Ποια είναι η σχέση σας με την τέχνη και πώς αποφασίσατε να ανοίξετε γκαλερί σύγχρονης τέχνης στην Πάρο και μάλιστα εκτός του «εμπορικού κέντρου» του νησιού;
Είμαι ιστορικός τέχνης-μουσειολόγος καθώς και οικονομολόγος και εδώ και είκοσι χρόνια ασχολούμαι με την επιμέλεια εκθέσεων σύγχρονης τέχνης σε μουσεία και πολιτιστικούς φορείς. Παράλληλα εκπονώ μουσειολογικές μελέτες καθώς και την υλοποίηση των μουσείων. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, μετά από δεκάχρονη παραμονή στο Παρίσι και το Λονδίνο, αποφάσισα να εργαστώ ως επιμελήτρια εκθέσεων και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα ανέλαβα τη διεύθυνση της Zina Athanasiadou Gallery σε συνεργασία με τη μητέρα μου. Η γκαλερί ξεκίνησε και συνεχίζει την πορεία της στο χώρο της τέχνης εδώ και 40 χρόνια εκπροσωπώντας καλλιτέχνες από τη Venice Biennale, τη Documenta…
Το 2000 ίδρυσα στην Αθήνα στην περιοχή του Ψυρρή, που τότε ήταν πολύ απόκοσμο, τον πειραματικό χώρο LAB Art Projects με την αρωγή και υποστήριξη δημιουργικών ανθρώπων όπως ο Σωκράτης Σωκράτους, ο Γιώργος Κουμεντάκης, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, η Ελένη και ο Αλέξης Ψυχούλης αλλά και ο Βασίλης Καλλίδης και Στέλιος Παρλιάρος μεταξύ άλλων. Παράλληλα σε συνεργασία με τον ιστορικό τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλο αναλάβαμε τη δημιουργία της ιδιωτικής συλλογής Λεωνίδα Μπέλτσιου. Πρωτοπόρος συλλέκτης της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.
Στη συνέχεια στήνω το επόμενο art hub στην Αλωπεκής στο Κολωνάκι. Το aaa, athanasiadou art advice, υπήρξε ένας υβριδικός χώρος όπου παρουσιάζαμε in situ projects και street projections. Παράλληλα λειτουργούσε Art Consultant Bureau για επενδυτικές συμβουλές στην αγορά έργων τέχνης.
Όλο αυτό το διάστημα έγραφα σε περιοδικά και εφημερίδες σε καλλιτεχνικές στήλες με ιδιαίτερη έμφαση στα artist studio visit interviews. Παράλληλα δίδασκα και συνεχίζω να δίνω διαλέξεις με θέματα το curating/επιμέλεια εκθέσεων σύγχρονης τέχνης και το art management and consulting.
Στο νησί της Πάρου ήρθα πρώτη φορά πριν 30 χρόνια, το 1987, και το ερωτεύθηκα. Από τότε δεν έλειψα ούτε ένα καλοκαίρι. Πριν δύο χρόνια αποφάσισα να οργανώσω μία έκθεση σύγχρονης τέχνης στο υπέροχο κτήριο Δημητρακόπουλου στην Παροικιά. Η έκθεση με τίτλο So Greek So Contemporary αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από τους ανθρώπους του νησιού καθώς και από τους τουρίστες. Σημαντικά έργα διάσημων καλλιτεχνών κοσμούσαν το μοναδικά ανακαινισμένο κτήριο για ένα μήνα. Οι επισκέπτες ήταν πέραν κάθε προσδοκίας. Το γεγονός αυτό καθώς και η παρότρυνση της αγαπημένης Μαρίας Δημητριάδη, ιδρύτρια της ιστορικής γκαλερί Μέδουσα, με οδήγησαν στην απόφαση να «φέρω» τη γκαλερί Athanasiadou και στην Πάρο.
