- Πρόοδος και χρηματοδότηση: Η κατασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη, με αναμενόμενη ολοκλήρωση μέχρι τη θερινή περίοδο του 2025. Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από κονδύλια του ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Υπάρχουν ανησυχίες ότι η αιτιολόγηση του έργου ως μέτρο “ασφάλειας” μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με τους κανονισμούς χρηματοδότησης της ΕΕ και έχει υποβληθεί επίσημη καταγγελία σχετικά με αυτό.
- Ανάπτυξη του σημερινού αεροδρομίου: Ο υφιστάμενος χώρος του αεροδρομίου επεκτείνεται για να συμπεριλάβει εκτεταμένο διάδρομο προσγείωσης και ένα νέο κτίριο αεροσταθμού.
- Ζώνες περάσματος και θέματα αδειών: Οι συγκεκριμένες ζώνες fly-over παραμένουν αδιευκρίνιστες στην άδεια του έργου, αλλά αναμένεται να περιλαμβάνουν περιοχές στα νότια (Νότιος Βουτάκος, Δυτική Αλυκή) και βόρεια (Ανατολική Πούντα, Αγία Ειρήνη), παρόμοια με την τρέχουσα ρύθμιση. Οι τροποποιήσεις της άδειας, οι οποίες περιλαμβάνουν επέκταση διαδρόμου προσγείωσης και την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού, έχουν αμφισβητηθεί από 24 προσφεύγοντες τον Ιούνιο του 2021. Το αποτέλεσμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμεί, σημειώνοντας ότι η διαδικασία προσφυγής δεν αναστέλλει το έργο.
- Νομική και δημόσια δέσμευση: Η τροποποιημένη άδεια έχει λήξει, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ανανέωσης. Κατά συνέπεια, μια νέα νομική διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα. Η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει δημόσια διαβούλευση, παρουσιάζοντας την ευκαιρία να συζητηθούν και ενδεχομένως να εφαρμοστούν χρονοθυρίδες λειτουργίας (προς το παρόν απροσδιόριστες), να καθοριστούν προστατευόμενες περιοχές και να επιβληθούν περιορισμοί θορύβου και πτήσεων.
- Περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις:
Στο επίκεντρο της συζήτησης γύρω από την επέκταση του αεροδρομίου βρίσκεται η πιεστική ανησυχία ότι μια τέτοια ανάπτυξη, που χαρακτηρίζεται από επέκταση διαδρόμου προσγείωσης και ένα νέο τερματικό σταθμό, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επείγουσα ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη στο νησί. Αυτή η αύξηση των υποδομών ενέχει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της υπερδόμησης, η οποία θα μπορούσε να αλλοιώσει δραματικά το τοπίο του νησιού. Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία ότι η δυνητική αύξηση της χωρητικότητας του αεροδρομίου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για τον υπερτουρισμό, απειλώντας σοβαρά την οικολογική ισορροπία του νησιού και επηρεάζοντας σημαντικά την ευημερία και τον τρόπο ζωής της τοπικής κοινότητας. Η κατεύθυνση αυτού του έργου φαίνεται να είναι μια σαφής απόκλιση από την πορεία προς ένα πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον μέλλον. - Η Ελλάδα θα ιδιωτικοποιήσει 23 αεροδρόμια, συμπεριλαμβανόμενο της Πάρου το 2024. Το νέο αεροδρόμιο της Πάρου θα είναι το κερασάκι στην τούρτα!
Leave a Reply