Σ.Β.Α.Κ. ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΠΑΡΟΥ – Β’ ΦΑΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – ΠΡΩΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
Οι ΦτΠΑ επικροτούν τους παρακάτω στόχους του Σ.Β.Α.Κ. Παροικίας που τους θεωρούν απόλυτα συμβατούς με το όραμα της αειφόρου ανάπτυξης της Πάρου και της προστασίας του κυκλαδικού χαρακτήρα του νησιού.
Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) της Παροικίας είναι ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο αποσκοπεί στην κάλυψη της ανάγκης για κινητικότητα των ανθρώπων σήμερα και στο μέλλον, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη και την περίμετρο της.
Το Σχέδιο βασίζεται σε ένα ενιαία αποδεκτό μακροπρόθεσμο όραμα για τις μεταφορές και την κινητικότητα στο σύνολο της περιοχής μελέτης, το οποίο καλύπτει όλους τους τρόπους και τα μέσα μεταφοράς (δημόσια και ιδιωτικά, επιβατικά και εμπορευματικά, μηχανοκίνητα και μη), καθώς και τα πρότυπα συμπεριφοράς στις μετακινήσεις και τη στάθμευση. (Τεχν. Έκθεση, σελ 2)
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εκφράζουν τις παρακάτω παρατηρήσεις, προβληματισμούς και προτάσεις.
1. Ο περιορισμός των αυτοκινήτων είναι προϋπόθεση για την επιτυχία του Σ.Β.Α.Κ.
Το Σ.Β.Α.Κ. πρέπει να λάβει υπόψη του, κάτι που δεν το έχει κάνει επαρκώς:
- τον τεράστιο αριθμό επισκεπτών και επί πλέον αυτοκινήτων (ενοικιαζόμενων, επισκεπτών, κλπ) κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου που είναι ίσως και δεκαπλάσιος του μονίμου,
- το γεγονός της διάσπαρτης οικιστικής ανάπτυξης της Παροικίας, και όλου του νησιού πέρα από τα όρια των οικισμών, που συνεπάγεται μεγάλο βαθμό εξάρτησης από το αυτοκίνητο και είναι η κύρια πηγή των κυκλοφοριακών πιέσεων και περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην Παροικία.
Για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ήπιας κυκλοφορίας και προτεραιότητας σε πεζούς και ποδήλατα, τα αυτοκίνητα πρέπει να μην κυκλοφορούν μέσα στον οικισμό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα σύστημα “park-and-ride”, δηλαδή:
- ένα δακτύλιο χώρων στάθμευσης στην περιφέρεια της Παροικίας στα οποία θα καταλήγουν ΙΧ (εκτός από αυτά που ανήκουν σε κατοίκους μέσα στον κλοιό), βανάκια (transfer vans, mini-buses), και λεωφορεία εκτός από τα αστικά,
- ένα σύστημα με βανάκια που θα συνδέουν τους χώρους στάθμευσης με την Παροικιά, κατά προτίμηση ηλεκτρικά βανάκια για περιβαλλοντικούς λόγους και προσαρμοσμένα για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ και ηλικιωμένων ατόμων.
Το οικονομικό κόστος της αγοράς ή πολυετούς εκμίσθωσης χώρων στάθμευσης και λειτουργίας του συστήματος “park-and-ride” θα μπορούσε να βαρύνει τους χρήστες των χώρων στάθμευσης, με την εξαίρεση μονίμων κατοίκων Παροικιάς ή και όλης της Πάρου (ή μηδαμινού κόστους ετήσιας κάρτας).
2. Η έννοια και κανόνες ήπιας κυκλοφορίας πρέπει να προσαρμοστούν στις τοπικές συνθήκες
Οι ήπιες συνθήκες θα πρέπει να εξασφαλίζουν πρωταρχικά την ασφάλεια και προτεραιότητα των πεζών. Στους πολύ στενούς και συνωστισμένους από πεζούς (τουλάχιστο το καλοκαίρι) δρόμους της Παροικιάς τα γρήγορα ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια μπορεί να είναι ακατάλληλα.
Λόγω στενότητας χώρου ακόμα και στον παραλιακό και στον περιφερειακό της Παροικιάς θα χρειάζεται προσαρμογή των στάνταρντς-προτύπων που ισχύουν για στις μεγάλες πόλεις και συστηματική πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση, πριν εισαχθούν μόνιμα.
3. Τα προτεινόμενα έργα πρέπει να ενταχθούν στο γενικότερο σκεπτικό του Σ.Β.Α.Κ.
Οι δύο συγκεκριμένες παρεμβάσεις που προτείνονται δεν είναι ενταγμένες στη λογική του Σ.Β.Α.Κ. και η κύρια αιτιολόγησή τους φαίνεται να είναι η διευκόλυνση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Είναι ad hoc και εξετάζοντάς τες αυτόνομα, έχουμε τις εξής παρατηρήσεις:
- Ανάπλαση πλατείας Αγίου Νικολάου
Η προτεινόμενη παρέμβαση θα υποβιβάσει τη σημερινή λειτουργικότητα της σύνδεσης πλοίων και λεωφορείων (passenger transfer), θα περιορίσει και ίσως καταστρέψει ένα δημόσιο χώρο πρασίνου (κι ας μην είναι πλήρως αξιοποιημένος) και ίσως θα επηρεάσει τη θέα προς το μνημείο της Εκατοπυλιανής. Γι’ αυτό θα πρέπει να μην υλοποιηθεί χωρίς μία πλήρη και λεπτομερή αξιολόγηση των επιπτώσεων της.
- Διαμόρφωση κόμβου Γκίκα
Η προτεινόμενη παρέμβαση αποτελεί σαφώς βελτίωση από κυκλοφοριακής άποψης και θα είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη λειτουργία του “park-and-ride” και του κλοιού και έχει την υποστήριξή μας.
Η γνώμη σας θα εκτιμηθεί πολύ. Μην διστάσετε να γράψετε το σχόλιό σας παρακάτω.