Η συνεργασία των ΦτΠ με άλλους συλλόγους του νησιού ξεκίνησε εδώ και μερικά χρόνια. Εκπρόσωποι των ΦτΠ, του «Αρχίλοχου» και του «Νηρέα» συζήτησαν θέματα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και τα περιβαλλοντικά ζητήματα της Πάρου και έβγαλαν κοινή διακήρυξη στις 6/12/2006. Αυτή η διακήρυξη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αλόγιστη, ανεξέλεγκτη και καταστροφική δόμηση, και στα αυξημένα περιβαλλοντικά προβλήματα, λυμμάτων, απορριμμάτων, υδροδότησης, κυκλοφοριακά, ρύπανσης παντός είδους, υποβάθμισης της ποιότητας ζωής. Κατέληξε σε μιά σειρά ενδεικτικών προτάσεων
που τις παραθέτουμε στη συνέχεια γιατί αποτελούν σημεία αναφοράς στη μεγάλη προσπάθεια που εξακολουθούμε να κάνουμε μαζύ με τους άλλους συλλόγους γιά να περισωθεί ο χαρακτήρας και το ύφος του νησιού και να εξασφαλιστεί η αειφόρος και ποιοτική ανάπτυξή του.
Προτάσεις
1. Μελέτη και εφαρμογή Γενικού Χωροταξικού Κανονισμού & Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου. Για τις εκτός σχεδίου πόλεως οικοδομές, περιορισμό της οριζόντιας ιδιοκτησίας ώστε να μην καταστρατηγείται ο θεσμός των 8 στρεμμάτων, προτεραιότητα στις λιθόκτιστες οικοδομές και κατάργηση της υποχρέωσης ασπρίσματος αυτών.
2. Λειτουργία, το συντομότερο δυνατό, ολοκληρωμένου και πλήρως στελεχωμένου Πολεοδομικού γραφείου στην Πάρο.
3. Διαμόρφωση σώματος εθελοντών για την προστασία του περιβάλλοντος και συνεργασία με Δήμο και Επαρχείο. Θα μπορούσε να αποτελέσει μια από τις σοβαρές Επιτροπές του Δήμου και του Επαρχείου.
4. Υπηρεσία στο Δήμο και το Επαρχείο, που να συνεργάζεται με τους εθελοντές και να αξιοποιεί τις προτάσεις και τις ιδέες από τους πολίτες και τα έντυπα που εκδίδονται. Ανοιχτή γραμμή πολιτών με την υπηρεσία αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου επιφορτισμένη με περιβαλλοντικά θέματα μόνο. Η υπηρεσία αυτή θα μπορούσε να δέχεται και να αξιολογεί τα παράπονα πολιτών σε σχέση με το περιβάλλον.
5. Ο θεσμός ενός εισαγγελέα περιβάλλοντος, θα μπορούσε ν’ αποτελέσει ανάσχεση στα σοβαρά αδικήματα που συντελούνται. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προβλέψει το θεσμό του εισαγγελέα περιβάλλοντος για κάθε νομαρχία, αλλά το θέμα δεν προχώρησε. Εδώ θα χρειαστούν νέες πρακτικές και γνώσεις που θα μπορούν να συνδυαστούν με την εξέλιξη του θεσμού της δικαιοσύνης στα νησιά μας.
6. Η ανακύκλωση που γίνεται στα σχολεία πρέπει να επεκταθεί. Δεν μπορεί να φτάσουμε στην υγειονομική ταφή και να μην έχουμε εθιστεί όλοι στην ανακύκλωση. Η εφαρμογή της πολιτικής αυτής θα έπεται μιας σοβαρής εκστρατείας ενημέρωσης, για την υλοποίηση της οποίας οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι θα συνδράμουν καθοριστικά.
7. Στον τομέα του νερού, μία ορθή πολιτική θα πρέπει να βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη γενίκευση της υποχρέωσης δεξαμενών για τη συλλογή των ομβρίων υδάτων σε όλες τις νέες οικοδομές και στο συστηματικότερο έλεγχο διαρροών και αλόγιστης χρήσεως. Άδεια για την ανέγερση εκτός οικισμού συγκροτημάτων και ξενοδοχειακών μονάδων θα πρέπει να χορηγείται μόνον εκεί όπου με βάση τον σχετικό χάρτη, επιτρέπεται γεώτρηση, η οποία και θα είναι η μόνη δυνατή πηγή ύδρευσής τους. Συστηματικότερος έλεγχος και επισκευές‐ ανανέωση τόσο του υδρευτικού όσο και του αποχετευτικού δικτύου. Μεσοπρόθεσμα θα πρέπει επίσης να μελετηθεί σοβαρά και η σκοπιμότητα κατασκευής μονάδων αφαλάτωσης.
8. Ουσιαστική ενίσχυση της αστυνομίας, του λιμενικού, αλλά και της δημοτικής αστυνομίας, το καλοκαίρι που ο πληθυσμός δεκαπλασιάζεται.
9. Τολμηρότερη παρέμβαση των υπηρεσιών, εκεί που ο νόμος το επιβάλλει. Οι υπηρεσίες πρέπει να ζητούν εφαρμογή του νόμου, διότι η διστακτικότητα και η επιφυλακτικότητα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση των παρανομιών. Προτείνουμε ο Δήμος με το Επαρχείο, ενδεχομένως και μαζί με τους συλλόγους που ενδιαφέρονται, να καλέσουν τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κράτους, για τον έλεγχο της νομιμότητας σε όλους τους κρίσιμους για το περιβάλλον του νησιού τομείς.
10. α) Επιστολή – έκκληση του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και των Συλλόγων, που θα μοιράζεται στους επισκέπτες και θα τους δίνει μερικές βασικές πληροφορίες και συμβουλές: Να μην ηχορυπαίνουν, να χρησιμοποιούν με σύνεση το νερό και να σέβονται τους κανόνες για τη διαχείριση των
αποριμμάτων. β) Επιστολή του δημάρχου στους επιχειρηματίες για την ένταση των μεγαφώνων, τις ώρες κοινής ησυχίας, τη διαχείριση των απορριμμάτων κλπ. Οι επιστολές αυτές θα μοιράζονται κάθε χρόνο και θα μπορεί να είναι σε συνεργασία Δήμου και Συλλόγων.
Leave a Reply