ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στον απόηχο της ημερίδας «Σχεδιάζοντας (σ)τα όρια των μικρών νησιών» που έγινε στο ΕΜΠ από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, οι νησιώτες νοιώθουμε ότι ξανασμίξαμε σαν μια μεγάλη κατακερματισμένη οικογένεια με το πέλαγος ανάμεσά μας.
Νοιώθουμε την ανάγκη να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο στις δυσκολίες και να μοιραστούμε τις χαρές και τις συγκινήσεις που προσφέρουν τα νησιά μας.
Νοιώθουμε επίσης ότι κομβικές εξελίξεις δρομολογούνται και καθοριστικές αποφάσεις λαμβάνονται αυτό το διάστημα για τη ζωή και τον τόπο μας, ερήμην μας. Δυστυχώς, όλα τα νησιά της χώρας, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, οι Σποράδες, το Βόρειο Αιγαίο, το Ιόνιο και τα μεγάλα νησιά μας Κρήτη και Εύβοια αντιμετωπίζονται μονοδιάστατα ως επενδυτικός χώρος ή ως ταμειακές μηχανές! Αυτή η οπτική είναι απολύτως καταστροφική και ξένη προς τη νησιωτικότητα. Τα νησιά μας είναι ευαίσθητοι τόποι με μοναδικά οικοσυστήματα και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, στους οποίους κατοικούν και δημιουργούν οι νησιώτες επί χιλιάδες χρόνια.
Ειδικότερα για την παρουσίαση της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Θήρας που θα γίνει την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, η θέση μας είναι η εξής:
Αντιτασσόμαστε στην εφαρμογή ενός ειδικού πολεοδομικού σχεδίου που θέτει δύο μέτρα και δύο σταθμά! Οι «στρατηγικές επενδύσεις» δεν είναι δυνατόν να αξίζουν περισσότερο από το φυσικό περιβάλλον αυτού του νησιού και να εξαιρούνται από τον σχεδιασμό της Πολιτείας. Κανένας «στρατηγικός επενδυτής» δεν μπορεί να έχει διαφορετικό δικαίωμα δόμησης ή διαφορετική υποχρέωση προστασίας του περιβάλλοντος που ανήκει σε όλους μας εξίσου, αναλόγως με τα βαλάντια που διαθέτει στην τσέπη του.
Ο λόγος για τον οποίο η Σαντορίνη έγινε παγκόσμιος τουριστικός προορισμός δεν μπορεί να κοστολογηθεί και να ξεπουληθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα που θα αλλοιώσουν μόνιμα την ιδιαίτερη κληρονομιά της Σαντορίνης.
Η ανεπανόρθωτη αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της Σαντορίνης – Θηρασιάς και των υπολοίπων Κυκλάδων, σε συνδυασμό με την γενική «αναπτυξιακή» αναρχία την οποία καλλιεργεί η ίδια η Πολιτεία αφήνοντας υποστελεχωμένες τις υπηρεσίες (π.χ. υπάρχει μόνον ένας μηχανικός στην πολεοδομία Σαντορίνης, που εξυπηρετεί επίσης Ίο, Φολέγανδρο, Θηρασιά, Σίκινο, Ανάφη), κάνοντας επιλεκτικά τα στραβά μάτια σε παρανομίες και σε ευνοούμενους επενδυτές, κοιτάζοντας το μέλλον του τουρισμού κοντόφθαλμα, επιτρέποντας την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα, περιφρονώντας τις ανάγκες του νησιού για Υγεία και περίθαλψη, αδιαφορώντας για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και την Παιδεία, αδιαφορώντας ακόμα και για τα ίδια τα παιδιά, για τις εξωσχολικές δραστηριότητές τους, για την κατάσταση των σχολικών κτηρίων ή την στέγαση των γιατρών και των καθηγητών τους, όλα αυτά είναι μαθηματικά βέβαιο, όπως βλέπουμε σε πολλές άλλες περιπτώσεις τουριστικών πόλων του πλανήτη μας, ότι θα οδηγήσουν το νησί στην ύφεση και στην τελειωτική καταστροφή!
Όχι λοιπόν άλλες φαραωνικές τουριστικές μονάδες, δεν αντέχει άλλες τούτος ο μικρός τόπος!
