Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου έχει δημιουργήσει ελπίδες ότι μπορεί να προσανατολίσει τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη του νησιού προς ένα ποιοτικό τουρισμό και να αποφύγει την τάση προς μαζικό τουρισμό.
Η διεθνής βιβλιογραφία σχετικά με το ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ανάπτυξη των νησιών τονίζει την αξία τόσο των υλικών (π.χ. μνημεία, ιστορικά σκάφη) όσο και των άυλων πόρων (π.χ. παραδόσεις, κατασκευαστικές μέθοδοι) αλλά αναφέρεται και στο συνδετικό κρίκο που συνενώνει όλα αυτά τα πολιτιστικά στοιχεία: την νησιωτική διάστασή τους. Επισημαίνει επίσης τον κίνδυνο αλλοίωσης ή και καταστροφής αυτών των πόρων από λανθασμένη “αξιοποίηση”.
Η Πάρος είναι πλούσια προικισμένη με όλες τις μορφές της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά αυτά τα στοιχεία δεν είναι θεματικά συνδεδεμένα. Πολλά είναι παραμελημένα και μάλιστα κινδυνεύουν να καταστραφούν, όπως οι στοές των αρχαίων λατομείων στο Μαράθι.
Το ζητούμενο είναι μία προσέγγιση που θα σκοπεύει στην ανάδειξη μέσα από μικρής κλίμακας παρεμβάσεις πολλών από τους πολιτιστικούς πόρους του νησιού, ώστε να μην κινδυνέψουν από αλλοίωση ή υπερεκμετάλευση, και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν ένα συνολικό πλέγμα που θα προσφέρει τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες κάτι πολύ παραπάνω από ότι αξίζει από μόνο του το κάθε πολιτιστικό στοιχείο.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της αειφόρος πολιτιστική κληρονομιά, οι Φίλοι της Πάρου θα απονείμουν το 2019 διακρίσεις στα “Καπετανέϊκα” (Νάουσα) και στο “Φεστιβάλ Πάρου” (Παροικία), και οργανώνουν ένα
εργαστήριο σχετικά με τη διατήρηση και αξιοποίηση των αρχαίων
λατομείων μαρμάρου (Φθινόπωρο 2019).
Leave a Reply