Α- ΘΕΣΕΙΣ
Οι Φίλοι της Πάρου αναγνωρίζουμε, κυρίως, 2 παράγοντες ως εν δυνάμει υπεύθυνους μιας ανεξέλεγκτης ανάπτυξης του νησιού με κίνδυνο την αλλοίωση της κυκλαδικής και τουριστικής φυσιογνωμίας του.
Ο πρώτος παράγοντας είναι η ανεξέλεγκτη οικιστική επέκταση. Για την αντιμετώπισή της ζητούμε να τεθεί φραγμός στην καταστρατήγηση της νομοθεσίας σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση και κυρίως να μην επιτραπεί μεγάλης κλίμακας οικοδόμηση, όπως η ιδιωτική πολεοδόμηση και τα μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι η ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων μεγάλης κλίμακας στο νησί, με στόχο την εξαγωγή, ιδιαίτερα προϊόντων εξόρυξης, σε άλλα μέρη των Κυκλάδων και της Επικράτειας.
Η εξέλιξη των σημαντικών προβλημάτων του νησιού εμφανίζεται απόλυτα συνυφασμένη με τους δύο παράγοντες που προαναφέρθηκαν: Λύματα, απορρίμματα, υδροδότηση, αριθμός αυτοκινήτων και κυκλοφοριακά προβλήματα, ανάγκη επέκτασης υποδομών ή/και κατασκευή νέων… είναι συνάρτηση κυρίως, της οικιστικής επέκτασης.
Η αλόγιστη ανάπτυξη εμπορικής και εξαγωγικής δραστηριότητας, κυρίως, εξορυκτικών προϊόντων, τείνει επίσης να αλλοιώσει την τουριστική φυσιογνωμία της Πάρου, προς όφελος μια εμποροβιομηχανικής φυσιογνωμίας! Κατ’ αυτή την έννοια είναι αντίθετη με μια βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.
Β- ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΗΣ
Το πρόγραμμα εργασίας των Φίλων της Πάρου για το 2009, περιλαμβάνει τους παρακάτω τομείς δράσης για τα θέματα που αφορούν άμεσα το νησί:
1) Εξυπνη ανάπτυξη
Το ΔΣ επιφυλάσσεται να γνωστοποιήσει προσεχώς προτάσεις για την υλοποίηση δράσεων με στόχο την έξυπνη ανάπτυξη της Πάρου σε αντιδιαστολή με την αλόγιστη και απρογραμμάτιστη ανάπτυξη που δυστυχώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα. Η έξυπνη ανάπτυξη γίνεται στη βάση αξιών και προγραμμάτων με στόχο την επίτευξη καλύτερου τουρισμού με λιγότερο εντατικούς ρυθμούς αύξησης: Ανάδειξη πολιτιστικών πρωτοβουλιών, επώνυμων προϊόντων, κλπ
2) Ανάδειξη των αρχαίων λατομείων μαρμάρου
* Μαράθι: Συμβολή στις προσπάθειες για την ανάδειξη των αρχαίων λατομείων μαρμάρου Πάρου. Συμμετοχή στην προστασία της περί αυτών περιοχής και στη διατήρηση του χαρακτηρισμού της ως αρχαιολογικού χώρου.
3) Προστασία οικισμών και υπαίθρου
* Παροικιά:
Αποκατάσταση της επαφής του ανθρώπου με τη θάλασσα, σ’ όλο το μήκος της παραλίας, από το λιμάνι έως την Πάνδροσσο, με πρωταρχικό μέλημα την αποκατάσταση της νησιωτικής φυσιογνωμίας της Παροικιάς αλλά και του νησιού, με:
– την ολική ή μερική απομάκρυνση των ψευδό-βράχων,
– τη διατήρηση της σημερινής φυσιογνωμίας της παραλίας από Βεντουρή (Αίνιγμα) μέχρι Πάνδροσσο.
Δημαρχείο Πάρου : Αποκατάσταση και διατήρηση του κτιρίου (τέως Ξενία) και μετά την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Δήμου σε νέο Δημαρχείο.
* Νάουσα:
Προστασία της φυσιογνωμίας της παραλίας «Ζουριό» και της «Βενετίας της Νάουσας».
Προστασία της φυσιογνωμίας της περιοχής Κολυμπήθρες.
* Εκτός οικισμών:
– Οικιστική επέκταση:
Λαμβάνοντας υπόψη και την, υπό εκπόνηση από το Δήμο Πάρου, χωροταξική μελέτη, εφαρμογή ζωνών οικιστικού ελέγχου. Αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με παραλίες βοσκοτόπους κορυφογραμμές. Επίσης, μεταρρυθμίσεις σχετικά με:
α) τον περιορισμό της οριζόντιας ιδιοκτησίας (3-4 όγκοι το πολύ)
β) την απαγόρευση των υπογείων στην εκτός σχεδίου δόμηση.
