The cooperation of the FoP with other local associations started a few years ago. Representatives of FoP, “Archilochos” and “Nireas” discussed cultural and environmental issues concerning the island and issued a common declaration on 6/12/2006. This declaration expressed concern at the excessive and uncontrolled building activity, and addressed the multiple environmental problems emanating from it: water supply; waste disposal; sewerage; road traffic and parking; pollution of all kinds; and lowering of the quality of life. It included ten indicative proposals, which remain a point of reference in the continuing efforts we are making in close cooperation with other local associations to save the character of Paros and ensure its sustainable development.
~~~~~~~
Προς το Δήμο, το Επαρχείο, την Αστυνομία, το Λιμεναρχείο, όλους τους Παριανούς Συλλόγους του νησιού και της Αθήνας, τον Τοπικό Τύπο, τους Συλλόγους Εργαζομένων και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.
“ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ”
“ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ”
“ΝΗΡΕΑΣ”
ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Προς το Δήμο, το Επαρχείο, την Αστυνομία, το Λιμεναρχείο, όλους τους Παριανούς Συλλόγους του νησιού και της Αθήνας, τον Τοπικό Τύπο, τους Συλλόγους Εργαζομένων και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ της Πάρου συναντηθήκαμε και συζητήσαμε θέματα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Κοινή διαπίστωση είναι ότι τοπικοί άρχοντες και πολίτες, κάτι πρέπει να κάνουμε, ώστε να περισωθεί ο χαρακτήρας και το ύφος του νησιού, που αποτελούν βάσεις για τη ζωή μας και τις πολιτιστικές μας επιδιώξεις.
Περιβαλλοντικά ζητήματα
Α. Το πρώτο θέμα είναι η αλόγιστη, ανεξέλεγκτη και καταστροφική δόμηση. Έχουν μείνει εδώ και χρόνια στα χαρτιά τα χωροταξικά σχέδια και άλλες πολεοδομικές ρυθμίσεις. Χτίζονται κορυφογραμμές, δασικές εκτάσεις, βοσκότοποι, παραλίες, για να κατοικηθούν τελικά, ένα μήνα το χρόνο! Κάθε τόσο στην Πάρο, χωρίς σχέδια και χωρίς εγκρίσεις, ανοίγονται δρόμοι και προχωρεί η οικοπεδοποίηση. Η εμπορική δόμηση στους επαρχιακούς δρόμους επιταχύνεται, το αγροτικό περιβάλλον – αναπόσπαστο κομμάτι του κυκλαδικού αισθητικού περιβάλλοντος- μετατρέπεται σε αστικό και η αισθητική του τοπίου αλλάζει ενώ η κυκλοφορία καθίσταται πιο δύσκολη και επικίνδυνη.
Β. Η οικιστική επέκταση επιφέρει αυξημένα περιβαλλοντικά προβλήματα, λυμμάτων, απορριμμάτων, υδροδότησης, κυκλοφοριακά, ρύπανσης παντός είδους, υποβάθμισης της ποιότητας ζωής. Σ’ αυτό συμβάλλει και η ηχορρύπανση – πολλοί οικισμοί υποφέρουν- αλλά και η αισθητική ρύπανση.
Γ. Το πολύτιμο νερό της Πάρου δεν αρκεί να υδρεύσει τόσες πολλές κατοικίες και σε τόσο μακρινές αποστάσεις και, καθώς δεν λαμβάνονται μέτρα για κατάλληλη αποχέτευση, ο υδροφόρος ορίζοντας απειλείται ολοένα και περισσότερο με μόλυνση. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε να μελετηθεί διεξοδικότερα η πολιτική που αφορά τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού στο νησί μας.
Δ. Θέμα όχι λιγότερο σημαντικό, είναι η αλόγιστη ανάπτυξη εμπορικής δραστηριότητας και, κυρίως, εξαγωγής εξορρυκτικών προϊόντων, η οποία τείνει επίσης να αλλοιώσει την φυσιογνωμία του νησιού χωρίς να επιτυγχάνεται μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη. Είμαστε υπέρ της επιχειρηματικής δραστηριότητας και, ειδικότερα, της λατομικής, η οποία στην Πάρο έχει παράδοση χιλιετιών. Εν τούτοις, είμαστε υπέρ μιας λειτουργίας των επιχειρήσεων με σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία και πειθαρχία στις περιοριστικές δεσμεύσεις. Στην περίπτωση των λατομείων θεωρούμε επιβεβλημένη τη γρήγορη και ουσιαστική αποκατάσταση των πληγωμένων τοπίων. Αυτονόητο είναι ότι όσα λατομεία δεν έχουν άδειες πρέπει να κλείσουν πάραυτα και να αρχίσουν σύντομα εργασίες αποκατάστασης.
Προτάσεις
- Μελέτη και εφαρμογή Γενικού Χωροταξικού Κανονισμού & Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου.
Για τις εκτός σχεδίου πόλεως οικοδομές, περιορισμό της οριζόντιας ιδιοκτησίας ώστε να μην καταστρατηγείται ο θεσμός των 8 στρεμμάτων, προτεραιότητα στις λιθόκτιστες οικοδομές και κατάργηση της υποχρέωσης ασπρίσματος αυτών. - Λειτουργία, το συντομότερο δυνατό, ολοκληρωμένου και πλήρως στελεχωμένου Πολεοδομικού γραφείου στην Πάρο.
