Οι ΦτΠ ξεκίνησαν το χειμώνα του 2011 μιά πρωτοβουλία – γνωστή ως «Πάρος 2020» – γιά να βοηθήσουν τους κατοίκους του νησιού, την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους τοπικούς φορείς, να αναπτύξουν ένα μακροπρόθεσμο όραμα και στρατηγική για την ανάπτυξη της Πάρου. Το «Πάρος 2020» θα προσφέρει μιά σφαιρική ανάλυση των προβλημάτων και τάσεων, ιδέες γιά το μέλλον του νησιού σε όλους τους τομείς και ένα συνεκτικό πρόγραμμα δράσεων γιά την υλοποίησή του.
Το αρχικό πλαίσιο του «Πάρος 2020» παρουσιάστηκε γιά διαβούλευση στο Δημαρχείο της Πάρου (22.08.2011) και στην ΑΠΟΘΗΚΗ Art Center (28.08.11). Με βάση τα συμπεράσματα της διαβούλευσης η δουλειά πάνω στο «Πάρος 2020» συνεχίστηκε το φθινόπωρο του 2011 και το χειμώνα του 2012.
Συνάντηση στις 22.08.2011 στο Δημαρχείο της Πάρου
O συντονιστής της πρωτοβουλίας, Χάρης Μαρτίνος, ειδικός σε θέματα τοπικής ανάπτυξης, παρουσίασε το «Πάρος 2020». με την παρουσια του Δήμάρχου, Αντιδημάρχων, εκπροσώπων άλλων τοπικών οργανώσεων και πολλών μελών των ΦτΠ. Ο κος Μαρτίνος έδωσε γιά κάθε μία θεματική ενότητα βασικά στοιχεία γιά την υφιστάμενη κατάσταση και τάσεις, και πρότεινε στρατηγικές κατευθύνσεις και ενδεικτικές δράσεις για οικιστική ανάπτυξη, τοπική οικονομία, περιβάλλον και τοπικές υπηρεσίες.
Ενα αισιόδοξο σενάριο προβλέπει γιά το 2020 ότι μπορούμε “να έχουμε και στο μέλλον μια Πάρο Κυκλαδική, Φιλόξενη κι Ευημερούσα”:
- Ο κυκλαδικός χαρακτήρας προστατεύεται (όχι μεγάλα συγκροτήματα, όχι οικοδόμηση ή φωτοβολταικά/ανεμογεννήτριες σ’όλες τις πλαγιές και βουνοκορφές και ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές) και ο συνολικός πληθυσμός του καλοκαιριού μένει περίπου στα σημερινά επίπεδα.
- Η ποιότητα των τουριστών αναβαθμίζεται και αυτό οδηγεί σε υψηλότερα τοπικά εισοδήματα.
- Ο μόνιμος πληθυσμός αυξάνεται σε 20.000-25.000 καθώς επίσης και η διάρκεια διαμονής των ημιμονίμων αυξάνεται και αυτό πάλι οδηγεί σε υψηλότερα τοπικά εισοδήματα.
- Η μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη σημαίνει καλύτερες υπηρεσίες γιά όλους χειμώνα-καλοκαίρι.
- Σχετικά σταθερός αριθμός επισκέπτων και μονίμων σημαίνει ότι χρειάζονται μόνο μικρά έργα (π.χ. ύδρευση, πεζοδρομήσεις) και κυρίως διαχειριστικές λύσεις (π.χ. ανακύκλωση, περιβαλλοντικά πάρκα).
Γιά να εξασφαλιστεί μιά πλατιά συζήτηση έγιναν εισηγήσεις και τοποθετήσεις των Βλάση Σφυρόερα, στελέχους της ΕΕ και επίτιμου Προέδρου των ΦτΠ, Γιάννη Κουζούμη, Επιστημονικού Συνεργάτη Δημάρχου Πάρου και του διακεκριμένου επιστήμονα Ιωνα Σιώτη. Όλες οι εισηγήσεις είναι εδώ.
Ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση και ανοικτή σηζήτηση.
Πολλά σημαντικά θέματα καλύφθηκαν, όπως:
- η προώθηση νέων τουριστικών προιόντων βασισμένων στις παραδόσεις και την ιστορία του νησιού
- η αναβάθμιση καταλυμάτων και κοινόχρηστων χώρων
- η αναβίωση της γεωργίας και του ενδιαφέροντος των νέων γιά τη γεωργία
- η ανάγκη λογικής και καλής χωροθέτησης εγκαταστάσεων ανανεώσιμης ενέργειας
- ο περιορισμός της οικοδόμησης εκτός σχεδίου σε «κυκλαδικό μέτρο».
Leave a Reply