Το Fluxus Museum βρίσκεται στο εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρου στο παλιό λιμάνι στην Παροικιά, δίπλα στον Αρχίλοχο. Αυτή τη στιγμή το κτίριο είναι ερειπωμένο, αλλά θα έχουμε εκεί ένα καλλιτεχνικό δρώμενο από τις αρχές Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου που ονομάζεται «Το Μαντείο της Πάρου». Έχουμε εν τω μεταξύ υποβάλει αίτηση για πολεοδομική άδεια για πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου (χωρίς καμία δομική αλλαγή) για τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας για πειραματική τέχνη.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ FLUXUS;
Οι Fluxus ήταν η πρώτη ομάδα καλλιτεχνών στην ιστορία που έθεσε τη συμμετοχή του κοινού στο επίκεντρο της δραστηριότητάς τους. Ήταν επίσης η πρώτη ομάδα τέχνης που ήταν πραγματικά διεθνής και ποικιλόμορφη. Ο Fluxus άλλαξε τη σύγχρονη τέχνη βάζοντας τη συμμετοχή πάνω από την αυτοέκφραση. Οι κύριοι παράγοντες επιρροής ήταν οι Dada (ειδικά οι Tzara & Duchamp), ο John Cage, καθώς και ο Ηράκλειτος και ο Ζεν. Οι βασικές προσωπικότητες του Fluxus περιλαμβάνουν τους Yoko Ono, George Maciunas, George Brecht, Mieko Shiomi, Allan Kaprow, Yvonne Rainer, Ben Patterson, Alison Knowles, Nan June Paik, Joseph Beuys και Ben Vautier.
Το Fluxus ήταν (περίπου από το 1960, και εξακολουθεί να είναι) ένας συνδυασμός περφόρμανς, ποίησης και μουσικής, καθώς και αντικείμενα που ήταν παιχνίδια, παζλ και γκαγκ, που πάντα περιλάμβαναν κάποιου είδους διαδραστικότητα, συχνά διαλογιστική, μελωδική ή διασκεδαστική. Το Fluxus αναπτύχθηκε στο περιθώριο μιας καλλιτεχνικής σκηνής όπου κυριαρχούσε η Pop Art. Αν και το Fluxus ήταν από πολλές απόψεις το αντίθετο της Pop Art (όντας μικρό, δυσδιάκριτο και ήσυχο), άνθρωποι όπως ο Claes Oldenburg, ο Christo και ο Andy Warhol (ειδικά στη δημιουργία ταινιών του) συμμετείχαν. Η νέα ζωή του Fluxus φαίνεται τώρα πιο ισχυρή και πιο αναζωογονητική. Η παλαιά ιδέα ενός μουσείου που δεν ήταν μια αποθήκη αντικειμένων αλλά ένα μέρος για να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά στο να στοχαστούν και να γιορτάσουν τη δημιουργικότητά μας. Ο Fluxus δεν παρήγαγε έργα τέχνης, όσο ένα νήμα ιδεών για τη ζωή. Ενώ θα έχουμε ένα μικρό κτήριο με τεκμηρίωση, με εφήμερα και μερικά άλλα σημαντικά έργα, το Μουσείο Fluxus πρέπει να θεωρηθεί περισσότερο ως ένα χώρος για να εξερευνήσουμε δημιουργικά και να αξιοποιήσουμε τις ιδέες του Fluxus και να εμπνευστούμε για τη ζωή μας και την απεριόριστη ικανότητά μας για εφευρέσεις και καινοτομίες.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ;
Για περισσότερα από χίλια χρόνια, το Μαντείο των Δελφών ήταν ο κόμβος της διπλωματίας, της κοινωνικής δικτύωσης και της μελλοντολογίας για τον αρχαίο κόσμο. Βασίστηκε στην πεποίθηση ότι η αρχιέρεια Πυθία επικοινωνούσε με τον Απόλλωνα, τον θεό της τέχνης και της μαντικής, και ότι η σοφία και η αλήθεια ακτινοβολούσαν από αυτόν τον «ομφαλό της γης». Σήμερα χτίζουμε το Μαντείο της Πάρου ως τόπο συμμετοχής όπου η πίστη στους θεούς αντικαθίσταται από διαδραστική δημιουργία νοήματος μέσω δομημένων αλλά και τυχαίων διαδικασιών, για ένα διαφορετικό είδος προσκυνητή-ταξιδευτή.
Το Μαντείο της Πάρου εμφανίζει οθόνες με κείμενα που περνούν πολύ γρήγορα για να τα διαβάσετε – ο μόνος τρόπος για να τα διαβάσετε είναι να φωτογραφίσετε την οθόνη και μετά να διαβάσετε τη φωτογραφία που πήρατε. Καμία φωτογραφία δεν θα δείχνει ποτέ το ίδιο κείμενο, κάθε φωτογραφία θα είναι το μοναδικό και ανεπανάληπτο προσωπικό σας μήνυμα από το Oracle. Φυσικά δεν υπάρχει τίποτα υπερφυσικό εδώ – η καλύτερη καθοδήγηση που μπορείτε να πάρετε είναι το νόημα που δημιουργείτε από αυτόν τον μοναδικό αλγόριθμο.
Κατασκευάζουμε επίσης αφίσες σε καμβά. Κάθε αφίσα είναι ένας μοναδικός συνδυασμός εικόνων και λέξεων, καμία αφίσα δεν είναι ίδια, η καθεμία είναι ένα μοναδικό μήνυμα από το Μαντείο της Πάρου.
Μπορείτε να έχετε τη δική σας αφίσα έργο-τέχνης απλά με το να εμφανιστείτε και να συμμετάσχετε με τον απλούστερο τρόπο. Μπορείτε ακόμη και να ενσωματώσετε την εικόνα σας στο έργο – για λεπτομέρειες, δείτε www.FluxusMuseum.org.
Το Fluxus Museum είναι ένα μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία θα απονείμει και χορηγίες σε καλλιτέχνες που θα ζήσουν εκεί όταν το κτίριο είναι έτοιμο.
Στέφαν Σαίξπηρ
Leave a Reply