Εκπρόσωποι του ΔΣ των ΦτΠ είχαν την καθιερωμένη καλοκαιρινή συνάντηση με τον Δήμαρχο Παρίων κ. Χρ. Βλαχογιάννη στις 29 Αυγούστου 2013 στο Δημαρχείο της Πάρου και συζήτησαν πολλά από τα πιό σημαντικά θέματα του νησιού όπως το νέο αεροδρόμιο (διάδρομος και κτίρια), ανάπτυξη και περιβάλλον (ΓΠΣ, νέος νόμος, Παρατηρητήριο, νερό, εμπορικό λιμάνι), ανάπλαση παραλίας Παροικιάς, μικρά έργα, ιατρικές υπηρεσίες.
Εκπρόσωποι του ΔΣ των ΦτΠ (Γ. Βλαντάς, Α. Ασπροπούλου, Ζ. Σιακαντάρη, Χ. Μαρτίνος) είχαν την καθιερωμένη καλοκαιρινή συνάντηση με τον Δήμαρχο Παρίων κ. Χρ. Βλαχογιάννη στις 29 Αυγούστου 2013 στο Δημαρχείο της Πάρου.
Τα κύρια σημεία της συζήτησης συνοψίζονται παρακάτω:
- Αεροδρόμιο
Διάδρομος: Η κατασκευή του νέου διαδρόμου 1.400 μέτρων προχωρά κανονικά (παράδοση μέχρι τον Σεπτέμβριο 2014). Οι ΦτΠ εκφράσαν την ανησυχία τους για το ότι τα χωματουργικά είναι για 2.000 μέτρα διάδρομο και ότι πολλοί περιμένουν μια τέτοια επέκταση που θα συνεπάγεται charters και στροφή προς μαζικό τουρισμό. Υπενθύμησαν ότι η Ερευνα Τουρισμού αντίθετα έδειξε ότι η ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού και η επιμύκηνση της περιόδου είναι εφικτοί στόχοι. Δεν υπάρχουν υποδομές γιά αύξηση επισκεπτών τον Ιούλιο/Αύγουστο και αν γίνουν μεγάλα έργα μπορεί να αλλοιώσουν ακόμα περισσότερο τον χαρακτήρα του νησιού. Ο ΧΒ συμφωνεί ότι ο μαζικός τουρισμός δεν θα ωφελήσει την Πάρο και διαβεβαίωσε ότι ο νέος διάδρομος θα είναι 1.400 μ.
Κτίρια: Εγιναν οι προμελέτες για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και θα γίνει προκήρυξη της οριστικής μελέτης ως τον Δεκέμβριο. Η χρηματοδότηση (10-15 εκ) δεν έχει εξασφαλισθεί ακόμα αλλά ο ΧΒ δεν βλέπει πρόβλημα και λέει ότι δεν τίθεται θέμα να χρησιμοποιείται το παληό κτίριο του σημερινού αεροδρομίου έστω και προσωρινά. Η χρόνος που απαιτείται για την εκπόνηση της μελέτης και τη δημοπράτηση του έργου και μία διετία για την κατασκευή δείχνουν πως το αεροδρόμιο θα λειτουργήσει μετά από 3+ χρόνια.
- Ανάπτυξη και περιβάλλον
ΓΠΣ: Ισχύει από πέρυσι και ο ΧΒ ακούει παράπονα κυρίως για μικρά σχετικώς θέματα όπως οι πισίνες που απαγορεύονται από το ΓΠΣ. Αυτό είναι βέβαια αποτέλεσμα των τεράστιων αυθαιρεσιών που θέλει να σταματήσει το ΓΠΣ. Τροποποιήσεις επιτρέπονται μετά από 5 χρόνια. ΟΙ ΦτΠ έχουν υποστηρίξει και εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις γενικές κατευθύνσεις του ΓΠΣ. Αν προταθούν τροποποιήσεις θα πρέπει να είναι μικροδιορθώσεις (π.χ. θα μπορούσαν να επιτραπούν πισίνες αν έχει εξασφαλισθεί μακροχρόνια η υδροδότηση του νησιού) και όχι μία ανατροπή των αρχών του.
Νέος Νόμος: Κατά τον ΧΒ δεν υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας μεγάλων συγκροτημάτων με τον νέο νόμο 4178 γιατί στην Πάρο ισχύει το (αυστηρότερο) ΓΠΣ. [Ο σύμβουλος του Δημάρχου Γιάννης Κουζούμης είπε αργότερα στον ΧΜ ότι αυτό ισχύει τυπικά αλλά δεν αποκλείεται να ανατραπεί από έκδοση αδειών από το Υπουργείο με βάση το νέο νόμο που είναι υψηλότερα στη νομοθεσία (το ΓΠΣ έχει εγκριθεί με απόφαση Γενικού Γραμματέα) γι αυτό και θα πρέπει να αναβαθμιστεί το ΓΠΣ με ΠΔ). Αλλά γενικά ο κίνδυνος είναι μικρός επειδή η κατάτμηση της γής στην Πάρο έχει προχωρήσει και δεν υπάρχουν μεγάλες κατάλληλες εκτάσεις].
