Τι θα συμβεί όταν η Γαστρονομία αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας ενός τόπου, αναδείξει τα τοπικά προϊόντα, γίνει μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και εν τέλει, πόλος έλξης των επισκεπτών σε μια περιοχή;
Με αυτή τη σκέψη, ο Γιώργος Πίττας ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια τη δράση των «Γαστρονομικών Κοινοτήτων», την οργάνωση δηλαδή επαγγελματιών του ευρύτερου τομέα της γαστρονομίας (παραγωγή-εστίαση-φιλοξενία) σε διάφορες περιοχές της χώρας, με σκοπό να αξιοποιήσουν τους γαστρονομικούς πόρους που διαθέτει ο τόπος τους, συμβάλλοντας στην τουριστική και οικονομική του ανάπτυξη.
Το βιβλίο Γαστρονομικές Κοινότητες είναι η εξιστόρηση της περιπέτειας για το πώς μπορεί να αναδειχθεί η Ελληνική Γαστρονομία σε τοπικό επίπεδο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η γαστρονομία «εν τόπω και εν χρόνω». Είναι η αφήγηση της ωρίμανσης αυτής της ιδέας, της τριετούς πορείας της σε αχαρτογράφητα νερά, των δυσκολιών και των ελπίδων, των επιτυχιών και των απογοητεύσεων, και της βαθιάς ικανοποίησης όταν οι σπόροι που ρίχτηκαν φύτρωσαν βλαστάρια, ωρίμασαν καρπούς και έρχεται η συγκομιδή.
Στις σελίδες του βιβλίου θα βρείτε μία συνοπτική ιστορία της γαστρονομίας και της σχέσης της με τον τουρισμό, θεωρητικούς προβληματισμούς γύρω από θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και του ρόλου των τοπικών κοινοτήτων στον σχεδιασμό της, της σημασίας της φέρουσας ικανότητας κάθε τόπου, αλλά και της SWOT ανάλυσης για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων κάθε περιοχής.
Σε ειδικά κεφάλαια αναπτύσσονται σκέψεις και αναλύσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος «Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy & Wine Tourism» και αφορούν τις δράσεις του, όπως την εκπαίδευση, την καταγραφή των γαστρονομικών πρωταγωνιστών, τη μεθοδολογία του και τη δημιουργία των υλικού επικοινωνίας και τη στρατηγική προβολής του, και τις ωφέλειες που θα προκύψουν στις τοπικές κοινωνίες.
Στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου παρατίθενται διεξοδικά οι έντυποι γαστρονομικοί οδηγοί -συγκεντρωμένοι εδώ ολόκληροι ή σε αποσπάσματα- από τις πρώτες 11 Γαστρονομικές Κοινότητες που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, και όπου παρουσιάζεται ο γαστρονομικός πλούτος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου, όπως καταγράφηκαν μέσα από τις συμμετοχικές διαδικασίες του προγράμματος.
Έτσι, θα μπορέσει ο αναγνώστης να γνωρίσει τους γαστρονομικούς θησαυρούς από την Καλαμάτα και τη Νάουσα, την Κέρκυρα και τη Ρόδο, το Ζαγόρι, το Πήλιο, την Αμοργό, τη Σκιάθο, την Άρτα, την Κεφαλονιά και την Πάρο, και να ενημερωθεί διεξοδικά για τη γαστρονομική τους παράδοση, τα προϊόντα τους, τους τοπικούς οίνους και τα οινοποιεία τους, καθώς και τα 10 χαρακτηριστικά τους εδέσματα. Θα γνωρίσουμε μεταξύ άλλων τον καγιανά, την τσουχτή, τα λαλάγγια και την γουρουνοπούλα της Καλαμάτας, τη μάντζα, τα γκαβόψαρα, τους σαρμάδες και τα πέτουρα της Νάουσας, την παστιτσάδα, το σοφρίτο, το μπουρδέτο και το μπιάνκο της Κέρκυρας, τη λακάνη, τα πιταρούδια, τα γιαπράκια και το σουπιόριζο της Ρόδου, τις πίτες, τους πατατοκεφτέδες, το τρίμμα και το χοιρινό πρασοσέλινο από το Ζαγόρι, το πατατάτο, το ριγανάτο, τον αμοργιανό καβουρμά, τον Λαμπριάτη και τα ξεροτήγανα της Αμοργού, τα καλαπόδια, τα χαϊμαλιά, την πεσκανδρίτσα στιφάδο, και τις καραβίδες με χόρτα στη Σκιάθο, τους ριγανοκεφτέδες, το μπουμπάρι, το σπεντζοφάι και τα τσιγαριστά χόρτα με αυγά στο Πήλιο, το χέλι στο κεραμίδι, τις γάμπαρες Αμβρακικού, τα φρυγαδέλια και τα τσουμπλέκια στην Άρτα, και τέλος την κρεατόπιτα, τη μπακαλιαρόπιτα, τα τσιγαρίδια, την ριγανάδα και τον κοκκινιστό πατσά στην Κεφαλονιά.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η έννοια “Γαστρονομικές Κοινότητες” δεν επελέγη τυχαία. Οι αντίστοιχες λέξεις “δίκτυα” ή “clusters” πρακτικά μπορεί να αποδίδουν περίπου το ίδιο νόημα, αλλά έχουν περισσότερο μια τεχνολογική/ψηφιακή έμφαση. Οι Γαστρονομικές Κοινότητες απαιτούν τη φυσική παρουσία των ατόμων, αλλά κυρίως τη σύνδεση με τον τόπο όπου βρίσκονται, και στηρίζονται στις σχέσεις εμπιστοσύνης και στην κοινή πίστη των ανθρώπων να κάνουν κάτι καλό για τον τόπο τους. Οι κοινότητες στην Ελλάδα κουβαλούν μια βαριά ιστορία, όπως άλλωστε μάς το υπενθυμίζει και ο Διονύσης Σαββόπουλος: «των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία». Και οι Γαστρονομικές Κοινότητες αυτό ακριβώς θέλουν να επιβεβαιώσουν.
Leave a Reply