Οι Φίλοι της Πάρου απέστειλαν επιστολή προς τον Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής κ. Χρήστο Στυλιανίδη με θέμα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των (δημόσιων και ιδιωτικών) επενδύσεων στην Πάρο.
Στην επιστολή τους οι ΦτΠΑ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις επενδύσεις που προγραμματίζονται τα τελευταία χρόνια στην Πάρο. Παρατηρούν ότι τα έργα αυτά δρομολογούνται στην πράξη χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση με τον τοπικό πληθυσμό που τα πληροφορείται πολύ καθυστερημένα και δεν έχει την ευκαιρία να τα συζητήσει και να εκφράσει ενημερωμένα τη γνώμη του συναφώς, κατά παράβαση της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρουν τον σχεδιασμό και τη χωροθέτηση των κατά τα λοιπά ευεργετικών αιολικών πάρκων, την κατασκευή νέων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων (π.χ. στον ήδη βεβαρημένο όρμο των Κολυμπηθρών), τη χωροθέτηση νέου λιμανιού στο Πίσω Λιβάδι και την υπερμεγέθη επέκταση του νέου αεροδρομίου της Πάρου. Οι ΦτΠ πιστεύουν ότι όλα τα έργα αυτά, τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνδυασμό, θα επιβαρύνουν ασφαλώς το περιβάλλον του νησιού, ορισμένα μάλιστα από αυτά αντιβαίνουν ευθέως στην πολιτική καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.
Η επιστολή αναφέρεται και στο παράδειγμα του αεροδρομίου και στον διαγωνισμό που προκήρυξε πέρυσι το Υπουργείο Μεταφορών για την επέκταση του αεροδιαδρόμου του από 1400μ σε 1800μ ([1],[2]), με σκοπό να επιτραπεί η προσγείωση αεριωθούμενων αεροσκαφών Β737 και Α320/321. Οι ΦτΠ επισημαίνουν ειδικότερα ότι η σχετική Μελέτη και η περιβαλλοντική αδειοδότηση που στηρίχτηκε σε αυτή[3] δεν εξετάζουν καθόλου, κατά παράβαση των διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας, την αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων από τις επιδιωκόμενες (διεθνείς) πτήσεις με μεγαλύτερα αεριωθούμενα αεροσκάφη[4] και θεωρούν δεδομένη την ανάγκη επεκτάσεως χωρίς κριτική εξέταση εναλλακτικών και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα γειτονικά διεθνή αεροδρόμια (Μυκόνου, Σαντορίνης).
Οι σχετικές μελέτες, προσθέτει η επιστολή, αγνοούν κι άλλα στοιχεία που άπτονται της πολιτικής προστασίας, όπως την αύξηση της ηχορύπανσης ή την ήδη προβληματική κατά την υψηλή περίοδο συγκοινωνιακή συμφόρηση στο νησί. Παρόμοια επιβάρυνση που δεν έχει επαρκώς μελετηθεί ούτε συζητηθεί με το τοπικό κοινό θα προκληθεί κι από τα άλλα έργα, όπως π.χ. το νέο λιμάνι ή τις σχεδιαζόμενες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, που θα προκαλέσουν αύξηση της τουριστικής κίνησης όχι μόνο στο ίδιο το νησί, αλλά και των μετακινήσεων από και προς αυτό, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων είτε από τις μεταφορές (εναέριες, χερσαίες, θαλάσσιες) είτε από την ήδη ελλιπή επεξεργασία των απορριμμάτων και των λυμάτων (χωρίς να λησμονείται και η εξάντληση των υδάτινων πόρων του νησιού και πέραν αυτού, ενώ η αφαλάτωση ασφαλώς δεν αποτελεί πανάκεια).
Με άλλα λόγια, συμπεραίνει η επιστολή, ο «υπερ-τουρισμός» που καλλιεργείται επιμελώς στην Πάρο, σε συνδυασμό και με τις εκατοντάδες νέες οικοδομικές άδειες (πχ για Airbnb) ετησίως και τα διερχόμενα κρουαζιερόπλοια, χωρίς να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη φέρουσα ικανότητα του νησιού και τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας, μόνον αρνητική επίπτωση μπορεί να έχει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Και εν κατακλείδι οι ΦτΠ, αναγνωρίζοντας την ευαισθησία του Υπουργού, αλλά και την ευαισθησία και τη δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού στα θέματα κλιματικής αλλαγής, όπως αυτή έχει εκφραστεί επανειλημμένα υπό το πρίσμα του βιώσιμου-ποιοτικού τουρισμού, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, ζητούν από τον Υπουργό να ενεργήσει τα δέοντα σύμφωνα με τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, έτσι ώστε οι μεγάλες διακηρύξεις της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τον βιώσιμο τουρισμό και την «πράσινη ανάπτυξη» να μη μείνουν γράμμα κενό.
[1] καθώς και για την αύξηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων από 750τμ σε 12.000τμ!
[2] Διακήρυξη 21 PROC 00866647 2021-05-26
[3] ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/50085/998/23.9.2019 και ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/42510/2472/07.05.2020
[4] που δεν θα μπορούν ούτε με το νέο διάδρομο να απογειώνονται με πλήρες φορτίο, πράγμα που συνεπάγεται την ανάγκη ανεφοδιασμού τους σε ενδιάμεσο σταθμό (πχ. στα Σπάτα) με συνέπεια την περαιτέρω αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Leave a Reply