Στην Πάρο έχει ήδη ξεκινήσει μια αξιόλογη προσπάθεια οργάνωσης διαφόρων μορφών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Η προσφορά τους τόσο στο μόνιμο πληθυσμό των γηγενών, όσο και στον σημαντικό πλέον πληθυσμό των «μόνιμων» και «ημιμόνιμων» αλλοδαπών κατοίκων είναι μεγάλη. Συγχρόνως όμως βοηθά σημαντικά στην προβολή της Πάρου σαν τουριστικό προορισμό για ανθρώπους που ζητούν κάτι παραπάνω από ήλιο και θάλασσα και που εκτιμούν και σέβονται τόσο τον πολιτισμό όσο και τον φυσικό πλούτο του νησιού.
Αν στόχος είναι η προσέλκυση αυτής της ομάδας τουριστών και συγχρόνως, και ιδιαιτέρα σημαντικό, η επέκταση της τουριστικής περιόδου, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προβολή νέων «τουριστικών προιόντων». Η προβολή του Αρχαιολογικού Θησαυρού της Πάρου είναι το πλέον προφανές αντικείμενο. Το αρχαιολογικό μουσείο, το αρχαίο νεκροταφείο και τα αρχαία λατομεία πρέπει να προβληθούν και να αποτελέσουν σημαντικούς πόλους έλξης. Για τα αρχαία λατομεία είχε γίνει από τους συνέδρους του διεθνούς αρχαιολογικού συνεδρίου για την «Παρία Λίθο», που έγινε στην Πάρο το 1995, οργανωμένο από τους Σκυλάρδι και Καρτσονοπούλου, εμπεριστατωμένη πρόταση για την «αξιοποίηση» του ευρύτερου χώρου τους, που παρατίθεται παρακάτω.
Παράλληλα, η Πάρος έχει ιδιαίτερα αξιόλογα Βυζαντινά μνημεία. Εκτός από τις εκκλησίες μέσα στους οικισμούς, έχει πλείστα εξωκλήσια και ενδιαφέροντα μοναστήρια. Πολλά από αυτά βρίσκονται σε περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και κατά κανόνα, με εξαίρεση αυτά που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, είναι προσιτά από παμπάλαια μονοπάτια. Σε μια εποχή που αναπτύσσεται όλο και περισσότερο ο «περιπατητικός τουρισμός» η ανάκτηση των πιο σημαντικών από τα αναρίθμητα μονοπάτια του νησιού θα προσέλκυε τουρίστες την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ηδη έχει γίνει μια θετικότατη αρχή με τη χάραξη η επαναχάραξη και σήμανση των μονοπατιών στη χερσόνησο του Αη-Γιάννη Δέτη. Υπάρχει ήδη κάποια σήμανση για το Βυζαντινό μονοπάτι. Δεν θα είναι ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση, να καθαριστούν και να σημανθούν υφιστάμενα μονοπάτια που περνούν από η οδηγούν τόσο σε περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, όσο και σε εξωκλήσια και αρχαιολογικούς χώρους π.χ. Δήλιο, Κουκουναριές κ.α. Αλλωστε μάλλον υπάρχουν πόροι για τέτοιο σκοπό και από την Ε.Ε.,
Τέλος, επισήμανση κάποιων διαδρομών, που συνδέουν ενδιαφέροντα στοιχεία μέσα στους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, ομοίως θα αποτελούσε θέλγητρο για τους τουρίστες και κίνητρο για τους ντόπιους να διατηρήσουν τα παραδοσιακά κτίρια. Ηδη τέτοια διαδικασία έχει ξεκινήσει στη Μάρπησσα. Χάρτες θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμοι όλο το χρόνο και όχι μόνον τις μέρες του φεστιβάλ τον Αύγουστο. Είναι κρίμα να βλέπει κανείς επισκέπτες του νησιού που φεύγουν με την εντύπωση ότι η Παροικιά είναι μόνον λιμάνι και κέντρο υπηρεσιών.
Στόχος πρέπει να είναι η προσέλκυση τουριστών που δεν έρχονται μόνον τον Αύγουστο, κατά το δυνατόν δεν χρησιμοποιούν ιδιωτικό αυτοκίνητο και δεν καταστρέφουν το φυσικό και, εμμέσως, το κτιστό περιβάλλον. Ολες οι προτάσεις που παρατέθηκαν παραπάνω εξυπηρετούν αυτό το στόχο.
Μαρουσώ Μπούρα
Leave a Reply