Οι ΦτΠ, σε μια προσπάθεια να συμβάλουν στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, πραγματοποίησαν από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο 2012 μια έρευνα πάνω στα χαρακτηριστικά, στις προτιμήσεις και στις προσδοκίες των επισκεπτών της Πάρου και στο τί θα τους προσελκύσει να την επισκεφθούν πάλι τόσο στην υψηλή όσο και στη χαμηλή περίοδο.
Συνολικά συμπληρώθηκαν 135 ερωτηματολόγια από επισκέπτες που ήρθαν στην Πάρο κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2012. Βασικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων ήταν ότι όλοι τους επισκέφθηκαν τις παραλίες, πολλοί ήταν με παιδιά, ένα σχετικά υψηλό ποσοστό μπορεί να περιγραφεί ως «υψηλής ποιότητας» ή ως «σχετικά εύποροι» (ανεξάρτητοι τουρίστες, που επισκέπτονται πολλές χώρες κάθε χρόνο, είναι τακτικοί χρήστες του ιντερνέτ και είχαν ένα φορητό υπολογιστή και «έξυπνο» τηλέφωνο στις διακοπές), καθώς και ένα σημαντικό ποσοστό περιγράφουν τους εαυτούς τους ως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ή διευθυντές ή αυτοαπασχολούμενοι.
Η ανάπτυξη του τουρισμού του νησιού μπορεί να βασιστεί στους αξιόλογους και με υψηλές απαιτήσεις επισκέπτες
Η έρευνα δείχνει ότι οι επισκέπτες, γενικά, τείνουν να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις διακοπές τους στην Πάρο. Αυτό υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι σε μεγάλη πλειοψηφία έχουν ξανάρθει και γνωρίζουν και αγαπούν την Πάρο. Έρχονται για το χαρακτήρα του νησιού, τις παραλίες, τα παραδοσιακά χωριά και άλλα αξιοθέατα. Είναι σε μια σχετικά υψηλή κοινωνικο- οικονομική κατάσταση και με σημαντική αγοραστική δύναμη. Επιπλέον, ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή σε όσους αποφασίζουν να επισκεφθούν για πρώτη φορά την Πάρο.
Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Σχεδόν οι μισοί από τους επισκέπτες του καλοκαιριού (και ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε ορισμένες κατηγορίες επισκεπτών) είναι διατεθημένοι να επισκεφθούν την Πάρο και την άνοιξη ή το φθινόπωρο για την τοπική ατμόσφαιρα και τη φιλοξενία, τους περιπάτους / χλωρίδα
/ πανίδα της Πάρου, το τοπικό φαγητό και κρασί, τη
μουσική / εκθέσεις / εκδηλώσεις, τα βυζαντινά μνημεία / εκκλησίες, αρχαιολογικούς χώρους, κλπ. Όλα αυτά τα στοιχεία προσφέρονται σε μία κάπως «πρωτόγονη» μορφή, ενώ θα μπορούσαν να προσφερθούν περισσότερο οργανωμένα και καλύτερα παρουσιασμένα.
Τα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν το «Πάρος 2020»
Σύμφωνα με την ανάλυση του μακροπρόθεσμου σχεδίου
«Πάρος 2020» που έχει προταθεί από τους ΦτΠ, οι κύριες πηγές εισοδήματος της Πάρου είναι οι τουρίστες, οι ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας (ημι-μόνιμοι κάτοικοι) και οι παροχές (συντάξεις, επιδόματα πρόνοιας, κλπ).
Το «Πάρος 2020» υποστηρίζει ότι είναι εφικτό να αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα από τις δύο πρώτες πηγές χωρίς να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών ή η συνέχιση των πριν-από-την-κρίση τάσεων οικιστικής ανάπτυξης, με τις συνακόλουθες πιέσεις στο περιβάλλον και τις υποδομές του νησιού (κυκλοφοριακό, σκουπίδια, έλλειψη νερού, κλπ) που τελικά οδηγούν σε μη αναστρέψιμη καταστροφή του χαρακτήρα του νησιού, που είναι και το κύριο τουριστικό πλεονέκτημα της Πάρου.
Τα συμπεράσματα της μελέτης υποστηρίζουν αυτή την προσέγγιση. Η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού της Πάρου μπορεί να αξιοποιήσει το μεγάλο ποσοστό αξιόλογων επισκεπτών που είναι πιστοί στην Πάρο όσο διατηρείται ο χαρακτήρας της, μπορούν να έρχονται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα το καλοκαίρι και όλο και περισσότερο την άνοιξη και το φθινόπωρο, να δαπανούν περισσότερα, και να ενθαρρύνουν και άλλους να επισκεφθούν το νησί.
Την 1.3.2013 έγινε παρουσίαση στην Τουριστική Επιτροπή του Δήμου από τον συντονιστή της έρευνας Χάρη Μαρτίνο και την Αντιπρόεδρο των ΦτΠ, Άννα Ασπροπούλου. Η έρευνα κρίθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη και αποφασίστηκε να συνεχιστεί και το καλοκαίρι του 2013.
Μπορείτε να δείτε το ερωτηματολόγιο ΕΔΩ, και τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας ΕΔΩ
Leave a Reply