Στην Ελλάδα οι περισσότερες πρωτοβουλίες πηγάζουν από το μεράκι, το ζήλο, την παρέα.
Έτσι πρωτοξεκίνησε το κουρσάρικο δρώμενο τη δεκαετία του 60’, από μια παρέα, και έτσι φιλοδοξούμε να συνεχιστεί. Γι’ αυτό, το Μάιο του 2015 συναντηθήκε μια παρέα φίλων, που ζούμε εδώ, αγαπάμε τον τόπο μας και την παράδοσή του, με σκοπό να δώσουμε έναν νέο αέρα στο κουρσάρικο δρώμενο. Εξάλλου, συμμετέχουμε σε αυτό από πιτσιρίκια, στην αρχή ως παρατηρητές – με το αντίστοιχο δέος που μας προκαλούσε το ρεσάλτο των Κουρσάρων – και στη συνέχεια με τον ενθουσιασμό του συμμετέχοντος. Τώρα είμαστε επίσημα η εθελοντική ομάδα «Κουρσάροι» με σκοπό την διατήρηση του δρώμενου και την προβολή άγνωστων πτυχών του χωριού μας.
Έτσι, τον Αύγουστο του 2015 η εθελοντική ομάδα «Κουρσάροι» διοργανώσε για πρώτη φορά ένα ξεχωριστό διήμερο για τα Εννιάμερα της Παναγίας και τα 50 χρόνια της “Κουρσάρικης Βραδιάς” με παιχνίδι, χορό, ξεναγήσεις, μαθήματα, εκθέσεις, δράσεις και δρώμενα. Στο σεντούκι του διημέρου κρύψαμε τη λαογραφία, την πίστη, τη φύση και την παράδοση, για όσους αναζητούν την αυθεντική ομορφιά, στο γραφικό και κοσμοπολίτικο ψαροχώρι μας.
Το διήμερο ολοκληρώθηκε με το εντυπωσιακό, κουρσάρικο ρεσάλτο στις 23 Αυγούστου με τη συμμετοχή εκατό νέων. Με τη δύση του ήλιου, οι κουρσάροι εισβάλλουν στο λιμάνι με φωτιές και ιαχές, διακόπτουν το πανηγύρι του χωριού, ξεχύνονται στα σοκάκια και αρπάζουν τις γυναίκες. Το κάστρο φλέγεται, οι καμπάνες χτυπούν και τα βιολιά σωπαίνουν, μέχρι τη νικητήρια αντεπίθεση των νησιωτών που θα σημάνει το τέλος της επιδρομής και την αρχή του παραδοσιακού γλεντιού.
Ευχαριστούμε όλους όσους μας στήριξαν σε αυτήν την πρώτη προσπάθειά μας, μεταξύ αυτών και τους Φίλους της Πάρου και υποσχόμαστε φέτος ένα ακόμη πιο πλούσιο πολιτιστικά διήμερο, για το οποίο η προετοιμασία έχει ξεκινήσει. Σας καλούμε να ανακαλύψουμε παρέα τη φετινή χρονιά τον κρυμμένο μας θησαυρό: ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΝΑΟΥΣΑ.
Λίγα λόγια για την ιστορία του δρώμενου: Το 1933 Με πρωτοβουλία του δασκάλου Εμμ. Σαγκριώτη μεταφέρεται η εορτή του Μητροπολιτικού Ναού Νάουσας από τις 15 στις 23 Αυγούστου (Νιάμερα της Παναγίας) για να μη συμπίπτει με τον εορτασμό της Εκατονταπυλιανής.
Το 1965 μια παρέα Ναουσαίων σκέφτηκαν να οργανώσουν ένα κουρσάρικο δρώμενο, παράλληλα με τον εορτασμό για τα Νιάμερα. Επρόκειτο για την αναπαράσταση μίας πειρατικής επιδρομής στο νησί, με μόνη ιστορική βάση την – κατά το παρελθόν – ύπαρξη πειρατείας στα νησιά. Οι «Πειρατές» έφευγαν από νωρίς με τα καΐκια, επέστρεφαν με τη δύση του ήλιου, άρπαζαν τις κοπέλες και τις ανάγκαζαν να χορέψουν, ώστε να επιλέξουν την «εκλεκτή» τους. Στην εισβολή, που γινόταν στο μικρό λιμανάκι (Μανδράκι), συμμετείχαν νέοι και νέες του χωριού.
Στη δεκαετία του ’80 οι πειρατές με τα λάφυρα και τους μουσικούς γύριζαν το χωριό, χορεύοντας, τραγουδώντας και κερδίζοντας το ανάλογο κέρασμα. Μετά το 1985, λόγω της αυξημένης προσέλευσης επισκεπτών, το δρώμενο μεταφέρθηκε στο μεγάλο λιμάνι.
Στο τέλος της δεκαετίας του ’90, προστέθηκε στο «σενάριο» η αντεπίθεση των ντόπιων, οι οποίοι καταφέρνουν να νικήσουν τους πειρατές και να πάρουν πίσω τις γυναίκες τους.
Το 2015 Δημιουργείται η εθελοντική ομάδα “Κουρσάροι” με σκοπό να ανανεώσει το δρώμενο και να αναδείξει τους “θησαυρούς” του λαϊκού μας πολιτισμού.
Leave a Reply