Παρουσίαση έργου και προγραµµατισµός δράσεων
Ίδρυση της ΑΜΚΕ (Μάρτιος 2022)
Ιδρυτικά Σωµατεία
- Αρχίλοχος Πολιτιστικός Σύλλογος
- Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Μαραθίου – Βουνίων «Άγιος Μηνάς»
- Οµοσπονδία Παριανών Συλλόγων (ΟΠΑΣ)
- Ένωση Ξενοδόχων Πάρου – Αντιπάρου
- Φίλοι της Πάρου και Αντιπάρου
- Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων
Σκοποί της ΑΜΚΕ
Συντονισµός ενεργειών και εργασιών για τη δηµιουργία, λειτουργία και διαχείριση αρχαιολογικού και πολιτιστικού πάρκου στον οριοθετηµένο αρχαιολογικό χώρο στο Μαράθι µε στόχο την προστασία και ανάδειξη των Αρχαίων Λατοµείων.
Συνδροµή στη χρηµατοδότηση και υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων, µελετών και έργων. Συνδροµή µέσω δωρεών/χορηγιών και χρηµατοδοτήσεων από κρατικά ή ευρωπαϊκά προγράµµατα.
Λειτουργία της ΑΜΚΕ
- Επταµελές ∆ιοικητικό Συµβούλιο, το οποίο απαρτίζουν εκπρόσωποι όλων των ιδρυτικών σωµατείων (Εταίροι).
- Σύµβουλοι της ΑΜΚΕ: οι εκπρόσωποι της ΕΦΑΚΥΚ και άλλων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, ο ∆ήµαρχος Πάρου, ο Έπαρχος Πάρου, οι επικεφαλής των ∆ηµοτικών Παρατάξεων.
- Τακτικά Μέλη: Φυσικά πρόσωπα ή εκπρόσωποι νοµικών προσώπων που ενστερνίζονται τους σκοπούς της ΑΜΚΕ και συµβάλουν στις δραστηριότητές της.
- Μη τακτικά Μέλη: Επίτιµα Μέλη και Φίλοι: ∆ωρητές, χορηγοί, συµπαθούντες κ.α. συµβάλλουν οικονοµικά ή µε προσωπική εργασία στην πραγµάτωση των σκοπών της ΑΜΚΕ.
- Ετήσια Γενική Συνέλευση: Εταίροι, Τακτικά και Επίτιµα Μέλη και των Σύµβουλοι
Βασικοί Άξονες ∆ράσης
Βελτίωση της εικόνας του χώρου
Πρώτη παρέµβαση, η κατασκευή και τοποθέτηση πινακίδων: 5 ενηµερωτικές πινακίδες, 2 πινακίδες προσανατολισµού µε χάρτη του χώρου και 5 στύλοι κατεύθυνσης.
Οι πινακίδες σχεδιάστηκαν µε την καθοδήγηση της ΕΦΑΚΥΚ που είχε και την ευθύνη της σύνταξης των κειµένων και της επιλογής των θέσεων.
Το έργο ολοκληρώθηκε το Νοέµβριο 2023 µε την οικονοµική υποστήριξη πολλών συµπολιτών µας και µε την ανιδιοτελή προσφορά πολλών επιχειρήσεων της Πάρου.
Συµβολή στην προστασία των στοών
α) Ψηφιακή αποτύπωση και γεωλογική χαρτογράφηση
- Συµβολή στην εκπόνηση µελέτης του ΥΠΠΟ από τον τοµέα Γεωτεχνικής Μηχανικής του ΕΜΠ µε επικεφαλής τον επικ. καθ. Β. Μαρίνο:
- Τρισδιάστατη ψηφιακή αποτύπωση του συνόλου των στοών Νυµφών και Πανός
- Γεωλογική – τεχνικογεωλογική αξιολόγηση
- Αξιολόγηση επικινδυνότητας
- Παρουσίαση – επικοινωνία αποτελεσµάτων, Νοέµβριος 2022
β) Ευστάθεια και επισκεψιµότητα
- Μελέτη σταθεροποίησης σηµείων υψηλής επικινδυνότητας στη στοά Νυµφών:
- Κατάθεση και επιλογή πρότασης στο πρόγραµµα Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Χρηµατοδότηση ύψους 9.700 ευρώ.
- Ανάθεση εκπόνησης της µελέτης στον εξειδικευµένο µελετητή ∆ηµ. Εγγλέζο και τους συνεργάτες του.
