Το Φεστιβάλ Πάρου ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανατροπή της στερεοτυπικής τουριστικής εικόνας του νησιού, τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την τόνωση της κοινοτικής ζωής και την συμμετοχή της τοπικής κοινότητας στην πολιτιστική διαχείριση. Η πρώτη του διοργάνωση τον Ιούλιο του 2018 στέφθηκε με επιτυχία αφήνοντας πίσω έντονες συγκινήσεις, δυνατές αναμνήσεις αλλά και υψηλές προσδοκίες για το μέλλον. Ενδεικτικά αναφέρουμε τρεις δράσεις που έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής από τους επισκέπτες, ντόπιους και τουρίστες. Το Φεστιβάλ Πάρου έδωσε μια μοναδική ευκαιρία στο κοινό να επισκεφτεί το αρχοντικό Κρίσπη στην Αγορά της Παροικιάς. Μέσα από το αρχοντικό κάθε επισκέπτης ήρθε σε επαφή με την νεότερη ιστορία του νησιού αλλά και της Ελλάδας. Η έκθεση φωτογραφιών της Βούλας Παπαιωάννου που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη συγκίνησε πολλούς ντόπιους επισκέπτες που αναγνώρισαν στις εικόνες της μεγάλης Ελληνίδας φωτογράφου τους γονείς τους, τους συγγενείς ακόμα και τους ίδιους. Τέλος, η συναυλία του Ευγένιου Βούλγαρη στο Φραγκομονάστηρο έβαλε και πάλι τον σπουδαίο αυτό χώρο στο χάρτη της Παροικιάς ενισχύοντας το όραμα της αξιοποίησής του ως μουσείο της βυζαντινής κληρονομιάς του τόπου μας.
Κάθε δράση του Φεστιβάλ Πάρου σχεδιάστηκε και διοργανώθηκε με στόχο να αφήσει ένα έντονο αποτύπωμα στους τρόπους με τους οποίους κατανοούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και τους τρόπους με τους οποίους συνυπάρχουμε με το παρελθόν του τόπου. Για την διοργάνωση και τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ χρειάστηκε η σύμπραξη πολλών φορέων. Ο Δήμος Πάρου, η Δημοτική Κοινότητα Πάρου, η ΚΔΕΠΑΠ, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων μαζί με 60 συμμετέχοντες, και 170 εθελοντές καθώς και πολυάριθμους χορηγούς από τον τοπικό επιχειρηματικό κόσμο συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάδειξη των αθέατων όψεων Πάρου. Το 2ο Φεστιβάλ Πάρου έχοντας θέσει εξ αρχής πολύ υψηλούς στόχους βασίζεται σε μια πρωτότυπη έρευνα προφορικής ιστορίας που διεξάγεται με τη συμμετοχή πολλών κατοίκων του νησιού. Μαρτυρίες από μεγάλα ιστορικά γεγονότα αλλά και μικρά καθημερινά συμβάντα συλλέγονται επιμελώς και αρχειοθετούνται στο αρχείο προφορικής ιστορίας με την πολύτιμη βοήθεια του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Heritage Management Organization.
Αυτές οι μνήμες και αναμνήσεις των κατοίκων του νησιού θα ξαναζωντανέψουν μέσα από τρεις μέρες γιορτής, παιχνιδιού και διασκέδασης. Η ομάδα του Φεστιβάλ Πάρου
Leave a Reply