Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύεται με πρωτοβουλία μελών των “Φίλων της Πάρου” και αποτελεί συμβολή στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο των προσεχών συνεδρίων για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Πάρο.
Με μεγάλη μας χαρά πληροφορηθήκαμε πρόσφατα από τον τοπικό τύπο ότι κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018, οι αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν στις 83.000 και ήταν αυξημένες κατά 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, οι οποίες ήσαν ήδη πολύ αυξημένες σε σχέση με το 2016. Διαβάζουμε επίσης με ικανοποίηση σε δελτίο τύπου του Δήμου το σχόλιο του Δημάρχου ότι η άνοδος του τουρισμού στο νησί μας «γεννά νέες υποχρεώσεις προς όλους μας. Οφείλουμε πλέον να εστιάσουμε σε μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη … που θα σέβεται τους επισκέπτες, την παράδοση, το περιβάλλον του νησιού και την ποιότητα ζωής των κατοίκων». Ωστόσο, λίγες βδομάδες νωρίτερα, υπήρξε μία έντονη αναζωπύρωση το ενδιαφέροντος για την προώθηση έργων όπως η ανάπτυξη του τουρισμού της κρουαζιέρας, η επιμήκυνση του υφιστάμενου διαδρόμου προσγείωσης του αεροδρομίου και η δημιουργία νέου εμπορικού λιμανιού στο ΝΑ τμήμα της Πάρου.
Μολονότι χαιρετίζουμε τις προσπάθειες βιώσιμης ανάπτυξης με την προϋπόθεση ότι σέβονται και βελτιώνουν τη μοναδική φυσιογνωμία του νησιού και την ποιότητα ζωής που προσφέρει τόσο στους μόνιμους κατοίκους της όσο και στους επισκέπτες, τα σχέδια αυτά μας δημιουργούν μία σειρά από σκέψεις, και ερωτήματα. Έστω και αν το βραχυπρόθεσμο όφελος θα μπορούσε εκ πρώτης όψεως να φαίνεται θετικό για κάποιους επαγγελματίες, δεν είμαστε βέβαιοι ότι μεσοπρόθεσμα είναι συμβατό με το στρατηγικό προσανατολισμό της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, μήπως τα σχέδια αυτά κινδυνεύουν να αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα τη φυσιογνωμία του νησιού μας από την οποία προσελκύονται ιδίως οι επισκέπτες του νησιού, «στραγγίζοντας» την Πάρο από στρατηγικά για το νησί αποθέματα και να ζημιώσουν μεσοπρόθεσμα τον τουρισμό από τον οποίο ζει ο κύριος όγκος της οικονομίας της Πάρου; Ειδικότερα:
Πόσο συμβατά είναι τα σχέδια αυτά με την καθόλα δικαιολογημένη προσπάθεια των Δημοτικών αρχών και των κατοίκων για τη ματαίωση της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην Πάρο, ώστε να διαφυλαχθεί η φυσιογνωμία του νησιού;
Σχέδια για μεγάλα έργα οραματίζονται εδώ και πολλά χρόνια διάφορες δημοτικές αρχές του νησιού και διάφορες μερίδες επιχειρηματιών. Αν τέτοιες παρεμβάσεις υλοποιηθούν μεμονωμένα (ή, και πολύ περισσότερο, στο σύνολό τους) μήπως κινδυνεύουν να αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα τον χαρακτήρα του νησιού που είναι το θεμέλιο της ανάπτυξης της οικονομίας του;
Μήπως θα ήσαν προτιμότερες κάποιες δράσεις μικρότερου, ίσως, βεληνεκούς αλλά με μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τη διατήρηση και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες; Δράσεις που θα τόνιζαν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητα των κατοίκων αλλά και των Δημοτικών αρχών να διατηρήσουμε τη φυσιογνωμία της Πάρου και να εστιάσουμε σε μία πραγματικά βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη; Να αναφέρουμε, ενδεικτικά:
- Τη βελτίωση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας μέσω ιδίως της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού του ιατρικού του εξοπλισμού και της αγοράς πρόσθετου ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ για τη βελτίωση της διακομιδής ασθενών.
- Την αύξηση της δυναμικότητας και τη βελτίωση των χώρων υποδοχής των επιβατών και την αύξηση των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων του αερολιμένα καθώς και των στεγάστρων για τους επιβάτες των πλοίων στο λιμάνι της Παροικιάς.
- Τη δημιουργία ειδικών διαβάσεων για πεζούς σε επιλεγμένα σημεία με υπερυψωμένα speed bumps και τη συστηματική συντήρηση των υφισταμένων διαβάσεων για πεζούς.
- Τη δημιουργία μόνιμων ανυψωμένων πεζοδρομίων σε κρίσιμα σημεία όπως στην πρώην στροφή Γκίκα ή στη συμβολή του άξονα Παροικιάς–Νάουσας καθώς και στο δρόμο από το Πιπέρι έως το γεφύρι της Νάουσας, όπου ακόμη και εκτός τουριστικής περιόδου η κυκλοφορία των πεζών είναι δυσχερής και επικίνδυνη.
- Τη διαμόρφωση, τον καθαρισμό, τη συντήρηση, τη σήμανση και τον ηλεκτροφωτισμό επιλεγμένων μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων με παράλληλη εκτύπωση και έκδοση ειδικού χάρτη.
- Τη βελτίωση της επιμέλειας διαχείρισης των Δημοτικών κάδων απορριμάτων με τη συστηματική, ανάμεσα σε άλλα, σταθεροποίησή τους με ασβεστωμένα τοιχία που θα περιβάλλουν τις τρεις από τις τέσσερις πλευρές τους.
- Κάποιες μικρού κόστους αλλά αναγκαίες παρεμβάσεις για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του χαρακτήρα του νησιού όπως τα αρχαία λατομεία και άλλα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, που θα μπορούσαν επίσης να συν-δεθούν με την Παροικιά και τη Νάουσα με μονοπάτια ή και ποδηλατοδρόμους.
- Ας μη λησμονούμε, εξάλλου, και άλλες χρόνιες ανάγκες του νησιού, όπως τη δημιουργία αποχετευτικών δικτύων στις Λεύκες και στην Αλυκή.
Οι παραπάνω σκέψεις και τα ερωτήματα που διατυπώνουμε πηγάζουν όλα από την αναγνώριση ότι η διατήρηση της μοναδικής φυσιογνωμίας της Πάρου, είναι το κλαδί πάνω στο οποίο όλοι καθόμαστε. Ελπίζουμε πως οι Δημότες και οι εκάστοτε Δημοτικές αρχές, τις οποίες είμαστε πάντοτε πρόθυμοι να συνδράμουμε, συμμερίζονται τον ίδιο προσανατολισμό, ο οποίος θα εξασφαλίσει ότι το νησί μας θα συνεχίσει να προσφέρει την ποιότητα ζωής και τα άλλα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα που το καθιστούν ένα από τα ελκυστικότερα νησιά των Κυκλάδων.
Leave a Reply