- Εστίαση της µελέτης στο µέτωπο και τη νότια είσοδο των Νυµφών κατόπιν συνεννόησης µε την ΕΦΑΚΥΚ.
- Ολοκλήρωση – παράδοση µελέτης Ιανουάριος 2024.
Συµβολή στη επίλυση του ιδιοκτησιακού
Η επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήµατος στις περιοχές των εισόδων των στοών Νυµφών και Πανός κρίσιµης σηµασίας για την προώθηση των προγραµµάτων προστασίας και ανάδειξης.
Στην περίπτωση του λατοµείου Νυµφών δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήµατα ούτε για την απαλλοτρίωση του ακινήτου από το ∆ηµόσιο ούτε για την εξαγορά του από τον ∆ήµο.
Η ΑΜΚΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την επίτευξη συµφωνίας εξαγοράς του ακινήτου, ώστε να περιέλθει µέσω αυτής στο ∆ηµόσιο η νοµή και κατοχή και να µπορούν να προωθηθούν οι σχετικές δράσεις ανάδειξης.
Στην περίπτωση της στοάς Πανός έχει εκδηλωθεί από πλευράς του ιδιοκτήτη του η πρόθεση για την υπό όρους δωρεά του ακινήτου στο ∆ήµου Πάρου.
Προϋπόθεση της πραγµατοποίησης της δωρεάς είναι η αντιµετώπιση διαφόρων νοµικών ζητηµάτων, προκειµένου η υπόθεση να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο ωριµότητας.
Η ΑΜΚΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία µε δικηγορικό γραφείο, αναλαµβάνοντας και τη σχετική δαπάνη, ώστε να φτάσει η υπόθεση στο επίπεδο όπου πλέον θα εκκρεµεί µόνον η αποδοχή της δωρεάς από πλευράς ∆ήµου.
Σύνταξη γενικού στρατηγικού σχεδίου
Ως ΑΜΚΕ έχουµε θέσει από την αρχή προς κάθε κατεύθυνση την ανάγκη και τη σηµασία σύνταξης ενός ΓΣΣ (master plan) για τη δηµιουργία ενός αρχαιολογικού – πολιτιστικού πάρκου στο χώρο των Αρχαίων Λατοµείων.
Το ΓΣΣ θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την προστασία και ανάδειξη της περιοχής και εν τέλει τη δηµιουργία του πάρκου. Θα ορίσει τις χρήσεις γης και τις δραστηριότητες στο χώρο, τις µελέτες, τις αδειοδοτήσεις, τα έργα που είναι απαραίτητα για τη σταδιακή δηµιουργία του πάρκου, το χρονοδιάγραµµα, τους πιθανούς τρόπους χρηµατοδότησης και τον φορέα διαχείρισης.
Για τη σύνταξη του ΓΣΣ είναι αναγκαία η συνεργασία όλων των εµπλεκόµενων φορέων, δηλαδή της Εφορείας Αρχαιοτήτων, της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνηµείων και του ∆ήµου Πάρου. Η ΕΦΑΚΥΚ και η ΑΜΚΕ έχουν πρόσφατα υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας που προβλέπει και τη διεύρυνσή του µε τη συµµετοχή των άλλων φορέων.
Η ΑΜΚΕ έχει ετοιµάσει σχέδιο όρων ανάθεσης του ΓΣΣ λαµβάνοντας υπόψη τις απόψεις της ΕΦΑΚΥΚ. Επίσης, έχει συστήσει οµάδα εργασίας για τη συλλογή δεδοµένων και επεξεργασία προτάσεων που µπορούν να ενταχθούν στο ΓΣΣ.
Προώθηση της υπόθεσης των Αρχαίων Λατοµείων
- ∆ηµιουργία ιστότοπου για τα αρχαία λατοµεία µε πλούσιο πληροφοριακό και άλλο υλικό – parianmarble.com και parianmarble.gr
- Τακτικές ενηµερωτικές συναντήσεις στην Πάρο (π.χ. Ιούλιος 2022 και 2023) και εκδηλώσεις (π.χ. συναυλία για τα αρχαία λατοµεία, Οκτώβριος 2023)
- Ενηµερωτικές παρουσιάσεις στα σχολεία της Πάρου από εξειδικευµένη ξεναγό και µέλη του ∆Σ της ΑΜΚΕ ήδη από το σχολικό έτος 2022-23.
- Περιοδικές δωρεάν ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο και διευκόλυνση της επικοινωνίας ενδιαφερόµενων επισκεπτών µε ξεναγούς.
