Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα ζώα που βόσκουν στα χωράφια της Πάρου έχουν δεμένα πόδια?
Το δέσιμο των ποδιών μεταξύ τους, συνήθως ένα μπροστινό και ένα πίσω της ίδιας πλευράς ή τα πόδια ανά δύο δεμένα (διπλή “παστούρα“), ονομάζεται “παστούρωμα“ (ή “μπαστούρωμα“ ή “περδούκλωμα“ ή περδούκλι) στην τοπική διάλεκτο. Συνηθίζεται εδώ και δεκάδες χρόνια στις Κυκλάδες και χρησιμοποιείται από τους ιδιοκτήτες, για να αποτρέψουν τα ζώα τους από το να πηδήξουν τις (ατελείς ή ανύπαρκτες) περιφράξεις, για να μην απομακρυνθούν από το σημείο βοσκής ή για να είναι ευκολότερο να τα πιάσουν. Έτσι όμως, εκείνα υπόκεινται σ’ όλη την ζωή τους σ’ ένα αδιάκοπο μαρτύριο, σε τραυματισμούς, σε κατάγματα οστών, εξαρθρώσεις, επώδυνη μετακίνηση, αναγκαστική ακινησία, δηλαδή στις χειρότερες μορφές διαρκούς κακοποίησης.
Από το 2012 στην Ελλάδα, το “παστούρωμα“ θεωρείται επίσημα κακοποίηση, με υπουργική απόφαση. Όμως, η κατάσταση των ζώων δεν βελτιώνεται ενώ η πρακτική αυτή συνεχίζει να χρησιμοποιείται ακατάπαυστα λόγω συνήθειας και ευκολίας. Η καταγγελία βασισμένη στη νομοθεσία είναι μια εύκολη λύση, όμως η έκταση του φαινομένου δυσκολεύει την αποτελεσματική εφαρμογή της. Όπως παρατηρήθηκε επίσης, η συνέπεια μπορεί να είναι τελικά επιζήμια για το ίδιο το ζώο (πχ. ένας ιδιοκτήτης που θα τιμωρηθεί για το “παστούρωμα“ είναι πολύ πιθανό να κρύψει μόνιμα το ζώο σε μια αποθήκη για να μην το βλέπει κανείς ή ακόμα και να το ξεφορτωθεί).
Η ομάδα της οργάνωσης GAWF / Animal Action επισκέπτεται την Πάρο από το 2010 και φέτος ήταν επίσης στο νησί, στις 23 και 24 Απριλίου 2016. Με την καθοδήγηση της κτηνιάτρου Ελίζας Γκέσκου, η ομάδα προσφέρει κτηνιατρική φροντίδα στα τραυματισμένα ιπποειδή, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει να συζητάει και να εκπαιδεύει τους ιδιοκτήτες τους. Γνωρίζουν για τη δυσκολία τοποθέτησης φρακτών (οικονομικοί, γεωφυσικοί λόγοι) όπως και για τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν τα ζώα δεν περιορίζονται (διαμάχες μεταξύ γειτόνων). Για αυτό και πρωταρχικός στόχος τους είναι να τους ενημερώνουν πως, πέρα από το να κάνουν σωστές περιφράξεις ή να επιτηρούν τα ζώα τους ως οφείλουν, έχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, χωρίς επιπλέον κόστος. Για παράδειγμα, εφόσον δεν υπάρχει περίφραξη, το ζώο μπορεί να δένεται είτε από το καπίστρι είτε από το κολλάρο λαιμού, με μακρύ σχοινί και απλά να αλλάζει μέρος κάθε μία ή περισσότερες ημέρες. Υπάρχει επίσης, η εναλλακτική της χρήσης της ηλεκτρικής περίφραξης. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται στο ζώο χώρος για να τραφεί και να κινηθεί ώστε να έχει καλύτερη ανάπτυξη, και να είναι ελεύθερο. Μια ενδεικτική τιμή για ένα βασικό ηλεκτρικό φράκτη περίπου 100 μέτρων περίφραξης, μπορεί να ξεκινά από 140 ευρώ, ενώ για 200 μέτρα το κόστος να ξεκινά από τα 270 ευρώ, υπολογίζοντας πάντα πως με αυτόν τον τρόπο, το ζώο θα ζήσει και θα αποδώσει για περισσότερα χρόνια.
Όπως μαρτυράνε και οι πολλαπλές καταγγελίες τους καλοκαιρινούς μήνες, από τους ξένους κυρίως επισκέπτες, με αφορμή τα “βαρελόσκυλα“ και τα “παστουρωμένα“ ζώα, η μεταχείριση των ζώων αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τουρισμό. Αυτή η βάρβαρη πρακτική έχει λοιπόν και οικονομικές επεκτάσεις με μεγάλο ποσοστό τουριστών να φεύγουν με τις χειρότερες εντυπώσεις για την κουλτούρα των Ελλήνων της υπαίθρου.
Στην Νάξο, οι κάτοικοι έχουν ήδη κοινοποιήσει το θέμα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου, στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Ε. Κουτζαμάνη, στο Υ.Π.Α.Π.ΕΝ., στις Κτηνιατρικές και Αστυνομικές Διευθύνσεις και στην Kεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος από το 2015. Δεν είναι καιρός να ευαισθητοποιηθεί και η Πάρος;
Η οργάνωση GAWF / Animal Action, επιδιώκει την επαφή με τους ιδιοκτήτες ζώων, παιδιά, κτηνιάτρους και πολίτες, διότι γνωρίζει πως μόνο έτσι μπορεί να βοηθάει τα ζώα αποτελεσματικά. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Φροντίδας Ιπποειδών, η ομάδα παρέχει κτηνιατρική, πεταλωτική και οδοντιατρική φροντίδα δωρεάν, και διεξάγει επίσης σεμινάρια ενημέρωσης και φυλλάδια, όπου και όταν χρειάζεται.
Για περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα και την δράση της GAWF/Animal Action μπορείτε να επικοινωνείτε στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου info@animalactiongreece.gr και στο τηλέφωνο 210 3840010.
Για πληροφορίες που αφορούν στην διοργάνωση μιας επίσκεψης επιτόπου, μπορείτε να επικοινωνείτε απευθείας με την τοπική διοργανώτρια κα Μαριέλλη Ανδρεοπούλου, στο 6974 902297 ή την υπεύθυνη κα Γκέσκου Ελίζα, στο 6945 444992.
Έλλη Σφυρόερα
Leave a Reply