Είναι γεγονός, ότι πολλές φορές μας προσπερνούν στην καθημερινότητά μας θέματα και έργα σημαντικά, που δυστυχώς παραμένουν απαρατήρητα, ιδιαίτερα όταν δεν τους δοθεί η ανάλογη προβολή.
Συγκεκριμένα αναφέρομαι στο τελευταίο εντυπωσιακό βιβλίο του Φραγκίσκου Νικ. Περράκη «Τ’ Αρχοντικά της Πάρου και Αντιπάρου» (τα κτίσματα και οι δημιουργοί τους), απ’ τις εκδόσεις ΑΩ του Πέτρου Μιχάλη.
Ο συγγραφέας απλοϊκός, αθόρυβος, ταπεινός και μακριά από κάθε έπαρση και προβολή, αλλά με πλούσια παιδεία και γενικότερη πνευματική καλλιέργεια, αξιοποίησε τη δημιουργική του σκέψη και την αστείρευτη πηγαία έμπνευσή του, προσφέροντας στους συμπολίτες του σπάνια συγγραφικά έργα, που θα μείνουν στην ιστορία.
Με χαρακτηριστική λογοτεχνική δεξιότητα, πλήθος φωτογραφιών και πολλών σχεδιαγραμμάτων, ο συγγραφέας παρουσιάζει τη συνύπαρξη των κτισμάτων και των ανθρώπων που τα δημιούργησαν και τα κατοίκησαν, αναφέροντας συγχρόνως τη γενεαλογική ανάπτυξη των οικογενειών, ώστε να γίνεται γνωστή η διαδοχική ιδιοκτησία των κτισμάτων. Ακόμα ο συγγραφέας γεφυρώνει το σήμερα με το χθες αναφερόμενος σε προσωπικότητες διαφόρων εποχών, που είχαν έντονη παρουσία στα δύο αυτά νησιά.
Στις 500 και πλέον σελίδες του βιβλίου με τα νεοκλασικά και νησιώτικα σπίτια, ο σημερινός Παριανός και Αντιπαριώτης θα γνωρίσει τα δύο νησιά μέσα απ’ την ιστορική διάσταση της ζωής και του πολιτισμού τους. Είναι, όμως, χρήσιμο και σε κάθε βιβλιόφιλο και φιλίστορα ταξιδευτή, προκειμένου να γνωρίσει την κουλτούρα των νησιών αυτών σε βάθος.
Σωστά και εύστοχα ο γνωστός κριτικός βιβλίων Νίκος Βατόπουλος γράφει γι’ αυτό το βιβλίο (εφημ. Καθημερινή, Τρίτη 14 Ιουλίου 2020) «Ο μεγάλος κοινωνικός Άτλας της Πάρου και Αντιπάρου είναι γεγονός….»
Τόσο «Τ’ Αρχοντικά την Πάρου και Αντιπάρου», όσο και ο «Επίτομος Γενεαλογικός κώδικας της Πάρου» (επίκειται επανέκδοση λόγω εξάντλησης με τίτλο «Πάρος-Αντίπαρος» βελτιωμένο και επαυξημένο), αποτελούν έργα ζωής, με τη ρέουσα και χυμώδη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, την αναδίφηση των πηγών, τη συστηματική ανάπτυξη του υλικού, τη δόμηση των κεφαλαίων, αλλά και την περιγραφή των οικογενειών που αναφέρονται, αποδεικνύοντας τον υπέροχο ψυχισμό του δημιουργού.
Οι κριτικοί συνηθίζουν σε κάθε νέο βιβλίο να εκφράζουν την ευχή στον συγγραφέα «γρήγορα και στο επόμενο». Η υπογράφουσα, όμως , επειδή δεν είναι κριτικός, αλλά δημιουργός, εύχεται στον αγαπητό συγγραφέα να διατηρεί την πνευματική του διαύγεια και να συνεχίζει τις έρευνες και αναζητήσεις του στη σφαίρα του απλού και ταπεινού, που κλείνει μέσα της όλη τη σοφία και δύναμη του δημιουργού.
Θα ήταν, τέλος, ευτύχημα για τα νησιά μας, αν βρισκόταν κάποιος απ’ τους αιρετούς μας άρχοντες με ευαισθησία και πολιτιστική καλλιέργεια να υιοθετούσε και τις δύο αυτές εκδόσεις και να τις προωθούσε, ώστε να κοσμούν κάθε βιβλιοθήκη των σπιτιών μας.
Εύη Μελισσάρη-Μπεληγιάννη
(Η κα Εύη Μελισσάρη-Μπεληγιάννη είναι η γνωστή και εξαίρετη συγγραφέας και δημιουργός του εκπληκτικού έργου «Τα Πέτρινα Γεφύρια της Ελλάδας», βραβευμένη απ’ την Ακαδημία Αθηνών και όχι μόνο).
Leave a Reply