του Δρ. Γιώργος Παπανικολάου, Επιστημονικός σύμβουλος ΕΠΑΨΥ
Η ΕΠΑΨΥ (εταιρεία περιφερειακής ανάπτυξης και ψυχικής υγείας) ιδρύθηκε το 1988 με πρωτοβουλία του ψυχίατρου-ψυχαναλυτή, καθηγητή κοινωνικής ψυχιατρικής Στέλιου Στυλιανίδη.
Η ΕΠΑΨΥ πρότεινε ένα εναλλακτικό μοντέλο παροχής ψυχιατρικής φροντίδας στην κοινότητα με βάση των αρχών της κοινοτικής ψυχιατρικής και της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
Η ιστορία της ταυτίζεται με την ιστορία της Ψυχικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα και τον αγώνα για την κατάργηση των ψυχιατρικών ασύλων , την αποστιγματοποιηση της ψυχικής νόσου και τη φροντίδα των ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα με σεβασμό στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια της.
Σήμερα η ΕΠΑΨΥ αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους μη κερδοσκοπικούς φορείς παροχής υπηρεσιών Ψυχικής υγείας στην Ελλάδα καινοτομώντας με ένα ισχυρό δίκτυο υπηρεσιών και επαγγελματιών που εργάζονται για τους σκοπούς της κοινωνικής ψυχιατρικής.
Πιστή στο ιδρυτικό της Όραμα παρεμβαίνουν τακτικά με επιστημονικά άρθρα, ομιλίες και συνεντεύξεις σε μέσα πανελλαδικής εμβέλειας σχετικά με την προαγωγή της ψυχικής υγείας στην κοινότητα.
Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ
- Παροχή πολιτιστικών υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής φροντίδας στην κοινότητα.
- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας.
- Συνηγορία και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ληπτών.
- Εισαγωγή καινοτόμων προσεγγίσεων στη θεραπεία.
- Συμβολή στη βελτίωση του δημοσίου συστήματος ψυχικής υγείας μέσω των αρχών και πρακτικών της κοινοτικής ψυχιατρικής.
ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Μείωση των κοινωνικών και γεωγραφικών ανισοτήτων στην ψυχοκοινωνική φροντίδα και πλήρης συμμετοχή των ληπτών και των οικογενειών τους στη θεραπεία και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ {εν ζην}
Γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της παροχής ψυχιατρικής φροντίδας και του ουσιαστικού
{ευ ζην} των ληπτών μέσω της προάσπισης των συνταγματικών δικαιωμάτων τους, του σεβασμού της προσωπικότητάς τους και της ισότιμης κοινωνικής συμπερίληψης τους.
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Μέσω της διεπιστημονικής συνεργασίας της εφαρμογής των κατευθυντηρίων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας {ΠΟΥ} και της τακτικής εκπαίδευσης, αξιολόγησης και εποπτείας των συνεργατών μας στην εκτέλεση του επιστημονικού έργου τους.
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ
Οικονομική διαχείριση στην αντιμετώπιση περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποιητικής συμπεριφοράς στην παραβίαση δικαιωμάτων και σε συνεργασία με τους συναδέλφους μας τους λήπτες των υπηρεσιών μας και τις οικογένειές τους, τους συνεργαζόμενους κοινοτικούς φορείς και την Πολιτεία.
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ
Να προσφέρουμε και να εξασφαλίσουμε ολιστική κοινοτική ψυχιατρική φροντίδα σε όλους και πάντα βάση επιστημονικά τεκμηριωμένων προτύπων και ηθικών κριτηρίων.
Από την έναρξη και τη δημιουργία της η ΕΠΑΨΥ έβαλε σε λειτουργία πολλές εξωνοσοκομειακές πρότυπες μονάδες.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Αυτές οι μονάδες της ΕΠΑΨΥ αποτελούν χώρους διαβίωσης, θεραπείας και υποστήριξης συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν σοβαρές ψυχοκοινωνικές δυσκολίες και δεν διαθέτουν στέγη με οικογενειακό περιβάλλον κατάλληλο για τη φροντίδα τους.
Η λειτουργία της διέπεται από τις αρχές της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης της Κοινοτικής και Κοινωνικής ψυχιατρικής της κλινικής ψυχοπαθολογίας και την εφαρμογή των μοντέλων της ανάρρωσης {RECOVERY}.
ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΑΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Τα κέντρα ημέρας ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων στην κοινότητα της ΕΠΑΨΥ αποτελούν ανοιχτές κοινοτικές μονάδες ψυχικής υγείας πού απευθύνονται στους ενηλίκους κατοίκους του τομέα ψυχικής υγείας στον οποίο υπάγονται και στις οικογένειές τους.
ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ {FRANCO BASAGLIA}
ΤΤο κέντρο ημέρας Αμαρουσίου {FRANCO BASAGLIA} ιδρύθηκε το 2013 και έκτοτε παρέχει τις υπηρεσίες του στους ενήλικες του 5ου τομέα ψυχικής υγείας {δήμοι Αμαρουσίου} Νέου Ηρακλείου,Διονύσου, Κηφισίας, Πεύκης-Λυκόβρυσης,Μαραθώνα, Ωρωπού, και Αχαρνών.
ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΑΝΟΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Το κέντρο ημέρας άνοιας Λάρισας ιδρύθηκε το 2021 ως πρότυπο κέντρο άνοιας πιστοποιημένο από την Ελληνική πρωτοβουλία ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ λειτουργεί ως
μονάδα ημι-ημερήσιας παραμονής και θεραπευτικής φροντίδας ασθενών με άνοια τύπου Αλτσχάιμερ ή και άλλων συναφών διαταραχών καθώς και στήριξη των οικογενειών τους
ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΑΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ
Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο την ψυχογενή ανορεξία, την ψυχογενή βουλιμία, και τη διαταραχή της επεισοδιακής υπερφαγίας. Πρόκειται για σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές που καθώς εμπλέκουν συμπτωματολογία τους με τρόπο άμεσο τα σώματα εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σημαντικών επιπλοκών. Η επίπτωση τους στο γενικό πληθυσμό εμφανίζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια και πλέον συγκαταλέγονται στις αρκετά συχνές ψυχιατρικές διαταραχές.
Τα άτομα που πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής υποφέρουν καθημερινά από ανησυχίες γύρω από το φαγητό, το φόβο αύξησης βάρους τους, τη δυσφορία και τη ντροπή για το σώμα τους. Η κλινική συμπτωματολογία επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής τους, εργασιακό, οικογενειακό, κοινωνικό, προσωπικό.
ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΩΣΗ
Οι μονάδες έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση της ΕΠΑΨΥ εδράζονται στην Αττική και Θεσσαλονίκη και παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε άτομα από 15 έως 35 ετών που βιώνουν για πρώτη φορά ψυχωσικό επεισόδιο όπως και στις οικογένειές τους.
ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΑΣ
- Έγκυρη και έγκαιρη αντιμετώπιση της ψυχωτικής συμπτωματολογίας με ελαχιστοποίηση του χρόνου μέχρι το άτομο να λάβει θεραπεία.
- Βελτίωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής.
- Διατήρηση καλού θεραπευτικού αποτελέσματος και πρόληψη υποτροπών.
ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ίσως είναι οι πιο πρωτοποριακές δομές της ΕΠΑΨΥ. Είναι γνωστό ότι ένας ψυχιατρικός
τομέας δημιουργείται και λειτουργεί για 50.000 έως 60.000 κατοίκους στα νησιά μας. Λοιπόν με πολύ λιγότερους κατοίκους δεν μπορούσε να υπάρξει η ψυχιατρική ή ψυχολογική κάλυψη. Είναι ευνόητο ότι οι κάτοικοι των νησιών δεν έχουν καμία θεραπευτική αντιμετώπιση στον τόπο διαμονής τους. Ήταν υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στην Αθήνα ή στη Σύρο που υπάρχει μία μικρή Ψυχιατρική Πτέρυγα στο νοσοκομείο της Σύρου. Φανταστείτε τη δυσκολία όσων χρειάζονταν εβδομαδιαίες νοσηλείες, που είναι πολύ συχνές για μία ικανοποιητική θεραπεία για τις ψυχιατρικές παθήσεις.
Για αυτό το λόγο προτάθηκε από την ΕΠΑΨΥ η δημιουργία κινητών ψυχιατρικών ομάδων που να καλύπτουν περισσότερα νησιά. Οι κινητές μονάδες ψυχικής υγείας της ΕΠΑΨΥ σήμερα καλύπτουν τη νησιωτική περιοχή των βορειοανατολικών και Δυτικών Κυκλάδων και λειτουργούν από το 2004, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους στα κατά τόπους κέντρα σε χώρους που παραχωρούνται από τους δήμους σε παιδικούς σταθμούς και άλλους κοινωφελείς φορείς.
Σήμερα οι υπηρεσίες μας καλύπτουν ένα σύνολο 100 χιλιάδων κατοίκων σε νησιωτικές περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, ελλιπή κοινωνική
φροντίδα και σημαντική αύξηση αιτημάτων για παρέμβαση σε επίπεδο οικογενειών με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα αλλά και παιδιών και εφήβων με προβλήματα συμπεριφοράς και συναισθηματικές δυσκολίες. Οι υπηρεσίες μας παρέχονται από ειδικά κλιμάκια επαγγελματιών ψυχικής υγείας που αποτελούνται από ψυχιάτρους των παιδιών και εφήβων, ειδικούς παιδαγωγούς, και Λογοθεραπευτές. Από την έναρξη της δράσης των κλιμακίων μας έως σήμερα έχουμε προσφέρει τις υπηρεσίες μας σε 12.488 ενήλικες, 3046 παιδιά.
ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
- Διαγνωστική εκτίμηση και συνταγογράφηση φαρμάκων
- Κοινωνική υποστήριξη.
- Ολοκληρωμένη κοινοτική θεραπεία και κατ’οίκον νοσηλεία.
- Συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία.
- Κατ’οίκον επισκέψεις.
- Παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες.
ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
- Υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων και δικτύωση με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς.
- Διασύνδεση με την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
- Ερευνητικές δράσεις καταγραφής αναγκών και αξιολόγησης υπηρεσιών.
- Προγράμματα αγωγής και προαγωγής ψυχικής υγείας στο γενικό πληθυσμό, στην εκπαίδευση και σε τοπικούς κοινωνικούς φορείς.
- Ημερίδες και εκπαιδευτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό και για τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες.
Είναι μία περιληπτική αλλά πλήρης περιγραφή των δομών και των υπηρεσιών της ΕΠΑΨΥ από το ενημερωτικό της φυλλάδιο.
Leave a Reply