∆ηµιουργία δικτύου επιστηµονικών συνεργατών
Πολλοί ακαδηµαϊκοί δάσκαλοι και επιστήµονες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συµµετάσχουν σε οµάδες εργασίας για την προώθηση της έρευνας και της ανάδειξης των Αρχαίων Λατοµείων.
Το δίκτυο που δηµιουργείται µε τον τρόπο αυτό µπορεί να βοηθήσει καθοριστικά αφενός στην περαιτέρω έρευνα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς είναι γνωστό ότι υπήρχαν και άλλες θέσεις λατόµευσης στην αρχαιότητα, και αφετέρου στην ανάδειξη µέσω σύγχρονων ψηφιακών εφαρµογών.
Κινητοποίηση πόρων
Οι οικονοµικοί πόροι της ΑΜΚΕ είναι οι κάθε είδους χορηγίες. Μικρές και µεγάλες δωρεές, τα διάφορα προγράµµατα χρηµατοδότησης και η οικονοµική υποστήριξη των πρωτοβουλιών µας.
Οι ανθρώπινοι πόροι µας είναι η προσφορά κάθε είδους προσωπικής εργασίας, επιστηµονικής, διοικητικής ή πρακτικής, στην κατεύθυνση της πραγµάτωσης των στόχων της ΑΜΚΕ.
Είµαστε περήφανοι για το εύρος της υποστήριξης και της ανταπόκρισης από ανθρώπους και επιχειρήσεις στην Πάρο.
3D digital topographic survey and geological investigation
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Κατευθύνσεις
Συνεχίζουµε στις βασικές κατευθύνσεις της ΑΜΚΕ και πάντα σε στενή συνεργασία µε τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και τον ∆ήµο.
Πρόκληση για την ΑΜΚΕ είναι η ενεργή και σε βάθος συµµετοχή της κοινωνίας και των σωµατείων του νησιού, καθώς και η ενεργοποίηση του δικτύου επιστηµονικών συνεργατών.
Προσδίνουµε υψηλή προτεραιότητα στην αναζήτηση χρηµατοδοτικών πόρων για την επιτάχυνση των µελετών και εργασιών προστασίας και ανάδειξης.
Θεωρούµε ιδιαίτερης σηµασίας την ενεργή εµπλοκή του ∆ήµου, καθώς µέσω προγραµµατικών συµβάσεων µε το ΥΠΠΟ µπορούν να επιταχυνθούν σηµαντικά οι διαδικασίες µελετών και εργασιών.
Άµεσες προτεραιότητες
H σύνταξη του γενικού στρατηγικού σχεδίου (master plan) για τη δηµιουργία του αρχαιολογικού-πολιτιστικού πάρκου.
Η άυλη ανάδειξη των λατοµείων που ενδείκνυται λόγω των χαρακτηριστικών τους και µπορεί να προχωρήσει άµεσα. Η ΑΜΚΕ συµβάλει στην πρόταση που ετοιµάζει η ΕΦΑΚΥΚ για χρηµατοδότηση ψηφιακών εφαρµογών από το ευρωπαικό πρόγραµµα της ΠΝΑ.
Υλοποίηση έργων που απορρέουν από τις ολοκληρωμένες µελέτες και ξεκινούν την αρχική φάση λειτουργίας του πάρκου
- Βελτίωση του εξωτερικού χώρου των εισόδων Νυµφών και Πανός.
- Βελτίωση της ευστάθειας και επισκεψιµότητας του 1ου τµήµατος της στοάς του Πανός και της νότιας στοάς των Νυµφών.
- Βελτίωση της εισόδου και κοινών χώρων του αρχαιολογικού χώρου (κυκλοφορίας πεζών επισκεπτών).
- Προσωρινό κέντρο επισκεπτών (info kiosk).
Απαραίτητες νέες µελέτες
- Μελέτη σταθεροποίησης σηµείων υψηλής επικινδυνότητας της στοάς του Πανός.
- Μελέτη σταθεροποίησης σηµείων υψηλής επικινδυνότητας βόρειας εισόδου και άλλων τµηµάτων στοών Νυµφών.
- Ενόργανη παρακολούθηση στο λατοµείο των Νυµφών.
- Μελέτη αποκατάστασης της ευστάθειας των βαρουλκοστασίων και οριοθέτησης της κοίτης του ποταµού Σκαρπαθιώτη (Ξεροπόταµος).
- Έρευνα εντοπισµού άλλων υπογείων στοών στον αρχαιολογικό χώρο.
Leave a Reply