Από την ίδρυση της η εταιρία, “ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ ” έχει σαν στόχο την αειφόρο ανάπτυξη, την επέκταση της τουριστικής περιόδου, αλλά και την προστασία και προαγωγή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και γενικότερα την ποιότητα και την ευζωία των πολιτών και των επισκεπτών όλου του Νησιού.
Έκτοτε δεν έχουμε σταματήσει, όχι μόνο, να ενδιαφερόμαστε αλλά και να δρούμε προς αυτές τις κατευθύνσεις συνεργαζόμενοι με την τοπική κοινωνία, τις τοπικές αρχές, τους συλλόγους προσφέροντας, απόψεις, συμβουλές, τεχνική βοήθεια και επιχορηγήσεις στο μέτρο του δυνατού.
Αυτονόητο λοιπόν είναι ο τομέας της υγείας ύψιστο κοινωνικό αγαθό, αλλά και πολιτιστικός καθρέπτης του νησιού μας να μας απασχολεί και να μας ανησυχεί.
Θέλουμε λοιπόν να κάνουμε μια ανασκόπηση της κατάστασης της υγείας να επισημάνουμε όλα τα θετικά βήματα που έχουν γίνει αλλά και να υπογραμμίσουμε τις ελλείψεις και να κάνουμε προτάσεις για να βελτιωθούν τα κακώς κείμενα.
Πριν όμως αναφερθούμε στην κατάσταση της υγείας στην Πάρο θα θέλαμε να κάνουμε μια σύντομη αναφορά για την κατάσταση της υγείας στην χώρα μας που δεινοπαθεί τα τελευταία χρόνια και αναμφίβολα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο Νησί μας.
Η οικονομική κρίση επέφερε μια κοινωνική κρίση άνευ προηγουμένου.
- 2,5 εκατομμύρια Έλληνες ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας.
- 28% των Ελλήνων διαβιώνουν σε πυκνοκατοικημένα διαμερίσματα.
- Η ανεργία τον Μάρτιο του 2015 είχε φτάσει στο 25% του ενεργού πληθυσμού.
- 30% των πολιτών δεν έχουν θέρμανση τον χειμώνα.
- Η παιδική φτώχεια από 23% έφτασε το 41% μεταξύ του 2008 και του 2011 (γιατροί του κόσμου).
- Η οικονομική και κοινωνική κρίση μοιραία επέφεραν και μια υγειονομική κρίση.
- Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας μειώθηκε κατά 50% και ο προϋπολογισμός των Νοσοκομείων ολοένα ελαττώνεται.
- Τα χρέη των Νοσοκομείων είναι προς τους δανειστές είναι αβυσσαλέα.
- Οι χειρουργικές επεμβάσεις συχνά ακυρώνονται.
- Έλλειψη χρημάτων, οι τράπεζες αίματος δεν είναι σε θέση να ελέγξουν το αίμα για την ηπατίτιδα και το AIDS με συνέπεια να μην μπορούν να προμηθεύσουν με αίμα τα Νοσοκομεία.
- Οι ελλείψεις είναι τραγικές. Ακόμα και υλικά πρώτης ανάγκης είναι δυσεύρετα ή λείπουν παντελώς.
- Το διοικητικό, το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό είναι σε απόγνωση.
- Αύξηση κατά 51% της παιδικής θνησιμότητας.
- Αύξηση 16% των ελειποβαρών νεογνών.
- Σημαντική μείωση του παιδικού εμβολιασμού με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να αποκλείονται από τα σχολεία.
- Αύξηση κατά 45% των αυτοκτονιών σε διάστημα τεσσάρων ετών.
Όπως αντιλαμβανόμαστε υπάρχει ένα Grexit που κανένας δεν μιλάει. Το Grexit στον χώρο της κοινωνικής πρόνοιας και της υγείας.
Είναι απαράδεκτο στο λίκνο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού να υπάρχουν 3 εκατομμύρια πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στην υγεία.
Μια απίστευτη κατάσταση της σύγχρονης Ευρώπης μας, κυρίως όταν αναλογιζόμαστε ότι η κοινωνική πρόνοια και η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους είναι μια από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι ένα μείζον θέμα. Ένας ολόκληρος λαός υποφέρει και είναι ασύλληπτο να τον αφήσουμε στην τύχη του. Υπάρχουν αξίες που διέπουν την Ευρώπη και πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε το ναυάγιο αυτών των αξιών.
Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση, και οι πολιτικοί της δεν είναι ευαισθητοποιημένοι και η αλληλεγγύη είναι κενού περιεχομένου ˙ που είναι το Ευρωπαϊκό όραμα.
