Αεροδρόμιο Πάρου
Οι τοπικές αρχές της Πάρου και Αντιπάρου ανακοίνωσαν πρόσφατα την επικείμενη έναρξη μεγάλων εργασιών προκειμένου:
- αφενός να επιμηκυνθεί ο διάδρομος του υπάρχοντος αεροδρομίου Πάρου, ώστε να καταστεί δυνατή η προσγείωση μεγαλυτέρων αεροσκαφών από διάφορες πόλεις του εξωτερικού και
- αφετέρου, να επεκταθούν τα κτίρια του αεροδρομίου Πάρου.
Οι εργασίες θα συγχρηματοδοτηθούν από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
Η είδηση αυτή γεννά ελπίδες αλλά και φόβους στους κατοίκους της Πάρου και Αντιπάρου, είτε είναι μόνιμοι είτε ημιμόνιμοι.
Ως προς τις ελπίδες που γεννώνται
Μέρος του πληθυσμού και κυρίως μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών του τουρισμού στηρίζουν τις ελπίδες τους στο αεροδρόμιο για να διευκολυνθεί η σύνδεση του νησιού με χώρες του εξωτερικού, με αύξηση του αριθμού των επισκεπτών αλλά και για να υπάρχει η δυνατότητα των ίδιων των κατοίκων, μονίμων ή ημιμονίμων , να ταξιδεύουν πιό εύκολα από/προς χώρες του εξωτερικού χωρίς ενδιάμεσο σταθμό και πιθανώς με μικρότερο κόστος (π.χ. με πτήσεις charter ή αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους τύπου Ryanair).
Πίσω από την προσδοκία αυτή βρίσκεται και η ελπίδα ότι θα αξίζει να κτιστούν μεγαλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα ανώτερης κατηγορίας ή ακόμη ότι η Πάρος θα γίνει κόμβος διελεύσεως προς άλλα νησιά, εκτός από την Αντίπαρο, όπως η Νάξος, Μύκονος κλπ.
Τέλος, οι κάτοικοι προσδοκούν αύξηση της αξίας των οικοπέδων τους και των ακινήτων που έχουν ήδη οικοδομήσει.
Ως προς τους φόβους που γεννώνται
Πρόκειται καταρχάς για τον κίνδυνο που συνεπάγονται οι αυξημένες ανθρώπινες ροές, λόγω του νέου αεροδρομίου, που δεν συμβαδίζει με την ικανότητα του νησιού να απορροφήσει μεγαλύτερο πληθυσμό. Ο κίνδυνος αυτός αφορά κυρίως:
- Την αυξημένη κίνηση ως συνέπεια των περισσοτέρων επισκεπτών, που παρατηρείται ήδη με τη γνωστή κυκλοφοριακή συμφόρηση
- Τη διαχείριση των απορριμμάτων και των υγρών αποβλήτων που είναι ήδη προβληματική τους καλοκαιρινούς μήνες
- Την ύδρευση και παροχή πόσιμου νερού.
–
Γενικότερα, η ποσοτική αυτή διάσταση θα συνοδεύεται με την εντατικοποίση της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού στην παραδοσιακή κατεύθυνση του μαζικού τουρισμού του καλοκαιριού με πτήσεις χαμηλού κόστους (ημέρα και νύχτα) και τουριστικά πακέτα με συμπιεσμένες τιμές. Αυτό σε αντίθεση με το στρατηγικό στόχο που έχουν εκφράσει οι αρχές του τόπου και που αγκαλιάζει η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων για μια αειφόρο ανάπτυξη που δεν θα σκοπεύει να αυξήσει άλλο τον αριθμό των επισκεπτών του καλοκαιριού αλλά να επεκτείνει την τουριστική περίοδο την άνοιξη και το φθινόπωρο μέσα από ήπιες μορφές τουρισμού που έλκουν άτομα που εκτιμούν την πολιτιστική κληρονομιά και τον χαρακτήρα του νησιού.
Σε αυτά προστίθεται ο φόβος ότι σύντομα το είδος των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν τις αυξημένες ροές ανθρώπων θα σημάνει τη μετατόπιση οικονομικών δραστηριοτήτων προς όφελος επιχειρηματιών ξένων προς τα δύο νησιά, σε βάρος των τοπικών παραγόντων. Επίσης ακόμα και η προοπτική ότι η αύξηση της οικοδόμησης σε όλο το νησί θα αλλοιώσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό το φυσικό περιβάλλον και τη φυσιογνωμία του νησιού και μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην περαιτέρω ανάπτυξή του.
Τέλος, ο προϋπολογισμός του έργου είναι λίγο κάτω από 50 εκατομμύρια ευρώ (κάτι που επιτρέπει να διαφύγει το έργο από τα «ραντάρ» των ευρωπαϊκών αρχών και από τη διαβούλευση με τον τοπικό πληθυσμό) και δεν αρκεί για να χρηματοδοτήσει μέτρα ικανά να αντισταθμίσουν τις αρνητικές συνέπειες αυτού του έργου ώστε να μειωθούν ορισμένοι από τους παραπάνω κινδύνους.
Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα?
Ο σύλλογός μας απευθύνθηκε πρόσφατα στον αρμόδιο υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη.
Υπογραμμίσαμε ότι το διάβημά μας δεν είχε πολιτικό ή ιδεολογικό κίνητρο και ζητήσαμε «να έχουμε μια πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση για όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή που πρόκειται να ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί πως η υλοποίηση του εν λόγω έργου δεν θα έχει αρνητικές/επιβαρυντικές επιπτώσεις στο νησί της Πάρου, το οποίο όπως γνωρίζετε υφίσταται ήδη, κατά τα τελευταία χρόνια, τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω της τουριστικής υπερδραστηριότητας και της αλόγιστης εκμετάλλευσης των φυσικών του πόρων».
Ειδικότερα, στην επιστολή μας υπογραμμίσαμε επίσης ότι «για τον σκοπό αυτό, στα πλαίσια της αρχής της διαφάνειας την οποία είμαστε πεπεισμένοι ότι πρεσβεύετε, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να μας δοθεί από τις υπηρεσίες σας ένα αντίγραφο της εγκεκριμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μια ενημέρωση για την προηγηθείσα διαβούλευση, καθώς και κάθε άλλο επίσημο έγγραφο που καταδεικνύει το σύνολο των αντισταθμιστικών έργων τα οποία προβλέπεται να γίνουν προκειμένου να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις από την υλοποίηση του έργου».
Με βάση τις πληροφορίες που θα λάβουμε και αν αποδειχθεί, όπως ελπίζουμε, η τήρηση του νομικού πλαισίου και των διαδικασιών του, θα προτείνουμε στους άλλους συλλόγους και στους εκπροσώπους των τοπικών αρχών να γίνει συζήτηση για τα διορθωτικά/συνοδευτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Petros says
Η προφητεία είναι ξεκάθαρη: Δυστυχώς το μόνο που αναμένεται με ένα διεθνές αεροδρομίο σε ένα τόσο μικρό νησί είναι η μυκονοποίησή του, το νησί θα χάσει το ήδη θολωμένο χρώμα του και θα κτιστεί μέχρι τα όριά του. Όταν θα φτάσει στα όριά του, θα αποφασιστεί η περαιτέρω διεύρυνση αυτών με αποτέλεσμα την μακροπρόθεσμα περαιτέρω πλέον μη αντιστρέψιμη υποβάθμιση. Μαζικός τουρισμός με μαζικά λάθη της διαχρονικά κοντόφθαλμης ελληνικής πολιτικής που στο βωμό της αρπακόλλα ανάπτυξης θυσιάζει την ελληνική πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά. Κρίμα…
Rigas Doganis says
The proposed airport development contains two key elements – a new terminal and a runway externsion of about 400m .
A new terminal is desperately needed . The existing one is very uncomfortable whether you are arriving or leaving and harms the image of Paros . The arrival baggage area is far too small and becomes overcrowded and very uncomfortable for arriving passengers who have to pick up luggage. The departure lounge – after security check- is totally inadequate in terms of space and seating . It can not deal with one full flight to Athens let alone two as often happens in peak months . So i for one would welcome a new and larger terminal building .
The runway extension should allow narrow body jets with 150 to 200 seats to land and take from points in western Europe .
In the short run there will be some diversion of passengers from Domestic flights and the ferries – that is passengers who currently fly into Athens from abroad and then fly on a domestic flight to Paros or catch a ferry boat .Some of these will now fly direct from their home cities to Paros. B ut the total number of visitors to the island in peak months is unlikely to change significantly because it is limited by the total number of hotel beds and rooms currently availble .
In the longer term that is after 3-4 years from now the impact of the extended airport on the island’s economy and infrastructure will depend on the speed , size and nature of new hotel building . If a significant number of new large ( over 60-100 room) hotel complexes are approved they will result in a more significant increase in tourist arrivals especially if these hotels generate package tourism . Then one can predict a number of challenges :
1. There will be Increased employment needs in hotels , shops, restaurants, the airport, hire car firms etc .. This will benefit Parian residents . But if labour needs can not be met by Parian residents there will be an influx of seasonal and permanent workers from elsewhere .
2. This will create pressure on housing needs
3. New and large hotels will put pressure on Paros’ electricity , water supply and rubbish disposal.
4. There is likely to be more congestion and delays on the roads which already have a number of bottlenecks. .This will arise from more visitor traffic in hire cars and coaches but also from more truck traffic from the port delivering food and other goods to the hotels.
5. Because these new larger aircraft take longer to climb the noise impact on communities under the flight paths will be worse.
The real challenge for Paros is how to plan for and minimise any adverse affects of the airport development while taking advantage of the potential benefits it should bring .. This means ensuring that basic infrastructure provision keeps pace with any hotel expqansion
ΛΙΖΑ says
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΥ ΘΟΡΥΒΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΠΙΟ ΗΣΥΧΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ!!!
Τζελη says
Συμφωνώ απόλυτα !!!!
