Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ξετίναξε την ανεργία σε πολύ υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ετσι πολλοί νέοι οδηγούνται να επιλέξουν τη φυγή σε ξένες χώρες ή στην ύπαιθρο.
Ομως πολύ συχνά η επιστροφή των νέων – συχνά μορφωμένων – στην ύπαιθρο μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και νέων δραστηριοτήτων, που βρίσκουν τις ρίζες τους στις τοπικές παραδόσεις. Έτσι παρατηρούμε την αναβίωση μίας οικονομικής ανάπτυξης με χαρακτηριστικά την εγγύτητα και την αειφορία. Η Φίλοι της Πάρου παρακολουθούν από κοντά αυτές τις εξελίξεις, διότι η οικοδόμηση ενός νέου σώματος επιχειρηματιών είναι μία από τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Πάρου.
Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στο προηγούμενο τεύχος μας γιά τους νέους επιχειρηματίες που ασχολούνται με την δημιουργία μίας τοπικής μπύρας ( “56 isles”») ή μιας νέας σειράς ζυμαρικών εμπνευσμένη από την τοπική παράδοση (“Παριανά Ζυμαράκια”). Αυτές οι δύο δραστηριότητες συνοδεύουν πολλές άλλες, ιδιαίτερα στον τομέα της γεωργίας, που είχαμε την ευκαιρία στο παρελθόν να επισημάνουμε. Ο σύλλογός μας έχει πράγματι τιμήσει τους νέους γεωργούς το 2010 που είχαν το θάρρος να αναπτύξουν γεωργικές καλλιέργειες σε “νέα” χωράφια που είχαν εγκαταλειφθεί μετά την έξοδο της δεκαετίας του 1960. Οι δραστηριότητές τους επιτρέπουν στους κατοίκους, αλλά και στα εστιατόρια, να καταναλώνουν ποιοτικά τοπικά, και συχνά βιολογικά, προϊόντα, αυξάνοντας έτσι το τουριστικό εισόδημα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Με τον τρόπο αυτό εξ άλλου οι νέοι γεωργοί συμβάλλουν στη προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση του γεωργικού τοπίου του νησιού και φυσικά στον αειφόρο τουρισμό.
Από αυτούς τους νέους αγρότες το παράδειγμα του Αρσένη Λουκή είναι ξεχωριστό. Ο Αρσένης έχει αναπτύξει με επιτυχία την καλλιέργεια σε εκατοντάδες στρέματα φρούτων και λαχανικών, αλλά και τη καλλιέργεια νέων προϊόντων, όπως το ρόδι ή το μάνγκο. Τέλος, κατάφερε να δημιουργήσει για τη διανομή των προϊόντων του και άλλων ποιοτικών ελληνικών προϊόντων, ένα πανέμορφο κατάστημα, απαράμιλλο των καλύτερων διεθνών καταστημάτων “delicatessen”.
Τα επιτεύγματα αυτά δεν έγιναν χωρίς δυσκολίες. Οι νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δρόμο με μεγάλα εμπόδια και φυσικά την έλλειψη δημόσιας στήριξης. Επιπλέον, οι επαγγελματικές οργανώσεις συχνά δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις του. Παρά τις πάρα πολλές δυσκολίες όμως οι νέοι επιχειρηματίες ασχολούνται με ενθουσιασμό σε καινοτόμες δραστηριότητες σε όλους τους τομείς που η Πάρος και οι Κυκλάδες προσφέρουν ευκαιρίες. Είτε στο τομέα των υπηρεσιών, είτε στην εστίαση, είτε στην ανάπτυξη αγνώστων ή εγκαταλελείμένων καλλιεργειών (ως παράδειγμα αναφέρουμε παρακάτω κάποιες περιπτώσεις που γνωρίζουμε και που αξίζουν να επισημανθούν, χωρίς φυσικά να εξαντλούμε το θέμα).
Όλοι αυτοί οι νέοι επιχειρηματίες είναι αντιπροσωπευτικοί ενός νέου επιχειρηματικού τομέα που συνδυάζει την παράδοση και τον νεωτερισμό σε μια προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης. Οι Φίλοι της Πάρου θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες αυτών των νέων, διότι δραστηριοποιούνται εν μέσω ενός πλαισίου μεγάλης οικονομικής κρίσης και παρ΄όλα αυτά προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κόσμο όπως τον θέλουμε εμείς. Χαιρετίζουμε λοιπόν την υπομονή τους, την επιμονή τους και όλες τις προσπάθειες τους. Αντιπροσωπεύουν, πιστεύουμε, ένα σημαντικό μέρος του οικονομικού μέλλοντος του νησιού.
Ο Ιάσων Γκίκας έχει κυρίως αποκτήσει την κατάρτιση και την εμπειρία του εκτός Ελλάδος κυρίως σαν ναυτικός. Πολύγλωσσος, καλλιεργημένος, άνοιξε τελευταία ένα εστιατόριο με τη σύζυγό του που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Παροικιάς, το οποίο είναι ανοιχτό σχεδόν όλο το χρόνο. Με πολύ προσητές τιμές, το εστιατόριο σερβίρει μία παραδοσιακή κουζίνα αλλά και πρωτότυπα πιάτα.
Ο Άγγελος Πιτσικάλης και η Ελισάβετ Μπογιατζή ασχολούνται με τη παραγωγή μελιού, παρόλο ότι ο πρώτος είχε μία τραπεζική εμπειρία ενώ η δεύτερη είναι απόφοιτος του Πολυτεχνίου. Τώρα παράγουν, στη τοποθεσία μεταξύ Κώστου και Λευκών, αρκετούς τόνους μελιού και άλλων προϊόντων που προέρχονται από το μέλι, συμπεριλαμβανομένων και καλλυντικών. Η ποιότητα των προϊόντων τους, που έχουν ήδη αναγνωριστεί , τους επιτρέπει να τα διανέμουν μεταξύ άλλων και στους δεκάδες χιλιάδες τουρίστες της Πάρου.
Ο Άλκης Downward βρίσκεται στα ύψη της Νάουσας, όπου καλλιεργεί κυρίως κάπαρη. Ωστόσο, τίποτα δεν προόριζε τον Άλκη γι΄αυτή τη δραστηριότητα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες (Ουάσιγκτον), ειδικεύτηκε στη γεωργική οικονομία στο ΜΑΙΧ Χανίων (Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και Κέντρο Ερευνών χρηματοδοτούμενο μέσω της ΕΕ/ πρόγραμμα Interreg) και στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, μετακόμισε στη Νάουσα όπου αναπτυσει ιδιαίτερα γεωργικά προϊόντα που αντιμετωπίζουν μεγάλη επιτυχία, χάρη της ποιότητάς τους αλλά και χάρη ενός όμορφου πακεταρίσματος.
Leave a Reply