειτουργήσουν δύο αρχαιολογικά πάρκα (Δεσποτικό και Μαράθι) που θα αυξήσουν την ελκυστικότητα των νησιών μας από πλευράς αρχαιολογίας και πολιτισμού.
Επιθυμούμε επίσης να αναφερθούμε στην επικείμενη έκδοση, μετά το Πάσχα, του πρώτου τρίγλωσσου βιβλίου της συλλογής «Οι φίλοι της Πάρου και της Αντιπάρου» που επικεντρώνεται στον κυκλαδίτικο πολιτισμό και τη γαστρονομία. Αν αυτό το πρώτο βιβλίο γνωρίσει την επιτυχία που του αξίζει, η προσπάθεια θα συνεχιστεί με άλλους τίτλους που σχετίζονται με τον πολιτισμό και τις δραστηριότητες των κατοίκων της Πάρου και της Αντιπάρου. Αυτή η εκδοτική προσπάθεια θα πάρει την σκυτάλη από το περιοδικό του φίλου μας Νίκου Αλιπράντη, που άνοιξε το δρόμο για τη συγγραφή και διάδοση ιστοριών και διηγήσεων των νησιών μας.
Πρέπει επίσης να σταθούμε προσεκτικά απέναντι στη σταθερά ραγδαία αύξηση του αριθμού των τουριστών που έρχονται στα δύο νησιά μας, πράγμα που έχει ιδιαίτερη σημασία για το νόημα και το μέγεθος της ανάπτυξής τους. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: η αλματώδης ανάπτυξη των τουριστικών δραστηριοτήτων που παρατηρείται αυτά τα χρόνια απαιτεί σαφή σχεδιασμό των στρατηγικών επιλογών. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμεθα ολοένα και περισσότερο, όπως κάναμε μέχρι τώρα, προωθώντας κάθε είδους δραστηριότητες, όλες μαζί ταυτόχρονα, και με αλόγιστο, έως και ασύνδετο τρόπο μεταξύ τους.
Στο εξής θα πρέπει να γίνουν επιλογές που αφορούν κυρίως το μέλλον της τοπικής κοινωνίας, αλλά και όλων των κατοίκων των νησιών μας, μόνιμων ή εποχιακών. Από αυτή την άποψη, είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε το αυξανόμενο βάρος των μη μόνιμων κατοίκων από οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική άποψη και να αναγνωρίσουμε τον ρόλο τους ως πολιτών. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Πάρο. Εξ ου και η σημασία του δημόσιου διάλογου ανοιχτού σε όλους, για όλα τα κοινωνικά θέματα, ιδίως όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Οι διαδικασίες διαβούλευσης προβλέπονται και είναι υποχρεωτικές από το νόμο, όπως και αλλού σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Ας τις χρησιμοποιήσουμε, όταν χρειάζεται, στα νησιά μας. Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη.
Η δημόσια συζήτηση απέχει πολύ από το να τελειώσει. Οφείλουμε όλοι να παραδεχτούμε ότι πρέπει να συζητάμε θέματα που μας αφορούν όλους στα νησιά μας, χωρίς εχθρότητα, χωρίς επιθετικότητα και με σεβασμό προς τις διαφορετικές επιλογές. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός που πρέπει να ενθαρρυνθεί και να ενισχυθεί, καθώς ο διάλογος αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη βέλτιστων αποφάσεων.
Αυτό είναι και το δίδαγμα που αντλείται από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδόθηκε στις αρχές Απριλίου 2022, με την οποία ακυρώνεται το « Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Πάρου » του 2012, στο μέτρο που προέβλεπε επέκταση Παροικιάς, Νάουσας, Λεύκων και άλλων οικισμών, με το σκεπτικό ότι η «φέρουσα ικανότητα» του νησιού έχει ήδη εξαντληθεί από τον αυξανόμενο αριθμό κατασκευών και από την έντονη αύξηση του τουρισμού. Το Συμβούλιο της Επικρατείας υπογραμμίζει ότι μόνο το επιχειρηματικό συμφέρον ορισμένων ιδιοκτητών δεν θα μπορούσε να υπερισχύσει του γενικού συμφέροντος της προστασίας των νησιών και του περιβάλλοντος τους.
Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με βιαστικά βήματα ανεπαρκώς προετοιμασμένα είναι αυτά που οδήγησαν σε αυτή την ακύρωση και δημιουργούν προβλήματα και στη συνέχεια.
Για παράδειγμα, όσον αφορά το νέο έργο του αεροδρομίου, δεν ήταν ο (χρήσιμος) δημόσιος διάλογος σχετικά με το θέμα αυτός που το έθεσε υπό αμφισβήτηση, αλλά όπως φαίνεται, η έλλειψη σοβαρότητας στη προετοιμασία του διαγωνισμού, οι ελλείψεις της περιβαλλοντικής μελέτης που εκπονήθηκε χωρίς διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους, όπως επίσης οι προσφυγές που άσκησαν οι ανταγωνιστές εργολάβοι κατά του μειοδότη του οποίου η ιδιαίτερα χαμηλή προσφορά δεν είχε ελεγχθεί δεόντως.
Ο σύλλογός μας θα αναλάβει επίσης πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση χρημάτων για την υποστήριξη των έργων μας. Θα επανέλθουμε σε αυτό σύντομα.
Τέλος, μετά από 20 χρόνια ύπαρξης του συλλόγου, κρίνεται απαραίτητο να επικαιροποιηθεί το καταστατικό μας. Θα επανέλθουμε και σε αυτό το θέμα.
Γιώργος Βλαντάς, Τάσος Ζαχαράς
Υστερόγραφο : Οι Φίλοι Πάρου και Αντιπάρου δεν έχουν κινηθεί νομικά κατά του έργου επέκτασης του αεροδρομίου Πάρου, όπως ενίοτε υποστηρίζεται στον τοπικό Τύπο.
Leave a Reply