Το μικρότερο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας στον κόσμο.
Ο κύβος ερρίφθη το 2013. Έκτοτε, η Αντίπαρος κάθε χρόνο φιλοξενεί το μικρότερο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας στον κόσμο. Φέτος, θα λάβει χώρα από τις 7 έως τις 16 Ιουλίου.
Το φεστιβάλ είναι το πνευματικό παιδί τριών ατόμων: της Μαίρης Χατζάκη -διευθύντριας της τοπικής γκαλερί “Anti”, του μηχανικού Γιάννη Μπαγούρδα, και του μεταφραστή Ντέιβιντ Φρέιζερ Ρέι (David Frazer Wray), ο οποίος επισκέπτεται το νησί αμέτρητα καλοκαίρια τώρα.
“Θέλαμε να δώσουμε κάτι πίσω στο νησί,” λέει ο Ντέιβιντ. “Με δεδομένο τα κοινά μας ενδιαφέροντα, θεωρήσαμε ξεκάθαρη επιλογή τη δημιουργία ενός φεστιβάλ φωτογραφίας. Είμαι ο διαχειριστής της σελίδας Antiparos Photo Gallery στο Facebook, η οποία σήμερα αριθμεί πάνω από 5.000 μέλη –περίπου το πενταπλάσιο του πληθυσμού της Αντιπάρου! – συνεπώς, όλοι μας βλέπαμε το πόσο ενδιαφέρον υπάρχει και για το ίδιο το νησί, και για την τέχνη της φωτογραφίας επίσης. “
Ξεκινήσαμε το 2013 σε πολύ μικρή κλίμακα, με εκθεσιακό χώρο στην ‘Anti’ γκαλερί και σ’ ένα κενό διαμέρισμα, το οποίο μας παραχώρησε για την έκθεση ένας πολύ ευγενικός φίλος. Αναδείξαμε τα έργα ντόπιων και Ελλήνων φωτογράφων, καθώς και κάποιων λίγων εξαιρετικών ερασιτεχνών από άλλες χώρες. Μας εξέπληξε το πόσο μεγάλη ήταν η θετική ανταπόκριση – όχι μόνο από τους θερινούς επισκέπτες, αλλά και από τους ντόπιους επίσης.
Το 2014 αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε το φεστιβάλ. Μας δόθηκε η άδεια να χρησιμοποιήσουμε το Κάστρο -το ενετικό κάστρο του 15ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού- και, για πρώτη φορά, εκθέσαμε έργα σε εξωτερικούς χώρους, πάνω στους αρχαίους τοίχους του Κάστρου. Η κίνηση αυτή, βέβαια, δημιούργησε μερικά προβλήματα. Πρώτον, το Κάστρο ήταν σε παραμελημένη κατάσταση, επομένως αναγκαστήκαμε να το καθαρίσουμε, να το βάψουμε και να το φωτίσουμε. Επιπλέον, δε γίνεται απλώς να κλειδώσεις το Κάστρο κάθε βράδυ μετά τις ώρες της έκθεσης, οπότε έπρεπε να ξεκρεμαστούν όλες οι φωτογραφίες, να φυλαχτούν και να κρεμαστούν εκ νέου την επόμενη ημέρα -όλο αυτό θα έπρεπε να γίνεται καθημερινά,
για 10 ημέρες! Επίσης, καθώς φυσούσε πάρα πολύ, αναγκαστήκαμε να δέσουμε τις φωτογραφίες στους τοίχους με “τρίχα παραγαδιού”! Η αλήθεια είναι ότι εξακολουθούμε να τα δένουμε με τρίχα, καθώς χρειάζεται!
Όπως και να έχει, τη δεύτερη χρονιά είχαμε μεγαλύτερη διεθνή συμμετοχή, καθώς και περισσότερη αναγνώριση. Οι φωτογράφοι μας ήταν κυρίως επαγγελματίες και ημιεπαγγελματίες. Διεξήχθη εργαστήριο με επικεφαλής τον αναγνωρισμένο φωτογράφο της Magnum Photos Gueorgui Pinkhassov. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό απ’ όλα αυτά ήταν η αντίδραση των ντόπιων. Όχι μόνο είχαμε εξελιχθεί πλέον -όπως έβλεπαν όλοι- σε ένα σοβαρό φεστιβάλ, αλλά είχαμε καθαρίσει και συγυρίσει το Κάστρο! Ξαφνικά, δόθηκε η δυνατότητα σε κατοίκους οι οποίοι ζούσαν δίπλα στο Κάστρο επί σειρά ετών να θαυμάσουν τη μεγαλοπρέπειά του– και όλα αυτά χάρη σε λίγο καθάρισμα, βάψιμο και φωτισμό.
Ωστόσο, το ταμείο μας άρχισε να στερεύει το 2015. Είχαμε σταθεί τυχεροί έως τότε, αλλά τελικά η οικονομική κρίση χτύπησε και εμάς. Σε αντίθεση, οι φωτογράφοι οι οποίοι ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν, σχεδόν έμπαιναν σε λίστα αναμονής. Ωστόσο καταφέραμε και τότε να κάνουμε δωρεά στο τοπικό σχολείο, όπως και κάθε χρόνο.
Σήμερα, είμαστε εγγεγραμμένοι επίσημα ως μη κερδοσκοπικό σωματείο (σύλλογος) σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, το οποίο μας επιτρέπει να αναζητήσουμε χρηματοδότηση. Φέτος, λάβαμε για πρώτη φορά επιχορήγηση από τον Δήμο Αντιπάρου, η οποία πραγματικά επέτρεψε το φεστιβάλ να συνεχίσει.
Φέτος, οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι Έλληνες, αλλά θα αναδείξουμε επίσης φωτογράφους από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νορβηγία. Το τιμώμενο πρόσωπο φέτος θα είναι ο Πλάτων Ριβέλλης, ο οποίος θεωρείται ένας από τους επιφανέστερους φωτογράφους και σπουδαιότερους καθηγητές φωτογραφίας στην Ελλάδα.
Τι είναι αυτό που καθιστά τόσο μοναδικό το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας της Αντιπάρου; Κατ’ αρχάς, έχει να κάνει με το νησί το ίδιο και με τους κατοίκους του νησιού. Δεύτερον, απ’ όσο γνωρίζω, είμαστε το μοναδικό διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας που εκθέτει τα έργα σε υπαίθριο χώρο. Το Κάστρο κάνει το φεστιβάλ πολύ ιδιαίτερο. Ωστόσο, περισσότερο απ’ όλα, έχει να κάνει με την αγάπη. Την κοινή μας αγάπη για το νησί, και την αγάπη που έχουμε ο ένας για τον άλλον.
Leave a Reply