Η ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τα έργα που έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον
Εδώ και 25 χρόνια, σε ευρωπαικό επίπεδο υπάρχουν αρχές και διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι κάθε έργο με επιπτώσεις στο περιβάλλον θα πρέπει να αξιολογείται. Αυτές οι αρχές και διαδικασίες εφαρμόζονται σε ένα ευρύ φάσμα δημόσιων και ιδιωτικών έργων, όπως η κατασκευή των σταθμών παραγωγής ενέργειας, σιδηροδρομικά δίκτυα, δρόμοι, εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων ή αιολικά πάρκα.
Πιθανοί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι θα πρέπει να εντοπίζονται και να αξιολογούνται πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την υλοποίηση των εν λόγω έργων. Αυτό επιτρέπει στους επενδυτές να τα προσαρμόσουν με στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων, πριν αυτές γίνουν πραγματικότητα. Επιπλέον επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές να ενσωματώσουν κατά την στιγμή έγκρισης του έργου μέτρα μετριασμού των κινδύνων. Αυτά τα μέτρα μπορούν, για παράδειγμα, να σχετίζονται με την ηχορύπανση, τη διατήρηση της ποικιλομορφίας της χλωρίδας και πανίδας, ή αλλαγές στο τοπίο.
Για λόγους διαφάνειας, η συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι εγγυημένη. Οι πολίτες μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να στείλουν σχόλια και απόψεις. Αυτό συχνά γίνεται μέσα από συλλόγους, σωματεία και άλλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μη κυβερνητικών οργανώσεων που εργάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δημόσια διαβούλευση θα πρέπει να λάβει χώρα σε ένα πρώιμο στάδιο της διαδικασίας και όχι μετά την αδειοδότηση, ή εγκριση του έργου. Ειδικές ρυθμίσεις για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών (π.χ. ανάρτηση πληροφοριακών πινακίδων εντός μιας ορισμένης γεωγραφικής περιοχής ή δημοσίευση στον τοπικό τύπο) καθώς και για την διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης (π.χ. κατάθεση γραπτών ενστάσεων και αντιπροτάσων, ή με δημοσκοπική έρευνα) θα πρέπει να προσδιορίζονται και να αποφασίζονται από τις εθνικές αρχές.
Είναι επίσης αναγκαίο να παρέχεται επαρκής χρόνος σε κάθε στάδιο της διαδικασίας διαβούλευσης. Οι πολίτες και οι εκπρόσωποί τους να έχουν τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να ενημερωθούν και να συμμετέχουν με ουσιαστικό τρόπο σε αυτήν. Έτσι, η δημόσια διαβούλευση θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 30 ημέρες. Τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων και οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται θεωρούνται ως μέρος της διαδικασίας έγκρισης και αδειοδότησης.
Τέλος, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα πρέπει να καταγράφονται σε εκθέσεις και αναφορές οι οποίες να είναι προσβάσιμες στο ευρύ κοινό, ιδίως όσον αφορά την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τυχόν εναλλακτικές λύσεις. Οι αιτιολογήσεις για τις τελικές αποφάσεις πρέπει να είναι σαφείς και διαφανείς…
Leave a Reply