Θα πρέπει να ζητηθεί επειγόντως από τους δανειστές να “ανοσοποιήσουν” τον προϋπολογισμό και τις δαπάνες στον τομέα της υγείας (στο ύψος που ήτανε πριν την κρίση του 2008) και να ασκήσουμε πίεση στους πολιτικά υπεύθυνους Έλληνες και τους άλλους Ευρωπαίους ώστε ο κάθε Έλληνας πολίτης να έχει πρόσβαση στην νοσηλεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Μετά από αυτή την θλιβερή εισαγωγή ας δούμε πως είναι η κατάσταση στον τομέα της υγείας στο Νησί μας.
Στην Πάρο τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια σημαντική βελτίωση στον χώρο της ιδιωτικής υγείας.
Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων έχουν εγκατασταθεί στο Νησί και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Επίσης έχουν δημιουργηθεί 4 ιδιωτικά κέντρα υγείας.
- Το ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΟΥ με πρωτοβουλία του Δρ. Τσιγώνια είναι το αρχαιότερο, προσφέρει συνεπείς ιατρικές υπηρεσίες. Το κέντρο διαθέτει διάφορες ιατρικές ειδικότητες με γιατρούς μόνιμα εγκαταστημένους στην Πάρο, ένα καρδιολόγο και ένα παιδίατρο, και άλλους εκ περιτροπής, διαθέτει μηχανήματα υπέρηχων, και μικροβιολογικό εργαστήριο χωρίς όμως μικροβιολόγο.
- Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ στην Νάουσα, άψογο κτηριακά και με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό. Διαθέτει αρκετές ιατρικές ειδικότητες ˙ παθολόγο, καρδιολόγο, γαστρεντερολόγο, γυναικολόγο, παιδίατρο, ορθοπεδικό, ακτινολόγο, μικροβιολόγο, είναι μόνιμοι το καλοκαίρι και εκ περιτροπής τον χειμώνα.
- Η ΙΑΤΡΟΝΗΣΟΣ το κέντρο αυτό δημιουργήθηκε από γιατρούς που αποσπάστηκαν από το κέντρο ΔΙΑΓΝΩΣΗ. Διαθέτει ένα γενικό γιατρό, μικροβιολόγο και ακτινολόγο μόνιμους, ένα ορθοπεδικό και έναν ενδοκρινολόγο εκ περιτροπής τον χειμώνα.
- AEGEAN POLYCLINIQUE είναι ένα καινούργιο ιατρικό κέντρο. Διαθέτει προς το παρών καρδιολόγο, γαστρεντερολόγο, ορθοπεδικό και δυο παιδιάτρους
Όπως φαίνεται τα ιδιωτικά κέντρα υγείας και οι ιδιώτες γιατροί καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των αναγκών υγείας του πληθυσμού.
Τι γίνεται όμως με την δημόσια υγεία;
- Ας ξεκινήσουμε από την ΚΙΝΗΤΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Β.Α.ΚΥΚΛΑΔΩΝ.
Είναι μια μονάδα που ανήκει στην ιδιωτικού δικαίου και μη κερδοσκοπική εταιρία της “Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) χρηματοδοτούμενη από το δημόσιο και προσφέρει δωρεάν και καλύπτει σε μεγάλο βαθμό της ψυχιατρικές ανάγκες του πληθυσμού της Πάρου, της Αντίπαρου, της Σύρου, της Μυκόνου, της Τήνου και της Άνδρου. Διαθέτει ψυχίατρο εκ περιτροπής, ψυχολόγους, νοσηλευτές και διάφορες αναγκαίες παραϊατρικές ειδικότητες. - Το ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ της Παροικίας. Το κέντρο διαθέτει μια σχετικά καλή κτηριακή υποδομή, αν και τουλάχιστον ο χώρος εισαγωγής των πρώτων βοηθειών θα του άξιζε μια μεγαλύτερη προσοχή.
Το κέντρο λειτουργεί 24/24 και δέχεται όλα τα περιστατικά που παρουσιάζονται, συχνά και τα ιδιωτικά κέντρα υγείας παραπέμπουν όλα τα οξέα και δύσκολα περιστατικά που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν.
Ειδικά τους μήνες του καλοκαιριού που ο πληθυσμός του Νησιού δεκαπλασιάζεται και τα ατυχήματα τροχαία και μη πολλαπλασιάζονται η κατάσταση γίνεται απελπιστική και οι εργαζόμενοι στο κέντρο υγείας είναι εξουθενωμένοι, και οι χρόνιες ελλείψεις συχνά παίρνουν ένα δραματικό χαρακτήρα ˙ και αν το κέντρο καταφέρνει να ανταποκριθεί σ’ αυτές τις αυξανόμενες ανάγκες είναι χάρη στην αφοσίωση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
Το κέντρο διαθέτει : 1 γενικό γιατρό, 1 χειρούργο, 1 επικουρικό καρδιολόγο, 1 ακτινολόγο και 2 οδοντίατρους.
Επίσης το κέντρο διαθέτει τρεις νοσηλεύτριες και μια μαία πρόσφατα διορισμένη.
