Η παρουσία των αρχαίων λατομείων στο Μαράθι της Πάρου, πηγή υλικού για την πραγμάτωση έργων που σημάδεψαν την ιστορία της γλυπτικής στον μεσογειακό χώρο, έκαναν τον Νίκο Περαντινό να ημιουργήσει το εργαστήρι της Αγίας Άννας στην Παροικιά, όπου φιλοξενούσε κάθε καλοκαίρι φίλους του δημιουργούς από τη Δυτική Ευρώπη. Με αυτό το μοναδικό σε ποιότητα υλικό, και μέσα στο κυκλαδικό φως δημιουργούσαν όλοι μαζί, πηγαίνοντας ένα βήμα εμπρός τη σύγχρονη τέχνη.
Ειδική μνεία λοιπόν, οφείλεται στο Νίκο Περαντινό που κληροδότησε, μαζί με το έργο του, αυτή την κατοικία – εργαστήρι της Αγίας Άννας, όπως και το εργαστήριο του της Αθήνας, στον Δήμο της Πάρου. Σκοπός, η «θεραπεία» της τέχνης, η δημιουργία σε όσους πραγματικά το θελήσουν, ντόπιους και ξένους, όπως και εκείνος έκανε στο παρελθόν. Η Ευδοκία Παπουλή που όλοι θυμόμαστε με αγάπη, οραματίστρια, συνέχισε το έργο του, δημιουργώντας ένα όμορφο και σύγχρονο μουσείο και ανέστησε τον θεσμό των σεμιναρίων, που ευοδώθηκαν.
Με στήριγμα την ΚΔΕΠΑΠ (Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης) συνεχίζονται σε αυτό το γεμάτο μνήμες εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής τα ετήσια σεμινάρια κάθε μήνα Αύγουστο (από 10 έως 20).
Τα σεμινάρια έχουν γίνει πλέον θεσμός. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της ανασφάλειας και απογοήτευσης, αναζητάμε σαν «γιατρειά» διεξόδους, σε αυτή τη γωνιά, στο κυκλαδονήσι της Πάρου. Το μήνα Αύγουστο λοιπόν, το εργαστήρι της Αγίας Άννας βρίθει από ζωή: τροχοί και ματρακάδες, από ερασιτέχνες γλύπτες διαφορετικών ηλικιών, διαφορετικής επαγγελματικής κατάρτισης, διαφορετικής συχνά εθνικής προέλευσης, που έλκονται όμως όλοι από την αγάπη τους στην τέχνη της γλυπτικής.
Δάσκαλος εδώ και τρία χρόνια, ο Χρήστος Ρηγανάς, ψυχή της ομάδας με όραμα και κέφι που διδάσκει ακούραστα καθοδηγώντας τους. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, ο χώρος είναι ανοιχτός σε επισκέπτες, που με ενδιαφέρον έρχονται να «δουν» τι συμβαίνει. Έχουν έτσι την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους γλύπτες «επί τω έργω» να συζητήσουν μαζί τους και να δουν την εξέλιξη της δουλειάς, το μάρμαρο να παίρνει σχήμα μέρα με την ημέρα. Για ορισμένους μάλιστα από αυτούς η αρχική περιέργεια εξελίσσεται σε διαδικασία μύησης, που τους οδηγεί σε ενεργά μέλη των ομάδων γλυπτικής.
Στο τέλος του κάθε σεμιναρίου, το κοινό έχει την ευκαιρία να «δει» το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς, στα πλαίσια μιας γιορτινής βραδιάς, στο χώρο που τα έργα φιλοτεχνήθηκαν, στο εργαστήρι της Αγίας Άννας, μέσα στα πεύκα και πάνω από τη θάλασσα.
‘Οπως το καλοκαίρι έτσι και τους χειμερινούς μήνες, τα σεμινάρια λειτουργούν στο χώρο του εργαστηρίου του Περαντινού στην Αθήνα. Εκεί οι μαθητές, με την καθοδήγηση του γλύπτη – δασκάλου Σταύρου Μαυρομιχάλη, έρχονται σε επαφή με το αρχαίγονο υλικό της δημιουργίας, τον πηλό.
Η ανθρώπινη ανάγκη δημιουργίας, που αναζήτησε στις στοές των αρχαίων λατομείων της Πάρου, την ύλη για να αποτυπώσει τα ίχνη της διαμέσου των αιώνων, βρήκε στον καλλιτέχνη Περαντινό τον κρίκο που την συνέδεσε διαχρονικά με το σήμερα. Την ίδια αυτή ανάγκη δημιουργίας φιλοδοξούν να υπηρετήσουν τα σεμινάρια γλυπτικής των εργαστηρίων Περαντινού στην Πάρο και την Αθήνα, κρατώντας ζωντανό το όραμα του καλλιτέχνη, να χαράσσει ο άνθρωπος στο μάρμαρο την ψυχή του για να νικήσει το πεπερασμένο της ζωής του.
Leave a Reply