Η Πάρος έχει μεγάλη εθελοντική δραστηριότητα, κυρίως στις κοινωνικές υπηρεσίες και στα πολιτιστικά. Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχει μία σημαντική διεύρυνση όπως η πρωτοβουλία των ΦτΠ να προτείνουν ένα συνολικό όραμα και στρατηγικό σχέδιο, γνωστό σαν «Πάρος 2020».
Είναι ένα σχέδιο με στόχο το σχεδιασμό ενός προγράμματος για μιά “Πάρο Κυκλαδική, Φιλόξενη και Ευημερούσα”, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις απειλές στον χαρακτήρα και στο περιβάλλον του νησιού και να κάνει μια νέα αρχή για να μπει η ανάπτυξη το υ νησιού σε μια αειφόρο τροχιά, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που έφερε στο νησί η οικονομική κρίση.
Η έλλειψη αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων και μελετών αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για όσους τους απασχολεί το μέλλον του νησιού, ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού, της ανανεώσιμης ενέργειας και των υδάτινων πόρων. Γι αυτό, οι ΦτΠ πραγματοποίησαν με δικά τους έξοδα και εθελοντική εργασία δύο έρευνες τουρισμού, το καλοκαίρι του 2012 και του 2013, σε στενή συνεργασία με όλους τους σχετικούς φορείς του νησιού.
Οι νέες πρωτοβουλίες δεν περιορίζονται σε μελέτες. Οι ΦτΠ, ο Αρχίλοχος και η ΤΕ της ΕΛΛΕΤ δημιούργησαν το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Πάρου σαν ένα εργαλείο αναφοράς που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε για να επιστήσει την προσοχή όλων των πολιτών και φορέων του νησιού σε θέματα που έχουν σημασία για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, του κυκλαδίτικου χαρακτήρα της Πάρου και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών. Το Παρατηρητήριο θα προσφέρει επίσης προοδευτικά μια τράπεζα δεδομένων για εκπαιδευτικούς και άλλους σκοπούς (http://paratiritirio.paros-island.com).
Οι μεγάλες δυνατότητες για δράση με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα έχουν αποδειχθεί από τις «Διαδρομές στη Μάρπησα ». Όπως εξηγούν οι ίδιοι οι εθελοντές στις σελίδες εδώ, είναι μια πολύπλευρη διοργάνωση, αποτέλεσμα συνεργασίας και συλλογικότητας, και όλοι οι αντικειμενικοί παρατηρητές θαυμάζουν την έμπνευση, επιχειρηματικότητα και εξαιρετικές οργανωτικές ικανότητες αυτής της εθελοντικής ομάδας.
Είναι επίσης μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Πάρος είναι σε θέση να ακολουθήσει τη μέθοδο «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων» (ΤΑΠΤΟΚ) – Community-led Local Development (CLLD), που προβλέπεται από τους κανονισμούς της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020. Σ’ αυτήν την περίπτωση ένα τοπικό εταιρικό σχήμα με πλειοψηφία μελών από εθελοντικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα αναλαμβάνει να συντάξει την τοπική αναπτυξιακή στρατηγική και να διαχειριστεί τα κοινοτικά κονδύλια. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την Πάρο που δεν πρέπει να χαθεί.
Leave a Reply