Και ως προς την μόλυνση και ως προς την καταστροφή όσο αφορά τον τοπικό χαρακτήρα του νησιού που χάρη στο χρήμα και τα μεγαθήρια που χτίζονται το νησί ήδη έχει αρχίσει να χάνει την ομορφιά του καθώς και η κίνηση έχει γίνει ανηποφορη!!!!
Το νησί χρειάζεται ένα νοσοκομείο και όχι μεγαλύτερο αεροδρόμιο!!!!
Nicolas Stephanou says
Ενδιάμεσα μιας κρίσης που φαίνεται να σχετίζεται με την καταστροφή των οικοσυστημάτων, σε ένα νησί που έγινε διάσημο λόγω του μινιμαλισμού μικρής κλίμακας, ο σχεδιασμός της επέκτασης του αεροδρομίου είναι μια ευκαιρία να επανεκτιμηθεί σοβαρά η ιδέα ότι η ατέρμονη οικονομική ανάπτυξη είναι μοιραία και πάντα θετική για εμάς.
Εάν λειτουργούσαμε λογικά, θα στοχεύαμε πρώτα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ανθεκτικότητας στις επικείμενες κρίσεις των κατοίκων. Η ενθάρρυνση εξωτερικών επενδύσεων για μεγάλα τουριστικά σύνθετα που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, τον χαρακτήρα του νησιού και την κοινωνική συνοχή, αφήνοντας παράλληλα λίγα οφέλη στην τοπική οικονομία, δεν επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο.
Αντ ‘αυτού, θα θέλαμε να στοχεύσουμε τον τύπο του τουρίστα που τείνει να ανακαλύψει το μέρος που επισκέπτεται, να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του με τους κατοίκους του, να μάθει την ιστορία και τις παραδόσεις του. Αυτός ο τύπος τουριστών βρίσκεται παγκοσμίως σε ανοδική πορεία, και τα νησιά των Κυκλάδων κρύβουν οργανικά όλους τους πόρους για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Αυτοί οι ταξιδιώτες, δεν τους νοιάζει να περάσουν μερικές ώρες για να φτάσουν στον παράδεισο τους με καράβι και μπορούν να θεωρήσουν την διάσχιση του Αιγαίου ως ιδιαίτερη εμπειρία.
Αλεξάνδρα Σκαλτσογιάννη says
Πολύ αργά για δάκρυα .
Όσοι έχουν κατά καιρούς αντιδράσει , θεωρήθηκαν και θεωρούνται ακόμα εχθροί …
Αλεξάνδρα Σκαλτσογιάννη says
Ακριβώς για τους λόγους που αναφέρατε – προσέλκυση μαζικού τουρισμού – λόγω απευθείας πτήσεων και φτηνών αεροπορικών εισητηρίων , και την περιβαλλοντολογική επιβάρυνση που αυτό θα προκαλέσει , το νησί θα υποβαθμιστεί μέσο-μακροπρόθεσμα.
Δηλαδή όσοι ευελπιστούν ότι θα δουν τις αξίες των περιουσιών τους και των επιχιερήσεων τους να αυξάνονται σύντομα θα απογοητευτούν.
Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι αυτού του είδους η ανάπτηξη οδηγεί στην συνολική υποβάθμιση του τόπου.
Πόσο νησιά πρέπει να θυσιάσουμε για να το καταλάβουμε?
Η μήπως δεν θα το καταλάβουμε γιατι το άμεσο κέρδος είναι τελικά ο στόχος ?
Να οικονομίσουμε γρήγορα και μετά ότι είναι να γίνει ας γίνει…. οπως και οι πολιτικοί ψήφους ψάχνουμε . Στα γρήγορα . Και μετά ποιός ζει ? ποιός πεθαίνει?
Nicolas Stephanou says
Ακριβός όπως το λες, Αλεξάνδρα!
Η πραγματικότητα είναι ότι η κεντρική διοίκηση επέλεξε να κάνει την Πάρο ένα ελκυστικό μέρος για μεγάλους επενδυτές και ένα αεροπορικό hub για όλες τις Κυκλάδες. Αυτή η επιλογή δεν συνάδει με τη βιώσιμη ανάπτυξη που ο δήμαρχος μας δεν χάνει την ευκαιρία να επαινέσει. Ενέκρινε αμέσως το σχέδιο ως ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί στην Πάρο, πριν να έχει γίνει όποια συζήτηση ή παρουσίαση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων.
alexandra skaltsogianni says
Ναι , ας μην ξεχνάμε όμως ότι η τοπική κοινωνία καθοδηγούμενη απο τους εκάστοτε τοπικούς άρχοντες και πολιτικούς είχε πάγιο μακροχρόνιο αίτημα την δημιουργία διεθνούς αεροδρομίου στο νησί χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς κανένα πλάνο . Η κεντρική διοίκηση της χώρας ( η οποία επίσης κινείται χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό) βρήκε πρόσφορο έδαφος για να εγκρίνει μια ήδη δρομολογημένη εξέλιξη …
liza says
krima ston dimarho kai ntroph