Η απόφαση ήταν καθαρά συναισθηματική, sisu θα έλεγαν οι Σκανδιναβοί. Η επιλογή της τοποθεσίας εξίσου συναισθηματική και ενστικτώδης. Είμαι άνθρωπος της σερφ κουλτούρας και λατρεύω τον αέρα και το κύμα. Δεν θα μπορούσε να ταιριάξει πιο ιδανικά η σύγχρονη τέχνη παρά κοντά στα Τσερδάκια και τη Χρυσή Ακτή. Άλλωστε για μένα η Πάρος είναι η Venice Beach της California, στην Ελλάδα. Προς μεγάλη μου χαρά, πέρυσι επισκέφθηκε την γκαλερί μία art curator απο το Los Angeles η οποία μου είπε “I feel home”.
Φέτος ολοκληρώθηκε το hub project με το στήσιμο του μαγαζιού Anywave Paros και το επερχόμενο skatepark.
Ποιος είναι ο χαρακτήρας των εκθέσεών σας, ποια είναι δεξαμενή απ’ όπου αντλείτε τους καλλιτέχνες που επιλέγετε να συνεργαστείτε και με ποια κριτήρια?
Το πρόγραμμα της γκαλερί περιλαμβάνει ατομικές εκθέσεις των καλλιτεχνών που εκπροσωπεί καθώς και ομαδικές, θεματικές εκθέσεις οι οποίες φέρουν την υπογραφή του επιμελητή που τις οργανώνει. Η γκαλερί υποστηρίζει, παρουσιάζει και προωθεί τη σύγχρονη ελληνική τέχνη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι πολλές οι συνεργασίες μας με γκαλερί από πόλεις της Ευρώπης όπως Παρίσι, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Βερολίνο, Μιλάνο, Νάπολη. Ταυτόχρονα συμμετέχουμε σε διεθνείς art fairs όπου οι Έλληνες καλλιτέχνες και συνεργάτες μας έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Είναι καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα ή και σε άλλες χώρες?
Οι καλλιτέχνες έχουν την ανάγκη να μετακινούνται για να έχουν προσλαμβάνουσες. Πράγματι είναι αρκετοί αυτοί που ζούνε στο εξωτερικό και κάνουν διεθνή καριέρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την επενδυτική αξία ενός έργου. Η πραγματικότητα ορίζει ότι η Ελλάδα ανήκει στην περιφέρεια της σύγχρονης τέχνης οπότε το να βρίσκονται Έλληνες καλλιτέχνες σε καλλιτεχνικά κέντρα όπως το Βερολίνο, το Λονδίνο ή το Παρίσι είναι καταλυτικός παράγοντας για να εξελιχθούν τόσο καλλιτεχνικά όσο και για να ενταχθούν στο λεγόμενο art market.
Μετά από 1 χρόνο λειτουργίας, ποια είναι η άποψή σας για το εικαστικό περιβάλλον στο νησί?
Εδώ και είκοσι χρόνια περνάω κάθε καλοκαίρι ενάμισι μήνα στο νησί οπότε παρακολουθώ από παλιά την καλλιτεχνική κίνηση και οφείλω να ομολογήσω ότι μερικές φορές δεν προλαβαίνω να επισκεφτώ όλα όσα γίνονται. Πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, με κορυφαίο το θέατρο στο Πάρκο, εκθέσεις Ελλήνων και ξένων, βραδιές βιβλίου, εργαστήρια κεραμικής, πανηγύρια, βραδιές τζαζ στον Άγιο Αντώνιο, υπέροχα φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Πάρου και οι Διαδρομές στη Μάρπησσα.