Η οικογενειακή τουριστική επιχείρηση, η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας της Σαντορίνης και των Κυκλάδων, δέχεται μεγάλη πίεση και μελλοντικά μπορεί να υποκύψει ή να αντικατασταθεί. Αυτό αποκρύπτεται από τους νησιώτες στους οποίους προωθούνται γενικώς και αορίστως οι έννοιες «επενδύσεις» και «ανάπτυξη».
Όχι στην εξαίρεση των «στρατηγικών επενδύσεων» από τους κανόνες του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού.
Απαιτούμε την εφαρμογή ενός Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου που θα σέβεται την πολιτιστική και περιβαλλοντική ταυτότητα της Σαντορίνης και της Θηρασιάς.
Απαιτούμε την προστασία της γεωργικής γης και τον περιορισμό στην εκτός σχεδίου δόμηση, παράλληλα με την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των παραγωγών.
Είναι απολύτως απαραίτητο, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους να προστατευθούν καθώς απειλούνται από εξαφάνιση κάτω από την μεγάλη τουριστική πίεση.
Απαιτούμε την προστασία του τοπίου, της βιοποικιλότητας, της χερσαίας και θαλάσσιας πανίδας.
Απαιτούμε έναν συνολικό σχεδιασμό που θα σέβεται τη νησιωτικότητα, τους φυσικούς πόρους και την ανάγκη για λιγότερο ενεργοβόρες δομές.
ΚΑΘΕ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΤΕΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, ΤΗ ΦΥΣΗ, ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ.
Συνυπογράφουν
Περιβαλλοντική Ομάδα Μαντιλίδα
Φωνή του Δάσους
Dive in Action
Θηραϊκή Θάλασσα
Save Ios
Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες
Φίλοι της Πάρου και Αντιπάρου
Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου
Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριων Ζώων «Αλκυόνη»
Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου
Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχίλοχος (Πάρος)
Σύλλογος Αμπασάδα (Τήνος)
Πολιτιστικός Σύλλογος Η Πάτμος των Χρωμάτων
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου Ιππόκαμπος
Σύνδεσμος Σικινητών
Creative Milos
Σύλλογος Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ Τ.Ε. Θήρας)
Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ημεροβιγλίου
Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Οίας Θήρας Πολίτες της Οίας
Πολιτιστικός Σύλλογος Εστία Πύργου Καλλίστης
Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών
Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης
Εθελοντική Ομάδα Σαντορίνης
Φωτογραφική Ομάδα Σαντορίνης
Ομάδα Γυναικών Σαντορίνης της Ο.Γ.Ε.
Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων “Η Ατλαντίδα”
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Θήρας
ΕΛΜΕ Θήρας
Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Θήρας
Κοινότητα Ημεροβιγλίου
Κοινότητα Καρτεράδου
Κοινότητα Έξω Γωνιάς
——
Αποδέκτες
Δήμαρχος Θήρας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, Δήμαρχοι Κυκλάδων, Μελετητικό γραφείο ΣΑΜΑΡΑ, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Περιφερειακοί σύμβουλοι, Βουλευτές Κυκλάδων, ΥΠΕΝ, Τ.Ε.Ε., ΜΜΕ
Επισυνάπτονται (ενημερωτικά)*
(*) Τα Γ, Δ και Ε είναι προτάσεις της ΕΛΛΕΤ και των Μηχανικών Θήρας που έχουν ήδη κατατεθεί στη διαβούλευση για το ΕΠΣ και δεν σχετίζονται με την κοινή ανοικτή επιστολή των φορέων, απλά παρατίθενται για ενημερωτικούς λόγους.
Α) Τοποθετήσεις των Κυκλαδίτικων φορέων για τα νησιά τους (βίντεο)
Β) Την επίκαιρη επιστημονική ημερίδα “Σχεδιάζοντας (σ)τα όρια των μικρών νησιών”
Γ) Θέσεις της ΕΛΛΕΤ προς την διαβούλευση του Δήμου Θήρας για το υπό εκπόνηση Ειδικό Σχέδιο (ΕΠΣ)
Δ) Πίνακα Προτάσεων της ΕΛΛΕΤ για το ΕΠΣ Σαντορίνης
Ε) Προτάσεις του Συλλόγου Μηχανικών Θήρας στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το ΕΠΣ Θήρας
Leave a Reply