Πρόταση των «Φίλων της Πάρου» για το πρόγραμμα CLLD
Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου της Πάρου (με ενδεχόμενη και καλοδεχούμενη την αποσυμφόρηση της “τρέλας του Αυγούστου”) αποτελεί για πολλά χρόνια θέμα προβληματισμού και συζήτησης όχι μόνο των παραγόντων του τουρισμού, αλλά ολόκληρου του πληθυσμού του νησιού.
Απ’ αυτή τη σκέψη ξεκινώντας, οι Φίλοι της Πάρου, με γνώμονα την υγιή ανάπτυξη του νησιού μας, κατέθεσαν την πρόταση με τίτλο “ΠΑΡΟΣ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ”, στα πλαίσια της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα Leader.
Τα αποτελέσματα/στόχοι της δράσης αναμένονται να είναι πολύ θετικά:
• Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κατά τους μήνες του φθινοπώρου με προοδευτική αύξηση της τουριστικής κίνησης
• Αύξηση του παριανού εγχωρίου προϊόντος και εισοδήματος
• Συμβολή στην αύξηση της τοπικής γεωργικής παραγωγής, της ανάδειξης τοπικών προϊόντων (πχ γραβιέρα, ελαιόλαδο Πάρου), αλλά και προϊόντων ποιότητας ΠΟΠ, ΠΓΕ, βιολογικών κλπ.
• Αύξηση της τοπικής απασχόλησης
• Προβολή των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων του νησιού και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στόχου
• Προβολή των φορέων και επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν
• Προβολή της Πάρου και των δυνατοτήτων της, γενικότερα
Οι δράσεις προτείνεται να υλοποιηθούν σε όσους από τους παρακάτω τομείς θα υπάρξει εθελοντική συμμετοχή των φορέων τους:
Λαογραφικός, Αρχαιολογικός, Θρησκευτικός, Περιβαλλοντικός, Πολιτιστικός, Αθλητικός, Καλλιτεχνικός, Ανάδειξη της παριανής παραγωγής με δράσεις στον Αγροτουρισμό αλλά και στη διασύνδεση τοπικής παραγωγής με εστιατόρια.
Βασική προϋπόθεση, για την υλοποίηση του σχεδίου, δεν είναι μόνον η υιοθέτηση της ιδέας από το Δήμο, αλλά κυρίως από τους φορείς και τον κόσμο της Πάρου. Οι φορείς που θα προσκληθούν να συμμετάσχουν είναι οι παρακάτω, χωρίς η λίστα να είναι πλήρης ούτε και προκαθορισμένη: ΚΔΕΠΑΠ, Εκκλησία, Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου, Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Πάρου, εμπορικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι, Επιμελητήρια, Αρχίλοχος, Νηρέας, ΝΟΠ και άλλοι περιβαλλοντικοί, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, Πάρκο Αη Γιάννη, Γυναίκες της Μάρπησσας, Γυναίκες της Νάουσας, κλπ.
Η χρηματοδότηση απ’ το πρόγραμμα (αν υλοποιηθεί) σημαντικού μέρους του κόστους των δράσεων θ’ αποτελέσει εξ άλλου ένα κίνητρο/ευκαιρία για τη δραστηριοποίηση των παριανών οργανώσεων και φορέων.
Η υλοποίηση της πρότασης, από το Φθινόπωρο του 2017 και τουλάχιστον για 3 χρόνια κατά την τελευταία εβδομάδα Οκτωβρίου και την 1η εβδομάδα Νοεμβρίου, έχει το πλεονέκτημα ότι κατά την περίοδο αυτή υπάρχει η αργία “Αγίων Πάντων και των Ψυχών” για τους ξένους (1-2 Νοεμβρίου) αλλά και εβδομάδα διακοπών των σχολείων στη Δυτική Ευρώπη, καθώς και η εθνική γιορτή 28ης Οκτωβρίου για τον εσωτερικό τουρισμό.
Αντίστοιχο σχέδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και κατά την περίοδο Μαΐου, Ιουνίου (αργίες Αναλήψεως και Πεντηκοστής Καθολικών, “διακοπές ανοίξεως” των σχολείων στη Δυτ. Ευρώπη).
Ο πληθυσμός-στόχος είναι βέβαια οι επισκέπτες από εξωτερικό και Ελλάδα.
Βλάσης Σφυρόερας
Leave a Reply