Το νησί της Πάρου έχει διαμορφώσει μία περιρρέουσα καλλιτεχνική και αθλητική ατμόσφαιρα δημιουργώντας ένα μοναδικό και πολύ δυναμικό χαρακτήρα. Όλα αυτά τα χρόνια έχω συναντήσει φιλότεχνους ανθρώπους που βιώνουν την τέχνη ως καθημερινή ανάγκη. Αυτόματα τη βάζουν και στα σπίτια τους. Από την πολύ πρόσφατη εμπειρία μου με το άνοιγμα της γκαλερί συνειδητοποίησα ότι υπάρχει και μία μεγάλη μερίδα των τουριστών με αντίστοιχες ευαισθησίες κ με πραγματικό ενδιαφέρον να επενδύσουν στη σύγχρονη ελληνική τέχνη.
Το γεγονός αυτό εκπληρώνει το στόχο και τις προσδοκίες μου με το άνοιγμα της τρίτης γκαλερί ο οποίος δεν είναι άλλος από την αναγνωρισιμότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών σε ένα ευρύτερο κοινό το οποίο περιλαμβάνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η διάσημη γκαλερίστα Eva Presenhuber δημιούργησε σε αυτό το σημείο του Αιγαίου την pop-up gallery antiparos.
Πόσο ρόλο παίζουν οι δημόσιες σχέσεις σήμερα, στην αναγνώριση ενός καλλιτέχνη?
Ευτυχώς οι δημόσιες σχέσεις παίζουν πολύ μικρότερο ρόλο στην αναγνώριση της αξίας ενός καλλιτέχνη από όσο πιστεύουμε. Τόσο οι επιμελητές και οι θεωρητικοί της τέχνης όσο και οι σοβαρές γκαλερί επιτελούν ένα πολιτιστικό έργο και νιώθουν βαριά την ευθύνη του πολιτισμού που προσφέρουν. Γίνεται σοβαρή και συνεχόμενη έρευνα για την πραγματική καλλιτεχνική αξία των καλλιτεχνών, οι οποίοι πολλές φορές ζούνε στη σκιά. Η δουλειά των ανθρώπων της τέχνης είναι να τους ανακαλύψουν. Στον καλλιτεχνικό κόσμο, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους, αυτοί που «φωνάζουν δυνατά» δεν είναι οι καλύτεροι. Αναφέρομαι πάντα στην καλλιτεχνική και επενδυτική αξία ενός έργου τέχνης. Το γεγονός αυτό άλλωστε κάνει την τέχνη συναρπαστική. Από την πλευρά των ιστορικών τέχνης που πάντα ψάχνουν το αξιόλογο έργο, καλλιτεχνικά και εννοιολογικά αλλά και από την πλευρά των αγοραστών, οι οποίοι χρειάζονται γνώσεις και σωστούς συμβούλους πριν προβούν σε αγορές.
Πόσο ρόλο παίζουν οι Σύλλογοι (θεσμοί) στην αναγνώριση (προώθηση) ενός καλλιτέχνη?
Τα εργαλεία της σύγχρονης τέχνης είναι ποικίλα και πολλές φορές ευαίσθητα και φθαρτά. Ιδιαίτερα το μέσο της περφόρμανς ή της video art απαιτεί ειδικούς χώρους παρουσίασης. Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες πειραματίζονται με υλικά των οποίων τη φθαρτότητα και τη διάρκεια ζωής δε γνωρίζουν οι ιστορικοί τέχης και οι επιμελητές. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ύπαρξη θεσμών πολιτισμού, πολιτιστικά κέντρα, πνευματικά κέντρα, ινστιτούτα είναι σωτηρία. Οι επιμελητές παρουσιάζουν εκθέσεις νέων καλλιτεχνών και έτσι δίνουν τη δυνατότητα να γίνει γνωστό το έργο τους στο ευρύ κοινό. Ταυτόχρονα η ύπαρξη Συλλόγων και Φίλων που οργανώνουν ξεναγήσεις και παρουσιάσεις στις θεματικές εκθέσεις με αποτέλεσμα να επικοινωνεί ο καλλιτέχνης μέσω του έργου του με το φιλότεχνο κοινό.
Leave a Reply