Ο Γιώργος Πίττας είναι από τα πρώτα μέλη των “Φίλων της Πάρου”.
Επί δέκα χρόνια συνεργαζόμαστε, ονειρευόμαστε, παθιαζόμαστε, θυμώνουμε, διαφωνούμε, μα στο τέλος συμφωνούμε και δημιουργούμε.
Γιατί μας ενώνουν τα ίδια οράματα.
Τη δουλειά του την παρακολουθούμε γιατί μας εκφράζει, κάθως με τα βιβλία του επιχειρεί να παρουσιάσει τη Ελλάδα που ζει, ονειρεύεται, παράγει και γλεντά. Την Ελλάδα της δημιουργίας.
Ο Γιώργος με το μεράκι του αλλά και την ακούραστη ταξιδιωτική του διάθεση περιπλανάται και καταγράφει, φωτογραφίζει, αποτυπώνει γνωστά αλλά και αχαρτογράφητα κομμάτια της ελληνικής επικράτειας προσπαθώντας να ανακαλύψει τη “ψυχή και τα δαιμόνια κάθε τόπου”.
Αποτέλεσμα αυτών των ταξιδιών τα έξι του βιβλία “Σημάδια του Αιγαίου” (2007), “Πάρος οδοιπορικό στον τόπο και τον χρόνο” (2008), “Αθηναϊκή ταβέρνα” (2009), “Πανηγύρια στο Αιγαίο” (2011), “Τα καφενεία της Ελλάδας” (2013) και “Οι θησαυροί της Ελληνικής γαστρονομίας” (2014).
Το νέο του έργο είναι πιό φιλόδοξο και πιό ολιστικό και αφορά στη δημιουργία της ιστοσελίδας www.greekgastronomyguide.gr, ενός οδηγού που προσπαθεί να αγκαλιάσει το σύνολο του Ελλαδικού χώρου μέσα από το πρίσμα της Γαστρονομίας.
Της γαστρονομίας όχι μόνο ως μιά γαστριμαργική εμπειρία, αλλά ως σύνολο όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν την παραγωγή, επεξεργασία και κατανάλωση της τροφής.
Στον Οδηγό αυτό που κτίζεται σιγά-σιγά με μέθοδο και πληρότητα, ο κάθε τόπος αναλύεται σε 12
ενότητες: την ιστορία, τον γαστρονομικό πολιτισμό, την τοπική κουζίνα, τους παραγωγούς, τα προϊόντα και τα εδέσματα, τα εστiατόρια, τις ταβέρνες και τα καφενεία και τέλος τις αγορές, τα πανηγύρια και τα δρώμενα, όπου σ’ αυτές τις ενότητες εντάσσονται οι βαθμηδόν οι σημαντικότεροι πρωταγωνιστές. Aυτούς που πρέπει να γνωρίσουν οι Ελληνες και ξένοι περιηγητές της χώρας (θα υπάρχει μετάφραση στα αγγλικά και τα γαλλικά).
Γιατί ο Γιώργος πιστεύει, και το πιστεύουμε και εμείς οι «Φίλοι της Πάρου» οτι το φυσικό περιβάλλον, η αγροτική παραγωγή, η μεταποίηση αγροδιατροφικών προϊόντων, η γαστρονομία, ο πολιτισμός κι ο τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν τους κρίκους μιάς αλυσσίδας που θα δημιουργήσει έναν πολύ σημαντικό πυλώνα –αν οχι τον σπουδαιότερο- για την ανάπτυξη της χώρας.
Και βέβαια ταυτόχρονα και ένα όραμα ζωής και ενός νέου συστήματος αξιών.
Γιώργος Βλαντάς
Leave a Reply