γ) την ενθάρρυνση χρήσης πέτρας ασοβάτιστης και αμπογιάτιστης για το χτίσιμο, ώστε οι οικοδομές να εντάσσονται καλύτερα στο περιβάλλον.
– Κοινές δράσεις με άλλους συλλόγους σε συνέχεια της κοινής δήλωσης του 2006, αλλά και για την προστασία των υδροβιοτόπων, κλπ.
4) Κυκλοφοριακό:
Στόχος: Προστασία των οικισμών από τη διαρκή επέκταση του αυτοκινήτου αλλά και των μοτοσικλετών.
Οι Φίλοι της Πάρου προτείνουμε:
– Τον περιορισμό των αδειών σε επιχειρήσεις ενοικιάσεως μηχανών και μοτοποδηλάτων.
– Την απομάκρυνση σε χώρους εκτός οικισμών, των parking των επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων, μηχανών και μοτοποδηλάτων.
– Την κατασκευή πεζοδρομίων στις περιφερειακές οδούς Παροικιάς και Νάουσας.
Οι Φίλοι της Πάρου είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην αντιμετώπιση του συγκοινωνιακού προβλήματος σε σχέση κυρίως, με τη φυσιογνωμία των οικισμών. Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο από τα προβλήματα που αφορούν άμεσα τους οικισμούς της Παροικιάς και της Νάουσας:
– η παραλιακή οδός της Παροικιάς είναι αναπόσπαστο κομμάτι του παραδοσιακού οικισμού. Κατά συνέπεια θεωρούμε επιβεβλημένη τη μετατροπή της σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας αλλά και την επέκταση των μέτρων του Ιουλίου και Αυγούστου, κατά την περίοδο του Πάσχα και άλλων περιόδων εορτών επίσης (πχ 28 Οκτωβρίου, Αγίου Πνεύματος,…).
– Είναι απαραίτητη η κατασκευή πεζοδρομίων, η διαχείριση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων και της στάθμευσης (κατά προτεραιότητα των περιοίκων) στην κεντρική οδό της Νάουσας, από Πιπέρι έως και το νέο γεφυράκι.
5) Εμπορικό λιμάνι
Οι Φίλοι της Πάρου δεν είναι κατ’ αρχήν αντίθετοι στην κατασκευή ενός εμπορικού λιμανιού μικρής κλίμακας, στη βάση εμπεριστατωμένης μελέτης καθώς και μελέτης των βραχυ-μεσο-μακρο-πρόθεσμων επιπτώσεων σε όλο το νησί, σε μια περιοχή που δεν θα επηρέαζε την περιβαλλοντική και αισθητική ισορροπία και έχοντας ως προϋπόθεση την αντίστοιχη αποσυμφόρηση της Παροικιάς.
Αντίθετα οι Φίλοι της Πάρου είμαστε αντίθετοι στις πρόχειρες λύσεις όπως αυτή του Μώλου (περιοχή Νατούρα 2000), ή της Πούντας. Η τελευταία θεωρείται πλήρως ακατάλληλη τόσο για τουριστικούς και αρχαιολογικούς λόγους, όσο και λόγω της γεωμορφολογίας των στενών η οποία ενέχει αυξημένη επικινδυνότητα ναυσιπλοΐας αλλά και μεγάλους περιβαλλοντικούς κινδύνους για την Πάρο και για την Αντίπαρο.
6) Αιολικά πάρκα στις Κυκλάδες
Σε μια συγκυρία που η υπερθέρμανση του πλανήτη, επιβεβαιώνει καθημερινά τις ποιό δυσοίωνες προβλέψεις, μια οργάνωση με περιβαλλοντικές ευαισθησίες όπως οι Φίλοι της Πάρου, τοποθετούνται σαφώς υπέρ των υψηλών στόχων που η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει για τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας και, φυσικά, της αιολικής.
Στην περίπτωση που επιτραπεί η δημιουργία αιολικών πάρκων στην Πάρο, οι αρμόδιες αρχές πρέπει να προχωρήσουν στη χωροθέτησή τους, αφού πραγματοποιήσουν τις ανάλογες σοβαρές περιβαλλοντικές μελέτες που θα ελαχιστοποιούν, ή, καλύτερα, θα εξαφανίζουν τις πραγματικές και αισθητικές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στο μοναδικό κυκλαδικό περιβάλλον.
7) Παρακολούθηση της εμποροβιομηχανικής δραστηριότητας, κυρίως, εξορυκτικών προϊόντων:
Οι Φίλοι της Πάρου δεν θέλουμε τη μετατροπή του νησιού μας σε εμποροβιομηχανικό, διαμετακομιστικό κέντρο.
Leave a Reply