Πρόγραμμα δράσης για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων της Πάρου
Τα συμπεράσματα της ημερίδας της 16.11.2019
Το καυτό θέμα των ασύγκριτης και μοναδικής αξίας αρχαίων λατομείων της Πάρου απασχόλησε περισσότερους από 150 συμπολίτες μας το Σάββατο 16/11 στην κατάμεστη αίθουσα του «Αρχίλοχου». Έγινε μία σοβαρή προσπάθεια για να μπει μπροστά ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα δράσης, με την άμεση συμμετοχή του Δήμου Πάρου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, των τοπικών συλλόγων και του κόσμου του νησιού μας.
Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη, ο οποίος εξέθεσε την πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επί της Πάρου και των Κυκλάδων γενικότερα, ακολούθησε παρουσίαση της διεθνούς εμπειρίας στο θέμα της προστασίαςκαι ανάδειξης της υπόγειας πολιτιστικής κληρονομιάς από τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού προγράμματος Underground4Value, Giuseppe Pace, και ομιλία πάνω στην ψηφιακή διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς από τον επικ. καθ. Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργο Καρυδάκη.
Το πλαίσιο της τεράστιας αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας των λατομείων το σηματοδότησαν ομιλίες και παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, από τον ακαδημαϊκό Μανόλη Κορρέ, την πρόεδρο του Ι.Α.Π.Κ. Ντόρα Κατσωνοπούλου, τον γλύπτη Αριστείδη Βαρριά και τον εκπαιδευτικό Χρίστο Γεωργούση. Η προϊσταμένη του τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Ε.Φ.Α. Κυκλάδων Γεωργία Παπαδοπούλου ανέλυσε το έργο και τον σχεδιασμό της υπηρεσίας για την προστασία των αρχαίων λατομείων, ενώ ο αρχιτέκτονας Χρήστος Τάκος παρουσίασε τη μελέτη που έχει εκπονήσει για την προστασία και ανάδειξη του χώρου.
Μετά τις ομιλίες, δύο πάνελ εξέτασαν μέσα από συζήτηση τύπου ‘στρογγυλής τραπέζης’ προτάσεις και πρωτοβουλίες για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων στοών των λατομείων και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου.
Παράλληλα, υλοποιήθηκε έκθεση ιστορικών αρχείων και μελετών για την αναδειξη των αρχαίων λατομείων και προβλήθηκε αρχειακό σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.
Στις εργασίες της ημερίδας πήραν ενεργά μέρος ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας, Κοινωνικής Μέριμνας & Κοινωνικών Παντοπωλείων Κυκλάδων Κώστας Μπιζάς, και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου» Κώστας Ροκονίδας.
Οι Φίλοι της Πάρου ευχαριστούν τον Δήμο Πάρου που έθεσε την ημερίδα υπό την αιγίδα του και όλους όσους συμμετείχαν και συνέβαλαν και χαιρετίζουν το πνεύμα συνεργασίας που επικράτησε.
Κλείνοντας την ημερίδα τόνισαν:
“Κρατάμε τα εξής κύρια σημεία και συμπεράσματα που πιστεύουμε ότι έχουν την υποστήριξη και των άλλων τοπικών συλλόγων, με τους οποίους θα συνεχίσουμε το διάλογο για από κοινού ενέργειες στο θέμα της προστασίας και ανάδειξης των αρχαίων λατομείων.
Γενικά προσβλέπουμε σε ένα πρόγραμμα δράσης βασισμένο σε συμμετοχικές διαδικασίες που θα στοχεύει στη δημιουργία ενός αξιόλογου αρχαιολογικού πάρκου, που θα εξασφαλίζει την προστασία των στοών των αρχαίων λατομείων και του χαρακτήρα του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου, και θα αναδεικνύει πολύπλευρα:
- την ασύγκριτη ιστορία του μαρμάρου της Πάρου και της εξόρυξης του
- την ευρύτερη πολιτιστική αξία τους στο Αιγαίο και σ’ όλο τον κόσμο
- τη σημασία τους για τους ανθρώπους της Πάρου.
Συγκεκριμένα πιστεύουμε ότι μία ρεαλιστική πρώτη δέσμη δράσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει:
- Ανεξάρτητη και φερέγγυα έκθεση για την κατάσταση και τη συντήρηση των στοών και σύστημα παρακολούθησης.
- Απαλλοτρίωση ή/και εξαγορά σταδιακά όλης της έκτασης του αρχαιολογικού χώρου.
- Ψηφιακή αποτύπωση των στοών και δείγματα δυνατών ψηφιακών εφαρμογών.
- Γεωλογική έρευνα για τον συστηματικό εντοπισμό όλων των στοών του αρχαιολογικού χώρου.
- Συλλογή και τεκμηρίωση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού και στοιχείων, αντιγράφων/εκμαγείων κλπ για την προβολή, προοδευτικά, του μνημείου.
- Συμμετοχή σε εθνικού και διεθνούς επιπέδου προγράμματα και εκδηλώσεις για την προβολή του μνημείου.
Είναι πρόθεση μας να υποστηρίξουμε τη συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με το Δήμο Πάρου μέσα από μία ομάδα εργασίας με συμμετοχή και άλλων συλλόγων και ενδιαφερομένων με σκοπό τη συνεχή υποστήριξη και συντονισμό των παραπάνω δράσεων, προβολή και εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης (fundraising).
Τέλος προτείνουμε να γίνει νέα αντίστοιχη συνάντηση σε 6-9 μήνες για απολογισμό και μία δεύτερη δέσμη δράσεων”.
Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα, το πρόγραμμα και τις ομιλίες είναι στον σύνδεσμο.