- Ποια είναι η κεντρική ιδέα πάνω στην οποία στηρίχτηκε η δημιουργία του φεστιβάλ?
Η Μάρπησσα είναι ένα από τα ομορφότερα και μεγαλύτερα χωριά της Πάρου με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό, λαογραφικό, ιστορικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο ο οικισμός είναι κρυμμένος πίσω από τις εμπορικές χρήσεις του κεντρικού δρόμου. Ξεκινώντας το 2010, θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ που θα παρακινήσει τους επισκέπτες να περπατήσουν και να ανακαλύψουν κάθε γωνιά του, αλλά και τους ντόπιους να δουν τον τόπο τους με μια νέα ματιά και να γνωρίσουν κρυμμένες πτυχές της πλούσιας κληρονομιάς τους.
Το φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» έχει ως κεντρική ιδέα τη δημιουργία θεματικών διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας γύρω από θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, εικαστικών, μουσικής και περιβάλλοντος. Βασικός στόχος είναι η βιωματική προσέγγιση των δραστηριοτήτων ώστε ο κάθε επισκέπτης να έχει ενεργό ρόλο στα δρώμενα. Επιδίωξη είναι η ανάδειξη του οικισμού, της ιστορίας και των παραδόσεων μέσα από μία σύγχρονη καλλιτεχνική προσέγγιση, δημιουργώντας μια διαφορετική πρόταση προβολής του τόπου με άξονα την βιώσιμη ανάπτυξη και τον πολιτισμό.
- Πώς λειτουργεί και ποια είναι ή σύνθεση της ομάδας?
Η ομάδα διοργάνωσης αποτελείται από εθελοντές διαφόρων ηλικιών και ειδικοτήτων με βασικό συνδετικό κρίκο την αγάπη για τον τόπο, αλλά και τη διάθεση για προσφορά και δημιουργία. Ενδεικτικά, έχουμε στο δυναμικό μας επαγγελματίες από τον κλάδο του πολιτισμού, του τουρισμού, του περιβάλλοντος και των δημοσίων σχέσεων, αρχιτέκτονες, γραφίστες, παιδαγωγούς, φιλολόγους, ηλεκτρολόγους, μουσικούς, από φοιτητές μέχρι συνταξιούχους. Επίσης, υπάρχουν μαθητές που συμμετέχουν στην ομάδα.
Πάνω από 130 εθελοντές έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια τη διοργάνωση.
Από το 2011 έχει ιδρυθεί Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο με σκοπό τη διεξαγωγή του φεστιβάλ.
- Υπάρχει οργανόγραμμα?
Ναι, υπάρχει οργανόγραμμα. Οι Διαδρομές στη Μάρπησσα είναι ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο φεστιβάλ και το οργανόγραμμα αποτελεί βασικό εργαλείο. Ο κάθε εθελοντής απασχολείται περισσότερο στον τομέα όπου έχει γνώσεις και εμπειρία και παράλληλα συμμετέχει σε εργασίες και δραστηριότητες που αφορούν στο σύνολο της ομάδας.
- Μέσα από ποια διαδικασία διαμορφώνεται κάθε χρόνο το θέμα του Φεστιβάλ?
Η ενασχόληση με το φεστιβάλ διαρκεί όλο το έτος και ο σχεδιασμός κάθε τριημέρου ξεκινάει από τον Οκτώβριο της προηγούμενης χρονιάς, οπότε και μέσα από μία διαδικασία ανταλλαγής ιδεών, προτάσεων και δημιουργικού διαλόγου, η ομάδα αποφασίζει την βασική θεματική των επόμενων «Διαδρομών στη Μάρπησσα».
- Προηγείται έρευνα?
Από το 2010 που διεξάγεται το φεστιβάλ, συλλέγεται ένας μεγάλος όγκος υλικού από μαρτυρίες των κατοίκων του οικισμού και παριανούς, μέσα από συστηματική καταγραφή, μελέτη και έρευνα. Η επιλογή του θέματος κάθε έτους κατευθύνει την έρευνα. Το υλικό παρουσιάζεται και αξιοποιείται κάθε χρόνο στους θεματικούς σταθμούς και τις δράσεις του φεστιβάλ.
- Σκέφτεστε να κάνετε κάτι διαφορετικό από αυτό με το οποίο σας γνωρίσαμε? Θα τολμούσατε μια καθοριστική αλλαγή στο concept?
Το concept είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο έχουν ξεχωρίσει οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» από τα πολυάριθμα φεστιβάλ που γίνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το φεστιβάλ έχει γίνει γνωστό εξ αιτίας αυτής της δυνατής και πρωτότυπης κεντρικής ιδέας, η οποία συνδέεται άμεσα με τον τόπο. Αυτή η ιδιαιτερότητα του concept αποτελεί βασικό στοιχείο της ταυτότητας του φεστιβάλ.
Από την άλλη, η εθελοντική ομάδα εξελίσσεται κάθε χρόνο μέσα από μια δυναμική διαδικασία σχεδιασμού, ανασυνθέτοντας το τελικό αποτέλεσμα. Διατηρώντας το πλαίσιο της κεντρικής ιδέας του φεστιβάλ, έχουν γίνει αλλαγές και διαφορετικές προσεγγίσεις από το 2010 που ξεκινήσαμε μέχρι σήμερα. Αυτή η ροή και η διάθεση για βελτίωση είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της εθελοντικής ομάδας και συντελεί στο να διατηρούμε τη δημιουργικότητα και την έμπνευση μας αμείωτη. Επιπλέον, το φεστιβάλ προσφέρει στον επισκέπτη μία διαφορετική βιωματική εμπειρία κάθε χρονιά, λόγω του διαφορετικού θέματος και των διαφορετικών δραστηριοτήτων.
- Τι σκέφτεστε για το μέλλον?
Αρχικά, νιώθοντας ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε ζήσει οκτώ χρόνια μέσα από τις Διαδρομές στη Μάρπησσα, απολαμβάνουμε την εθελοντική ενασχόλησή μας με το φεστιβάλ που είναι πηγή δημιουργικότητας και χαράς μέσα στις δυσκολίες ή την ρουτίνα της καθημερινότητάς μας. Αυτό συμβαίνει γιατί ζούμε το παρόν μας υπό το πρίσμα του επόμενου φεστιβάλ, δηλαδή με όραμα ένα μέλλον που μας κινητοποιεί και μας εμπνέει. Προσκαλούμε το κοινό και φέτος να έρθει να περπατήσουμε μαζί στη Μάρπησσα για ένατη συνεχή χρονιά στις 24, 25 και 26 Αυγούστου!
Το όνειρά μας για το μέλλον του φεστιβάλ είναι πολλά και τα σχέδιά μας μεγαλεπήβολα. Ευχόμαστε να βρούμε τον απαιτούμενο χρόνο στο πλαίσιο της εθελοντικής μας δράσης και πρόσφορο έδαφος για την υλοποίησή τους.
Leave a Reply