Η γνώμη μας
Φθινόπωρο 2009
Από χρόνια οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού μας αλλά και οι τοπικοί άρχοντες και πολλοί άλλοι, προσπαθούν να βρουν τρόπους να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. Και είναι πράγματι κρίμα μια τόσο καλή αλλά και ποσοτικά σημαντική υποδομή να λειτουργεί 5-6 μήνες το χρόνο και μάλιστα, ορισμένους εξ αυτών με συζητήσιμη πληρότητα.
Μέχρι τώρα εν τούτοις οι προσπάθειες αυτές δεν φαίνεται να έχουν καρποφορήσει. Αντίθετα ο Αύγουστος παραμένει ο μήνας των «τρελλών» αφού κατά γενική ομολογία το νησί μετατρέπεται σε «τρελλοκομείο»!
Γιατί διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση είναι σχετικά απλό: Το νησί δε «πουλά» τίποτα άλλο εκτός από ήλιο και θάλασσα. Και όπως σ’ όλα τα κυκλαδονήσια έτσι και στην Πάρο, από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη η προσφορά των αγαθών αυτών «περιορίζεται»…
Κι όμως η Πάρος έχει τόσα άλλα «τουριστικά αγαθά» να εκμεταλλευτεί! Τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της, με προεξάρχον μνημείο το ίδρυμα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής αλλά και τη ξακουστή Μονή Λογγοβάρδας, τόσα άλλα σημαντικά μοναστήρια, βυζαντινά, προ και μετά βυζαντινά εκκλησάκια, που κάλλιστα μπορούν ν’ αποτελέσουν αντικείμενο επισκεπτών εκτός περιόδου…
Οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού, επίσης, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητοι! Μαζί με το, ιδιαίτερα σημαντικό, αρχαιολογικό μουσείο της Πάρου μπορούν ν’ αποτελέσουν αντικείμενο μιας άλλης «διαδρομής», που από μόνη της αποτελεί ένα σημαντικό πόλο έλξης ανεξαρτήτως εποχής.
Τα μονοπάτια: Εκτός από το περίφημο πλέον «βυζαντινό μονοπάτι», πολλοί επισκέπτες έρχονται στο νησί εκτός περιόδου για ν’ απολαύσουν πεζοπορίες στις παραλίες αλλά και στα βουνά του νησιού μας. Αξιέπαινη η πρωτοβουλία των καθηγητών και μαθητών του Λυκείου της Νάουσας, πριν μερικά χρόνια, να χαρτογραφήσουν μονοπάτια μέχρι τον Αϊ Γιάννη το Δέτη, και ακόμα παραπέρα, αλλά και να προχωρήσουν στη σήμανση τους έστω με απλά – τα δικά τους – μέσα!
Κάποια σπορ όπως πχ το τένις. Με αφετηρία την δημιουργία κάποιων υποδομών, προσελκύουν το ενδιαφέρον επισκεπτών που έρχονται στο νησί για να συμμετάσχουν σε τουρνουά – κάτι που ξεπερνούσε τη φαντασία του παριανού μερικά μόνο χρόνια πριν! Το τουρνουά του φθινοπώρου 2009, είχε διεθνή συμμετοχή και εντυπωσιακό έπαθλο.
Ο συνεδριακός τουρισμός . Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το διεθνές συνέδριο ορθοπεδικής, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία γνωστού ορθοπεδικού του νησιού, στις αρχές του καλοκαιριού στο νησί. Ο Δήμος αλλά και το Επαρχείο εντείνουν τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειες με τη διοργάνωση ή συνδιοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων κλπ. Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να ενταθούν.
Οι υγροβιότοποι του νησιού μπορούν ν’ αποτελέσουν έναν άλλο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό πόλο έλξης. Δυστυχώς, ενώ οι υγροβιότοποι είναι τόσο σημαντικοί περιβαλλοντικά, σε μια μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμη απ’ αυτή την άποψη συγκυρία, είναι οι πιο παρεξηγημένοι διότι πολλοί κάτοικοι των γύρω χωριών ή περιοχών, «αγνοούν» την αξία τους! Δεν εξηγείται αλλιώς το μένος ορισμένων να καταστρέφουν κάποιες διακριτικές πινακίδες σήμανσης τους – αναγκαίες για να βοηθούν τον επισκέπτη που τις αναζητά, ή, αυτόν που περνά τυχαία, να τις σέβεται!
Κι όμως, η σήμανση των υγροβιότοπων της Πάρου και η προβολή τους μέσα από τουριστικά πακέτα και προσφορές, είναι ικανές να φέρουν στο νησί εξειδικευμένο τουρισμό, ανθρώπους που ενδιαφέρονται να έλθουν σ’ επαφή με τη φύση, να παρακολουθήσουν το πέταγμα των αποδημητικών και άλλων πουλιών που θα σταματήσουν στους υγροβιότοπους της Πάρου για να ξαποστάσουν από το μακρύ ταξίδι τους. Και όποιος ενδιαφέρεται να μάθει για τον πλούτο των πτηνών και άλλων ειδών που παρατηρούνται στην Πάρο το φθινόπωρο και την άνοιξη, δεν έχει παρά να ρωτήσει π.χ. στην Αλκυόνη, ο Μάριος και οι άλλοι εθελοντές που περιθάλπουν τραυματισμένα (συνήθως από ανθρώπους) πουλιά, θα χαρούν ιδιαίτερα να τους πληροφορήσουν.
Η Πάρος μας έχει αναμφισβήτητα μια εξαιρετική τουριστική υποδομή η οποία μπορεί σίγουρα να λειτουργήσει πολλούς περισσότερους μήνες το χρόνο απ’ όσους λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Η συστηματική οργάνωση και προβολή των πλεονεκτημάτων του νησιού – ορισμένα μόνο εκ των οποίων ενδεικτικά παρουσιάζονται παραπάνω – από τους τουριστικούς παράγοντες, συνεπικουρούμενους από την τοπική αυτοδιοίκηση, σε συνδυασμό με τη συνεχή βελτίωση των συγκοινωνιών είναι οι ικανοί και αναγκαίοι παράγοντες για να συντελέσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, να βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα και τη συγκριτική θέση του νησιού και να στοχεύσουν σ’ ένα ποιο ποιοτικό τουρισμό.
Leave a Reply