Από τα τέλη της δεκαετίας του εξήντα ξεκίνησε για την Πάρο μια περίοδος έντονης ανάπτυξης με κινητήρια δύναμη τον τουρισμό. Βασικό ερώτημα το οποίο όφειλε ήδη από χρόνια να απαντηθεί ήταν και δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να είναι, το «Ποιά Πάρο θέλουμε αύριο»;
Οικιστική ανάπτυξη με παράλληλη συρρίκνωση του αγροτικού τοπίου, εμπορικό λιμάνι, αεροδρόμιο και, γενικότερα, υποδομές και συγκοινωνίες, διαχείριση υδάτινων πόρων και απορριμμάτων, έργα που αφορούν τη φυσιογνωμία του νησιού ή, επί μέρους κομματιών του που συχνά αποτελούν βιτρίνα του νησιού, πολιορκία των οικισμών από τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι το ενδιαφέρον των επισκεπτών και, κατά συνέπεια, ο επιούσιος των κατοίκων, στηρίζονται σ’ ένα σκηνικό, μέρος του οποίου είναι, ασφαλώς, ο ήλιος και η θάλασσα αλλά και το κυκλαδικό τοπίο του άσπρου σπιτιού, της πέτρας, του μάρμαρου και της ξερής γης και βέβαια του πολιτισμού και της φιλοξενίας των κατοίκων, οι λύσεις που θα δοθούν μας ενδιαφέρουν όλους.
Από αυτό το ενδιαφέρον γεννήθηκε η ιδέα των «Φίλων της Πάρου». Η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Φίλοι της Πάρου» ιδρύθηκε το 2002, με πρωτοβουλία Παριανών αλλά και ανθρώπων που, δεμένοι με το νησί με μια βαθιά αγάπη, αναγνώριζαν τα πολλά και ιδιαίτερα προβλήματα της τοπικής ανάπτυξης και της τοπικής κοινωνίας, και είχαν μια κοινή έγνοια: να δίνονται στα προβλήματα αυτά λύσεις σύγχρονες, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του κυκλαδικού χαρακτήρα του νησιού που αποτελούν έναν ανεκτίμητο φυσικό πλούτο για όλους όσους ζουν και εργάζονται σ’ αυτό αλλά και, ταυτόχρονα, παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά! Στον ιστότοπο των «ΦτΠ» (www.friendsofparos.com), μπορεί κανείς να βρεί τα ονόματα των ιδρυτικών μελών αλλά και του σημερινού Δ.Σ.
* Από άρθρο το Βλάση Σφυρόερα στο περοδικό «Παριανά»
Ετήσιες Διακρίσεις των ΦτΠ
2003 κ. Α. Ποπολάνος, Γεωπόνος και Οινολόγος, για τη συμβολή του στην ανάδειξη των παριανών κρασιών ΟΠΑΠ, (ονομασίας προελεύσεως ανωτέρας ποιότητος), καθιστώντας τα «πρέσβεις της Πάρου ανά τον κόσμο».
2004 κ. Χ. Γεωργούσης, Πρόεδρος του Μ.Ε.Α.Σ «Αρχίλοχος», για τη μακρόχρονη αλλά και σημαντική δράση του Αρχιλόχου, αλλά και του ίδιου προσωπικά και όλων των μελών του συλλόγου, για τον πολιτισμό και το περιβάλλον.
2005 κα Λ. Καρρά, Αντ/δρος της Ελληνικής Εταιρείας για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, για την ταινία της «Φωνή του Αιγαίου» και για το έργο της Ελληνικής Εταιρείας και κ. Κ. Γουζέλης, Αρχιτέκτων, για την τηλεοπτική σειρά «Αιγαίο Νυν και Αεί».
2006 κ. John Pack, Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Καλών Τεχνών επ’ ευκαιρία των 40ών γενεθλείων λειτουργίας της Σχολής στην Πάρο, για το έργο της και για τη διάδοση σ’όλο τον κόσμο, μέσω των μαθητών της, του «φωτός» των Κυκλάδων και κ. Ν. Σαρρής, εκπαιδευτικός, καλλιτέχνης και γεωργός, για τη συμβολή του στην γλωσσική και μουσική παιδεία των νέων της Πάρου αλλά και γενικότερα για τη δράση του στον πολιτιστικό τομέα.
2009/2011: les Amis, un premier bilan
Voici deux ans qu’une nouvelle équipe a été mise en place pour continuer à conduire l’action des Amis. Un bilan plus précis sera fait lors de l’assemblée annuelle de la matinée du 22 août. Rappelons ici les principales actions:
- poursuite de l’activité de l’été (cérémonies, assemblées générales, contacts avec les autorités locales etc.);
- doublement du nombre des adhérents;
- développement des activités des Amis en dehors de l’été (tenue de colloque, participation à des symposiums (cf. Ce numéro) et aux débats publics sur l’avenir de l’île, aux réunions des associations etc.), permettant ainsi de dépasser l’image d’une “association de l’été”, véhiculée par
certains au sujet des Amis; - publication de 4 numéros du périodique e-Bulletin, organe des Amis, circulant à plus de 1500 exemplaires, avec une pagination croissante et des textes également en français et en anglais;
- mise en place et développement d’un site web;
- interventions auprès des autorités publiques visant à empêcher la mise en oeuvre d’actions hostiles à l’environnement, ou illégales;
- élaboration avec d’autres acteurs associatifs et les pouvoirs locaux d’un document stratégique – Paros 2020 – renforçant ainsi le rôle de “think tank” de notre association;
- coopération accrue avec les autres associations de l’île;
- organisation de soirée musicales et caritatives permettant de financer d’autres associations etc.
In this article, written for the magazine “PARIANA”, Vlassis Sfyroeras discusses the concerns about the overdevelopment and its impact on the character of Paros that led to the creation of the non-profit organisation “Friends of Paros” some 10 years ago, and presents its aims, history and achievements.
Leave a Reply