Αν θέλουμε ένα όραμα γιά την Παρο του 2020, άς δούμε πρώτα ποιά είναι η Πάρος του 2011. Μιά τέτοια, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση έκανε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στην αρχή της άνοιξης, λέγοντας…
«Ολοι γράφουν για την κοσμοπολίτικη Πάρο το καλοκαίρι, εμείς όμως ταξιδέψαμε στην εκπνοή του φετινού χειμώνα για να τη δούμε με τα ανοιξιάτικά της χρώματα. Και ανακαλύψαμε ένα άλλο νησί, μια άλλη γεωγραφία. Και το σημαντικότερο; Ανακαλύψαμε την Πάρο των Παριανών και ήταν έξοχη!»
Σταχυολογούμε τις απαντήσεις που έδωσαν στο εξαιρετικό άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ εξέχοντα μέλη της Παριανής κοινωνίας, όπως ο Δήμαρχος Παρίων κ. Βλαχογιάνης, η πρώην Αντιδήμαρχος κα Κάγκανη και ο ξενοδόχος, συγγραφέας και μέλος των ΦτΠ Γιώργος Πίττας. Στο τέλος σημειώνουμε και τις ερωτήσεις που δεν κάλυψε το άρθρο…
Ποιά είναι η Πάρος;
«Η Πάρος είναι το τρίτο πιο ανεπτυγμένο τουριστικά κυκλαδονήσι, μετά τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Εχει έκταση 186 τετρ. χιλιομέτρων και διαθέτει υπέροχες ακτές συνολικού μήκους 120 χλμ».
Πόσοι, ποιοί και πού ζούν στην Πάρο;
«Στην Πάρο ζουν περίπου 17.000 μόνιμοι κάτοικοι. Στη δεκαετία 1991 – 2001 παρατηρήθηκε αύξηση του πληθυσμού κατά 40%! Εχουν όλοι δουλειά».
«Η Πάρος έχει πολλούς οικονομικούς μετανάστες, αφού η οικονομία της ανθεί. [Στους οικισμούς] ζουν κυρίως μετανάστες. Οι Παριανοί διαλέγουν να φτιάχνουν καινούργιο σπίτι έξω από τους οικισμούς για να φτάνουν ώς εκεί με το αυτοκίνητο».
Ποιά είναι η κινητήριος δύναμη της παριανής οικονομίας;
«…είναι βέβαια ο τουρισμός, αλλά κυρίως η οικοδομή. Το νησί χτίζεται απ’ άκρου σ’ άκρον με εξοχικές κατοικίες».
«Υπάρχει άναρχη δόμηση και πρέπει να μπει κάποιο φρένο. Ο ορεινός όγκος χτίζεται ώς τις κορυφογραμμές. Φτάσαμε σε οριακό σημείο…».
«Είμαστε όμως το πρώτο κυκλαδονήσι που εκπονεί Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Θα οριστεί ανώτατος αριθμός κατοικιών που μπορεί να σηκώσει το νησί».
Πόσο έχουν αξιοποιηθεί οι πολιτιστικοί και τουριστικοί πόροι;
«Ναι, η Μέδουσα είναι, δίκιο έχετε, μου λέει η χαρωπή υπάλληλος του ταλαίπωρου και κακοφωτισμένου αρχαιολογικού Μουσείου της Παροικιάς, σημειώνοντας ότι η Γοργώ είναι αυτό το αέρινο αρχαϊκό άγαλμα του 6ου π.Χ. αιώνα».
«Eίναι τα διασημότερα λατομεία της αρχαίας Ελλάδας… Σήμερα είναι αφημένα στη μοίρα τους και μόνο οι ονειροπόλοι ελπίζουν σε ένα συναρπαστικό αρχαιολογικό πάρκο μια μέρα».
Υπάρχουν περιβαλλοντικά προβλήματα;
Κανένας δεν αναφέρθηκε σ’ αυτά στο άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Ισως γιατί θέματα ύδρευσης, πάρκινγκ, ηχορύπανσης δεν απασχολούν την χειμωνιάτικη Πάρο…
Ποιά θέματα απασχολούν τους Παριανούς;
Επίσης το άρθρο δεν αναφέρθηκε σε κοινωνικές και άλλες βασικές υπηρεσίες. Οι μεγάλες φετεινές διαμαρτυρίες γιά το Κέντρο Υγείας πέρασαν απαρατήρητες. Τα εν οίκω ουκ εν δήμω…
Ποιά Πάρο θέλουν οι Παριανοί και οι φίλοι του νησιού;
«…βλέπω μια Πάρο που αγωνίζεται να διαμορφώσει ένα άλλο πρόσωπο. Πέρα από το μαζικό τουρισμό, πέρα από τα σχέδια για μεγάλο αεροδρόμιο, πέρα από τη λαίλαπα της οικοδομής που απειλεί τις παριανές εξοχές, βλέπω την αγωνία να φανεί σε μια γωνίτσα η άλλη Πάρος, η αόρατη. Μια εναλλακτική Πάρος, με τις μυρωδιές και τα χρώματα που είδα αυτές τις ημέρες: μια Πάρος όλου του χρόνου. Μια Πάρος με τα μονοπάτια, τα μοναστήρια, τα άγνωστα τοπία, τις κατοικιές, την τοπική κουζίνα, τα περίφημα παριανά κρασιά, τα βουνά με τα αρπακτικά πουλιά και τα πάνω από 40 είδη άγριες ορχιδέες. Κι άλλα πολλά που ορίζουν έναν τόπο εντυπωσιακό».
Paros in 2011
If we want to develop a vision for Paros in 2020 we should first have a look at Paros in 2011. The newspaper KATHIMERINI presented at the end of the winter a very interesting article on “Paros of the Parians”. The article was based on interviews with prominent people of Paros and included many quotations, some of which are presented in this page. They provide answers to questions such as: who and how many people live on Paros (17,000 including many economic migrants); what is the motor of its economy (construction); etc. The article however does not mention any issues concerning water supply, parking, noise or the recent protests on the state of the Health Centre in Paroikia.
Leave a Reply