- Διαμόρφωση σώματος εθελοντών για την προστασία του περιβάλλοντος και συνεργασία με Δήμο και Επαρχείο. Θα μπορούσε να αποτελέσει μια από τις σοβαρές Επιτροπές του Δήμου και του Επαρχείου.
- Υπηρεσία στο Δήμο και το Επαρχείο, που να συνεργάζεται με τους εθελοντές και να αξιοποιεί τις προτάσεις και τις ιδέες από τους πολίτες και τα έντυπα που εκδίδονται. Ανοιχτή γραμμή πολιτών με την υπηρεσία αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου επιφορτισμένη με περιβαλλοντικά θέματα μόνο. Η υπηρεσία αυτή θα μπορούσε να δέχεται και να αξιολογεί τα παράπονα πολιτών σε σχέση με το περιβάλλον.
- Ο θεσμός ενός εισαγγελέα περιβάλλοντος, θα μπορούσε ν’ αποτελέσει ανάσχεση στα σοβαρά αδικήματα που συντελούνται. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προβλέψει το θεσμό του εισαγγελέα περιβάλλοντος για κάθε νομαρχία, αλλά το θέμα δεν προχώρησε. Εδώ θα χρειαστούν νέες πρακτικές και γνώσεις που θα μπορούν να συνδυαστούν με την εξέλιξη του θεσμού της δικαιοσύνης στα νησιά μας.
- Η ανακύκλωση που γίνεται στα σχολεία πρέπει να επεκταθεί. Δεν μπορεί να φτάσουμε στην υγειονομική ταφή και να μην έχουμε εθιστεί όλοι στην ανακύκλωση. Η εφαρμογή της πολιτικής αυτής θα έπεται μιας σοβαρής εκστρατείας ενημέρωσης, για την υλοποίηση της οποίας οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι θα συνδράμουν καθοριστικά.
- Στον τομέα του νερού, μία ορθή πολιτική θα πρέπει να βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη γενίκευση της υποχρέωσης δεξαμενών για τη συλλογή των ομβρίων υδάτων σε όλες τις νέες οικοδομές και στο συστηματικότερο έλεγχο διαρροών και αλόγιστης χρήσεως. Άδεια για την ανέγερση εκτός οικισμού συγκροτημάτων και ξενοδοχειακών μονάδων θα πρέπει να χορηγείται μόνον εκεί όπου με βάση τον σχετικό χάρτη, επιτρέπεται γεώτρηση, η οποία και θα είναι η μόνη δυνατή πηγή ύδρευσής τους. Συστηματικότερος έλεγχος και επισκευές-ανανέωση τόσο του υδρευτικού όσο και του αποχετευτικού δικτύου. Μεσοπρόθεσμα θα πρέπει επίσης να μελετηθεί σοβαρά και η σκοπιμότητα κατασκευής μονάδων αφαλάτωσης.
- Ουσιαστική ενίσχυση της αστυνομίας, του λιμενικού, αλλά και της δημοτικής αστυνομίας, το καλοκαίρι που ο πληθυσμός δεκαπλασιάζεται.
- Τολμηρότερη παρέμβαση των υπηρεσιών, εκεί που ο νόμος το επιβάλλει. Οι υπηρεσίες πρέπει να ζητούν εφαρμογή του νόμου, διότι η διστακτικότητα και η επιφυλακτικότητα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση των παρανομιών. Προτείνουμε ο Δήμος με το Επαρχείο, ενδεχομένως και μαζί με τους συλλόγους που ενδιαφέρονται, να καλέσουν τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κράτους, (όπως, μετά από πρωτοβουλία του νυν Δημάρχου κ Γιάννη Ραγκούση, εκλήθει το Ελεγκτικό Συνέδριο να ελέγχει τις δαπάνες του Δήμου) για τον έλεγχο της νομιμότητας σε όλους τους κρίσιμους για το περιβάλλον του νησιού τομείς.
- α) Επιστολή – έκκληση του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και των Συλλόγων, που θα μοιράζεται στους επισκέπτες και θα τους δίνει μερικές βασικές πληροφορίες και συμβουλές: Να μην ηχορυπαίνουν, να χρησιμοποιούν με σύνεση το νερό και να σέβονται τους κανόνες για τη διαχείριση των αποριμμάτων.
β) Επιστολή του δημάρχου στους επιχειρηματίες για την ένταση των μεγαφώνων, τις ώρες κοινής ησυχίας, τη διαχείριση των απορριμμάτων κλπ. Οι επιστολές αυτές θα μοιράζονται κάθε χρόνο και θα μπορεί να είναι σε συνεργασία Δήμου και Συλλόγων.
Οι παραπάνω προτάσεις είναι ενδεικτικές. Με τις κοινές συναντήσεις και την ανοικτή συζήτηση μπορεί να διαμορφωθούν καλύτερα και ουσιαστικότερα. Το ζήτημα είναι να καταφέρουμε όλοι μαζί μια ανάπτυξη που δεν θα ξεθεμελιώνει, αλλά θα σέβεται τον κυκλαδικό χαρακτήρα και τον πολιτισμό του νησιού.
Leave a Reply