Εκκρεμούν εδώ και πολύ καιρό διορισμοί οργανικών θέσεων γιατρών : 1 γυναικολόγου, 1 ορθοπεδικού, 1 παιδιάτρου και κυρίως δυο γενικών γιατρών καθώς και μίας νοσηλεύτριας.
Το μικροβιολογικό του κέντρο λειτουργεί χωρίς μικροβιολόγο και στο ακτινολογικό λείπουν σημαντικά μηχανήματα.
Στην Πάρο υπάρχουν συνολικά 7 αγροτικοί ιατροί, στο κέντρο υγείας και στα αγροτικά ιατρεία της Νάουσας, της Αγκαιριάς και στην Μάρπησσα.
Ο πρόσφατος νόμος που δίνει έμφαση στην πρωτοβάθμια υγεία είναι πολύ ικανοποιητικός.
Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Νησιώτικη Ελλάδα χρειαζόμαστε μια καλά επανδρωμένη και λειτουργική πρωτοβάθμια περίθαλψη και την δυνατότητα γρήγορης μεταφοράς των οξέων περιστατικών σε μεγάλες και σύγχρονες Νοσοκομειακές μονάδες και ασφαλώς πρέπει να εγκαταλειφθεί η ιδέα δημιουργίας μικρών Νοσοκομειακών μονάδων σε κάθε Νησί που μοιραία δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές και το κόστος λειτουργίας είναι μεγάλο.
Τα Δημόσια κέντρα υγείας, τα Δημόσια ιατρεία, έχουν προορισμό και υποχρέωση να εξασφαλίσουν όλα τα αναγκαία μέσα, τις διάφορες ιατρικές ειδικότητες και μια σειρά συμπληρωματικών γνώσεων για την εξυπηρέτηση και τι καλό των πολιτών και όχι για το καλό των προϋπολογισμών.
Παρά την βούληση της κυβέρνησης για την ενίσχυση και βελτίωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τα κέντρα υγείας σε όλη την χώρα εμφανίζουν σημάδια κατάρρευσης σε όλη την χώρα εξαιτίας της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. Στο μεταξύ έχουν κλείσει 50% των πρώην Πολυιατρείων και εργαστηρίων του ΕΠΟΥ.
Τις εκπτώσεις στην Πρωτοβάθμια περίθαλψη βιώνουν οι ασφαλισμένοι εξαιτίας της έλλειψης ειδικοτήτων πρώτης γραμμής για την ασφαλή διάγνωση και περίθαλψη των πολιτών. Μόλις 20% των δαπανών υγείας κατευθύνεται στην πρωτοβάθμια υγεία εν αντιθέσει με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ όπου το ποσοστό αγγίζει το 31%.
Παράλληλα με την ανάπτυξη και οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά η ταχεία διακομιδή των οξέων περιστατικών που χρήζουν ειδικών μονάδων νοσηλείας σε μεγάλα και σύγχρονα Νοσοκομεία. Ενδεχόμενα το ΕΚΑΒ θα πρέπει να οργανωθεί και να λειτουργεί με τελείως διαφορετικό τρόπο. Είναι θέμα ζωτικής σημασίας.
Ο χρόνος διακομιδής από την Πάρο είναι πολύπλοκος και δυσανάλογα μεγάλος και είναι γνωστό ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος για τα οξέα περιστατικά.
Το παράξενο είναι ότι η Πάρος διαθέτει ένα υγειονομικό αεροπλάνο, δωρεά του Βελεντζίου ιδρύματος, που λειτούργησε ικανοποιητικά για ένα διάστημα και σώθηκαν ζωές αρκετών αρρώστων. Στην συνέχεια σταμάτησε η λειτουργία του. “Οι φίλοι της Πάρου” επανειλημμένα έθεσαν το ερώτημα στις τοπικές αρχές αλλά οι απαντήσεις και οι εναλλακτικές λύσεις που μας δόθηκαν και μας προτάθηκαν ήταν η αφελείς ή μη ικανοποιητικές σε σχέση με την σοβαρότητα του θέματος.
Ας κλείσουμε όμως με μία ενδεχόμενα αισιόδοξη κυβερνητική αγγελία.
Τα 246 εκατομμύρια ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειας που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία μέρος των οποίων θα δοθούν για να στηριχθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Πρέπει λοιπόν η τοπική κοινωνία οι σύλλογοι και η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι σε εγρήγορση ώστε να εξασκηθούν οι αναγκαίες πιέσεις, για να καλυφθούν οι ανάγκες του κέντρου υγείας και να μπορέσει να εκπληρώσει τον προορισμό τόσο προς τους κατοίκους του Νησιού όσο και προς τους πολυάριθμους ξένους επισκέπτες του.
Οι φίλοι της Πάρου θα σταθούν ενεργά πλάι σε όλες τις πρωτοβουλίες σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Leave a Reply