Ερωτήσεις: Γιώργος Βλαντάς, Μαιρίνα Ματθαιοπούλου
Αγαπητέ Δήμαρχε, στη Γενική Συνέλευση των ΦτΠ τον περασμένο Αύγουστο, τα μέλη μας παραπονέθηκαν για την κατάσταση της καθαριότητας στο νησί. Συμφωνείτε ότι υπάρχει πρόβλημα και τι σκοπεύετε να κάνετε στο μέλλον με αυτό το θέμα?
Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής αποτελεί η εξασφάλιση ενός βιώσιμου και υγιούς περιβάλλοντος. Ο Δήμος Πάρου, με αίτημα του τον Φεβρουάριο στη κεντρική κυβέρνηση είχε ζητήσει έγκριση για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες κατά τη διάρκεια της Τουριστικής Περιόδου. Δυστυχώς, μας δόθηκε έγκριση καθυστερημένα μόλις τον Ιούλιο και μόνο για το 50% του αιτούμενου αριθμού.
Συγχρόνως, ο όγκος των απορριμμάτων αυξήθηκε φέτος κατακόρυφα κυρίως λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης στο νησί μας, που σημειώνει το ένα ρεκόρ μετά από το άλλο. Παρόλη την υποστελέχωση, με προγραμματισμό και με την υπερπροσπάθεια του προσωπικού καθαριότητας του Δήμου, καταφέραμε να διατηρήσουμε την Πάρο το καθαρότερο νησί των Κυκλάδων.
Καθώς δε προβλέπεται να αλλάξει σύντομα το θέμα της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού, εστιάζουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης. Πότε, πού και πως πρέπει να πετάμε τα σκουπίδια μας.
Η ανακύκλωση ως βασική συνιστώσα της προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί την προτεραιότητα των προσπαθειών μας, με αφετηρία το 2016 που ήταν έτος ανακύκλωσης. Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι συστατικό στοιχείο του πολιτισμού κάθε κοινωνίας για αυτό και η υιοθέτηση μίας θετικής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς θα πρέπει να μας αγγίζει όλους ανεξαιρέτως.
Στην ίδια συνάντηση τα μέλη μας, αναφέρθηκαν στην κατάσταση του Συστήματος Υγείας στην Πάρο. Τι γνώμη έχετε γι’ αυτό το θέμα και ποιες βελτιώσεις είναι προγραμματισμένες? Πώς μπορούμε και εμείς σαν Σύλλογος να βοηθήσουμε?
Το Κέντρο Υγείας Πάρου είναι η μοναδική «νοσηλευτική» μονάδα στο νησί υπό την ομπρέλα του Κράτους. Ως Δήμος προσφέρουμε τα μέγιστα, στο μέτρο του δυνατού, για την εύρυθμη λειτουργία του και είμαστε συνεχώς δίπλα στη διοίκηση και τους εργαζομένους σε ό,τι χρειαστεί. Φέτος είχαμε την ευτυχία, το Κέντρο Υγείας να στελεχωθεί με νέους γιατρούς που καλύπτουν τις ειδικότητες του Παθολόγου, του Παιδιάτρου και του Ορθοπεδικού και σημειώθηκε ραγδαία αύξηση του αριθμού των πολιτών που εξυπηρετήθηκαν. Διεκδικούμε την περαιτέρω στελέχωσή του και με νέες ειδικότητες σύμφωνα με τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες παροχής υγείας προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.
Αυτό που θέλουμε είναι, ο πολίτης να είναι υγιής, ασφαλής και να απολαμβάνει τις υπηρεσίες υγείας που του αναλογούν. Σε αυτό συμβάλουν και οι ιδιωτικές ιατρικές μονάδες που λειτουργούν στο νησί αλλά και η λειτουργία του νέου αεροδρομίου καθώς δύναται πλέον να γίνονται αεροδιακομιδές, εκτός των ελικοπτέρων και με αεροπλάνα τύπου C130. Επίσης, ευελπιστούμε στην επαναλειτουργία του υγειονομικού αεροσκάφους του Βελεντζείου Ιδρύματος.
Η Πάρος σήμερα θεωρείται ένα ασφαλές νησί από θέματα υγείας, όμως ο αγώνας μας για την υγεία είναι συνεχής και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε όσους αγώνες χρειαστεί στο μέλλον. Όπως κάναμε στο παρελθόν, παραδείγματος χάρη, με την ακτιβιστική μας ενέργεια για να παραμείνει το ασθενοφόρο στο νησί μας και δικαιωθήκαμε.