Παρατηρητήριο: Οι ΦτΠ ενημέρωσαν τον ΧΒ για το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος και για τις δυνατότες που θα έχει να συμβάλει στην με μέτρο ανάπτυξη που δεν καταστρέφει τον κυκλαδικό χαρακτήρα του νησιού. Ο ΧΒ πρότεινε να αναρτηθεί και η αποκατάσταση των δύο χωματερών στα «καλά» του ΠΠΠ.
Νερό: Η μονάδα αφαλάτωσης στον Παρασπόρο δεν έχει ακόμα συνδεθεί και το τελικό κόστος της θα είναι γύρω στα 2,5 εκ και θα λειτουργεί μόνο για λίγο σε περίοδο αιχμής το καλοκαίρι λόγω κόστους λειτουργίας. Οι ΦτΠ υπενθύμησαν ότι σοβαρή έλλειψη προβλέπεται από τα στοιχεία της ίδιας της ΔΕΥΑΠ και ότι απαιτείται στρατηγικό σχέδιο για τους υδάτινους πόρους του νησιού, τόσο για την αύξησή τους (μικρά φράγματα, αφαλάτωση με ΑΠΕ και κατασκευή δεξαμενων για αποθήκευση νερού της βροχής από τους ιδιώτες) όσο και τον περιόροσμό της σπατάλης από τις ανεξέλεγκτες γαιωτρήσεις.
Εμπορικό λιμάνι: Εγινε ανάθεση από το Υπ. Ανάπτυξης για εκπόνηση master plan για νέο εμπορικό λιμάνι στη θέση Καμινάκι.
- Ανάπλαση παραλίας Παροικιάς
Μετά από πολλές καθυστερήσεις για να περάσουν οι προτάσεις από αρχαιολογία και διάφορες άλλες επιτροπές πιστεύουν ότι μένει μόνο η κοινοποίηση των εγκρίσεων στο Δήμο για να προχωρήση στην εφαρμογή τους. Οι προτάσεις συμπεριλαμβάνουν το Αγροκήπιο αλλά όχι το αρχαίο νεκροταφείο («δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου»). Το Λιμενικό Ταμείο εκπονεί μελέτη για νέο κτίριο αναχωρήσεων στο λιμάνι.
Οι ΦτΠ επανέλαβαν τις επιφυλλάξεις τους για έργα που αλλοιώνουν αισθητά την κυκλαδική κλίμακα και χαρακτήρα της Πάρου και τόνισαν ότι είναι πιό σημαντικό για την ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού η αξιοποίηση, μεταξύ άλλων, του τρίπολου αρχ. λατομεία, αρχ. νεκροταφείο, αρχ. μουσείο. Και ας μην έχει αρμοδιότητες ο Δήμος, θα πρέπει να έχει και να προβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση και προβολή του αρχαιολογικού πλούου και άλλων αναπτυξιακών πόρων.
Οι ΦτΠ συγκεκριμένα ζήτησαν από τον Δήμο να προωθήσει την κατάλληλη εγκατάσταση των γλυπτών του συμποσίου του 2011 κοντά στην είσοδο των αρχ. λατομείων. Ο ΧΒ επρότεινε στους ΦτΠ να του στείλουν σχέδιο επιστολής προς το Υπουργείο γι αυτό το θέμα.
- Μικρά έργα: Οι ΦτΠ πιστεύουν ότι απαιτούνται πολλές μικρές παρεμβάσεις και διαχειριστικές λύσεις για να υπάρξουν απτές βελτιώσεις για τους κατοίκους και επισκέπτες, όπως ένας πεζόδρομος/πεζοδρόμιο στην είσοδο της Νάουσας. Το πρόβλημα της συνύπαρξης αυτοκινήτων, λεωφορείων, ταξί και πεζών στο λιμάνι της Παροικιά πρέπει να αντιμετωπιστεί. Τα μοντέλα «αυτοδιαχείρησης» το Πάρκου Πάρου και του Φεστιβάλ Μάρπισσας μπορούν να αξιοποιηθούν σε όλες τις περιοχές του νησιού για διαχείρηση ακτών, μονοπατιών, κλπ.
- Ιατρικές υπηρεσίες: Σχεδόν όλες οι ειδικότητες υπάρχουν στο δημόσιο κέντρο υγείας αλλά οι κρατικές δυσλειτουργίες παραμένουν. Το υγειονομικό αεροσκάφος είναι προσγειωμένο αλλά θα ξαναπετάξει σε ένα περίπου μήνα όταν προσληφθεί γιατρός ειδικά για να συνοδεύει τους ασθενείς. Γίνεται και προσπάθεια συνεργασίας με Νάξο. Επίσης, νέο ιδιωτικό ιατρικό κέντρο θα ανοίξει σύντομα στη Νάουσα.Οι ΦτΠ ετόνισαν την μεγάλη σημασία της εθελοντικής προσφοράς.
ΧΜ 30/8/2013
Leave a Reply