Ο Γιώργος Πίττας, μέλος «Των φίλων της Πάρου» εδώ και χρόνια, είναι ένας ακούραστος περιηγητής και τα ταξίδια του απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε την χώρα μας, μέσα από τις μυρωδιές, τις γεύσεις, τις εικόνες, τις ανθρώπινες δράσεις και συμπεριφορές που κάνουν το φαγητό χαρά, απόλαυση αλλά και στοιχείο ταυτότητας και πολιτισμού κάθε τόπου.
Αυτή τη φορά ο Γιώργος Πίττας, στο 7ο βιβλίο του «Γαστρονομικές Κοινότητες-Γαστρονομικοί προορισμοί», θέτει προβληματισμούς και προτείνει δράσεις, έτσι ώστε ο γαστρονομικός πλούτος κάθε τόπου να αξιοποιηθεί και να γίνει, μέσα από την αφύπνιση των κοιμισμένων συλλογικοτήτων, μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική γαστρονομία και την οικονομία της χώρας.
Στην εισαγωγή παρουσιάζονται κεφάλαια που δίνουν πληροφορίες για ότι συμβαίνει σήμερα σε διεθνές επίπεδο, στον Αγροδιατροφικό κλάδο, τον Τουρισμό, στην Γαστρονομία, τη σχέση Τουρισμού και Γαστρονομίας, στον Οινικό και τον Γαστρονομικό Τουρισμό περιγράφοντας τις καλύτερες πρακτικές τους στο εξωτερικό.
Αμέσως μετά αναφέρεται στις εξελίξεις του Ελληνικού Τουρισμού, δίνει παραδείγματα σημαντικών γαστρονομικών δράσεων στην Ελλάδα, περιγράφει τον ρόλο του Γαστρονομικού και Οινικού Τουρισμού στην χώρα μας.
Το βιβλίο περιλαμβάνει κεφάλαια που αναφέρονται στην αλλαγή νοοτροπίας των επαγγελματιών. Θέματα που θίγονται είναι: «Αυτογνωσία και μάθηση», «Από την ντροπή στην πολιτιστική αυτοπεποίθηση», «Εμείς και το λάθος», «Το δώρο της κριτικής», «Ανάληψη ευθύνης», «Αγάπη για τον τόπο», «Αυτοδέσμευση, Συνεργατικότητα, Ποιότητα, Εντοπιότητα», «Πελατοκεντρικότητα», «Ολιστική εμπειρία προορισμού», «Μύθος και Λόγος». «Διαχείριση προβλημάτων», «Εργαλεία Μαρκετιγκ».
Τέλος το βιβλίο αναφέρεται βήμα-βήμα για το πως οι γαστρονομικές κοινότητες, θα μετατραπούν σε εργαλείο ανάδειξης της γαστρονομίας κάθε τόπου, και της καθοριστικής συμμετοχής της στην διαμόρφωση της πολιτιστικής και τουριστικής ταυτότητάς του.
Το βιβλίο δεν είναι μονοδιάστατο. Κινείται με ευχέρεια με μιά γλώσσα απλή και κατανοητή, ανάμεσα στους σκοπέλους του marketing, του branding και του management, του digital και των story telling, της ιστορίας και της παράδοσης, της ψυχολογίας και της φιλοσοφίας, της σύγχρονης γνώσης και της εμπειρίας, της ποίησης και των προβλημάτων καθημερινότητας, της σύγχρο νης πραγματικότητας και της δημόσιας διοίκησης και αντιμετωπίζοντας όλα αυτά σφαιρικά και ολιστικά βγάζει ένα συμπέρασμα:
«Οι γαστρονομικές κοινότητες θα κληθούν να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα εποχή, όπου οι συνεργασίες θα χορεύουν ταγκό με τις ατομικές φιλοδοξίες, οι ελπίδες δεν θα μαραζώνουν στη μοναξιά των προσωπικών διαδρομών και η πίστη στο κοινό καλό δεν θα είναι μακρινή οπτασία»,
Η τύχη της γαστρονομίας κάθε τόπου εξαρτάται από την πίστη και την δράση των ανθρώπων που την υπηρετούν.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2018 στην Αθήνα και στη συνέχεια σε 8 πόλεις της Ελλάδας, και όχι μόνο αυτό, αλλά αποτέλεσε ως «εγχειρίδιο δράσης», τον οδηγό για την δημιουργία των πρώτων 8 γαστρονομικών κοινοτήτων της χώρας με στόχο την ανάδειξή τους σε γαστρονομικούς προορισμούς.
Τον Απρίλιο του 2019 το βιβλίο “Γαστρονομικές κοινότητες-γαστρονομικοί προορισμοί” απέσπασε το Golden Award στον διαγωνισμό Tourism Awards 2019 στην κατηγορία “Συγγραφικό έργο για τον τουρισμό” και την εικαστική του επιμέλεια είχε η εταιρεία MMK, της Μαιρίνας Ματθαιοπούλου και του Σωτήρη Κουτσιαύτη.
Τα μέλη μας βραβεύονται για το έργο τους και εμείς καμαρώνουμε.
Leave a Reply