Στους αγώνες μας αυτούς σας θέλουμε όλους δίπλα μας, με όποιο τρόπο και μέσο μπορείτε να βοηθήσετε.
Η Γενική μας Συνέλευση αποφάσισε επίσης να υποστηρίξει τις προσπάθειες του Δήμου Πάρου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος Πάρου», να γίνουν προσβάσιμα τα Αρχαία Λατομεία στους επισκέπτες. Ποιες είναι οι δικές σας ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και πώς μπορεί ο Σύλλογός μας να βοηθήσει?
Η σημερινή Δημοτική Αρχή δημιούργησε τη Δημοτική Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης και έθεσε, από τη πρώτη στιγμή, ως προτεραιότητα, τη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστική μας κληρονομιάς.
Η αξιοποίηση των αρχαίων λατομείων είναι ένα έργο πνοής, ένα σημαντικό έργο για τη προστασία του πολιτισμού και τη ιστορίας μας, αλλά δυστυχώς εμπλέκετε ένα σύνολο υπηρεσιών και υπουργείων. Το μεγάλο αγκάθι όμως για την αξιοποίηση των αρχαίων λατομείων είναι ότι βρίσκονται σε ιδιωτικό χώρο, ενώ παράλληλα είναι δεσμευμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο Δήμος Πάρου έχει εκφράσει τη πρόθεση του να τα αγοράσει και να αναζητήσει πόρους για να τα συντηρήσει προκειμένου αρχικά να διασφαλίσει τη στατικότητά τους και στη συνέχεια να τα αναδείξει και να τα αξιοποιήσει. Βασική προϋπόθεση για κάθε ενέργειά μας, είναι να υπάρξει η διαβεβαίωση από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι θα έχουμε ως Δήμος, ουσιαστικό λόγο στη διαχείριση του χώρου.
Στους αγώνες μας αυτούς σας θέλουμε όλους δίπλα μας, με όποιο τρόπο και μέσο μπορείτε να βοηθήσετε.
Τα μέλη μας πληροφορήθηκαν για τη δημιουργία νέου εμπορικού λιμανιού στην στη θέση Καμινάκι της Μάρπησσας. Ποια είναι η άποψη σας για την τοποθεσία και ποια είναι η σκοπιμότητα του νέου λιμανιού?
Το σχέδιο για το νέο εμπορικό λιμάνι φιλοδοξεί να αποκαταστήσει μία μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά που συντελείται στο λιμάνι της Παροικιάς και συγχρόνως να αναβαθμίσει τις υπόλοιπες λειτουργίες του (επιβατικές, τουριστικές κλπ). Παράλληλα η οικονομική ανάπτυξη που βιώνει το νησί μας επιβάλει τη κατασκευή ενός νέου λιμένα που θα συγκεντρώσει τις εμπορικές δραστηριότητες και θα συμβάλει στην αειφορία και ευημερία του τόπου.
Μετά από μελέτες, το νέο λιμάνι έχει χωροθετηθεί στη θέση Φυρογένι – Βαρούχας, της Κοινότητας Μάρπησσας. Η θέση αυτή θεωρήθηκε ως καταλληλότερη σε σχέση με την προσβολή από τους κυματισμούς, την επίδραση στο φυσικό περιβάλλον, την απουσία συγκρουόμενων δραστηριοτήτων και την απουσία συγκροτημένου οικισμού σε γειτονία με τη ζώνη λιμένα. Επιπλέον, προσφέρει ως μελλοντική προοπτική, μία πιο άμεση διασύνδεση της Πάρου με την Νάξο, για λόγους υγείας (νοσοκομείο) και δικαστικά θέματα.
Στις μέρες μας καθώς οι δραστηριότητες και οι λειτουργίες των λιμανιών υπόκεινται σε νέα θεσμικά πλαίσια και νέους νομοθετικούς κανονισμούς, μας δίνεται η ευκαιρία, το Νέο Λιμάνι να πληρεί υψηλές προδιαγραφές, συμπεριλαμβανομένης και της απόλυτης προστασίας των γύρω περιοχών και φυσικά της ακτογραμμής.
Επιδίωξή μας είναι ένα έργο πρότυπο, ένα ποιοτικό λιμάνι που θα εναρμονίζεται με τη ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα σέβεται τους περιβαλλοντικούς κανόνες και να καθορίζει τις συνθήκες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Τέλος, διεκδικούμε η όδευσή του να είναι μακριά από τον οικισμό.
Leave a Reply