A message from the FoP was read at the meeting of 11.6.2007 of the Municipal Council of Paros by Manos Kaparis, member of FoP, on the subject of “What Paros Do We Want?”, stressing the importance of preserving the Cycladic character of the island which is threatened by the rapid and uncontrolled building activity.
~~~~~~~~~
Μήνυμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11.6.2007 Με θέμα: Ποιά Πάρο θέλουμε οι ΦτΠ; Διαβάστηκε από τον Φίλο Εμμ. Κάπαρη
Μήνυμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11.6.2007
Με θέμα:
Ποιά Πάρο θέλουμε οι ΦτΠ;
Διαβάστηκε από τον Φίλο Εμμ. Κάπαρη
Κε Δήμαρχε, …, κες και κ Δημοτικοί Σύμβουλοι, κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα, εκ μέρους του προέδρου των Φίλων της Πάρου, κ. Β. Σφυρόερα, να σας μεταφέρω το παρακάτω μήνυμα – απάντηση των ΦτΠ στο ερώτημα ποια φυσιογνωμία θέλουμε για την Πάρο του αύριο.
Θέλουμε μιά Πάρο Κυκλαδικό νησί με όλη την έννοια του όρου. Η διατήρηση της κυκλαδικής φυσιογνωμίας της Πάρου είναι ο κύριος λόγος ύπαρξής των ΦτΠ. Πιστεύουμε ότι στη φυσιογνωμία αυτή στηρίζεται η εξέλιξη του νησιού τα τελευταία 30 χρόνια, η πρόοδος και η ευμάρεια των κατοίκων, το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Δεν θέλουμε ν’ αλλάξουμε τον τουριστικό χαρακτήρα της Πάρου, ούτε και να γυρίσουμε το χρόνο πίσω.
Πιστεύουμε όμως, ότι οι έντονοι ρυθμοί οικιστικής επέκτασης των τελευταίων ετών και όσων αυτοί επιφέρουν, καταστρέφουν τη φυσιογνωμία αυτή.
«Κυκλαδική φυσιογνωμία», πέρα από τον ήλιο, τη θάλασσα και τα ασπρα σπίτια με τις καμάρες, είναι οι μικροί οικισμοί, τα μικρά χωριά, τα πράγματα μέσα σε ορισμένα όρια, αλλά και οι ελεύθερες παραλίες και κορυφογραμμές. Και όλα αυτά σήμερα αλώνονται, αλλειώνονται, καταστρέφονται.
Οι ΦτΠ μαζί με τους 2 άλλους μεγάλους περιβαλλοντικούς συλλόγους τον Αρχίλοχο και τον Νηρέα, περιέγραψαν σε μια κοινή τους δήλωση που δημοσιεύτηκε από τον τοπικό τύπο, αυτά που νομίζουν απαραίτητα για να σωθεί η φυσιογνωμία του νησιού μας. Ως πρώτο θέμα αναφέρθηκε η αλόγιστη, ανεξέλεγκτη και καταστροφική δόμηση. Ως 2ο οι συνέπειες της στο παριανό περιβάλλον.
Η πρώτη, μεταξύ 10 προτάσεων, ήταν η μελέτη και εφαρμογή Γενικού Χωροταξικού Κανονισμού & Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου.
Η κυκλαδική φυσιογνωμία της Πάρου είναι μιά παγκόσμια κληρονομιά την οποία κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποθηκεύει. Και η καταστροφή της φυσιογνωμίας αυτής υποθηκεύει εμπρόθεσμα το μέλλον του νησιού και την ευμάρεια των κατοίκων του.Κατά συνέπεια:
Πρέπει να περιορίσουμε, άμεσα, τις πιέσεις της οικιστικής επέκτασης αλλά και τις ολέθριες συνέπειες της στο Παριανό περιβάλλον.
Πρέπει να σώσουμε ότι απόμεινε από το αγροτικό, το δασικό και το παράκτιο περιβάλλον, που είναι αναπόσπαστα κομμάτια του κυκλαδικού περιβάλλοντος.
Πρέπει πλέον να διαφυλάξουμε ρέμματα, χειμάρους, πηγές αλλά και κάθε άλλη οικολογικά σημαντική για το νησί περιοχή. Περιοχές σαν τις Κολυμπήθρες, τις Πεταλούδες, τις περιοχές Νατούρα του Μώλου και της Σάντα Μαρίας.
Πρέπει ν’ αναπλάσουμε περιοχές, όπως η παραλία της Παροικιάς, αλλά και άλλες όπου έχουν υποστεί καταστροφές. Πρέπει να προλάβουμε καταστροφές άλλων περιοχών όπως π.χ. η παραλία «Ζουριό» και η Βενετία της Νάουσας, που σήμερα δέχονται ισχυρές επιχειρηματικές πιέσεις.
Εκ μέρους όλων των Φίλων της Πάρου, θέλουμε να συγχαρούμε το Δήμαρχο Πάρου κ. Γ. Ραγκούση, για την συζήτηση αυτή, για την συν-διοργάνωση της ημερίδας της 16ης Ιουνίου και, γενικότερα, για την ευαισθησία που επιδεικνύει στα θέματα περιβάλλοντος αλλά και της φυσιογνωμίας του νησιού μας.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας
Leave a Reply