του Δρ. Γιώργος Παπανικολάου
Επιστημονικός Σύμβουλος Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΕΠΑΨΥ
Αγαπητοί.ές Παριανοι.ές
Σήμερα σαν γιατρός, να αναφερθώ σε ένα πολύ επείγον θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον του νησιού μας: τα σκουπίδια και την συλλογή των σκουπιδιών. Είναι ένα πρόβλημα πολύ σημαντικό για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον του νησιού μας.
Η συγκομιδή των σκουπιδιών μπορεί να φαίνεται μια κοινοτυπία αλλά αν δεν δώσουμε την δέουσα προσοχή κι ευθύνη μπορεί να έχει συνέπειες πολύ πιο σοβαρές από ότι μπορούμε να φανταστούμε.
Η μη συστηματική συγκομιδή των σκουπιδιών μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας. Θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτές τις συνέπειες.
Καταρχήν η συσσώρευση των σκουπιδιών ελκύει αρουραίους, ποντίκια, κατσαρίδες, κουνούπια και μύγες.
Αυτά τα ανεπιθύμητα όντα είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών που μπορούν εύκολα και γρήγορα να εξαπλωθούν στο νησί μας και να προκαλέσουν μεγάλης κλίμακας επιδημίες και κυρίως τους πιο ευάλωτους, όπως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους συμπατριώτες μας.
Επίσης η μη ικανοποιητική συλλογή σκουπιδιών παράγει τοξικές αναθυμιάσεις και δυσάρεστες οσμές που μολύνουν τον αέρα που αναπνέουμε καθημερινά.
Αυτές οι παθογένειες ουσίες δύνανται να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, π.χ. άσθμα, αλλεργίες και άλλες σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες.
Επιπλέον η μη-καθημερινή συγκομιδή των σκουπιδιών μπορεί να μολύνει τις πηγές και τους υδροφόρους ορίζοντες και να επηρεάσει την ποιότητα του πόσιμου νερού. Τα χημικά συστατικά που εμπεριέχουν τα σκουπίδια μπορούν να διεισδύσουν στο έδαφος και τους υδροφόρους ορίζοντες και να απειλήσουν μακροπρόθεσμα την υγεία μας.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι η ψυχολογική επίδραση της μη έγκαιρης και αποτελεσματικής συγκομιδή των σκουπιδιών.
Ή ζωή σε ένα παραμελημένο και βρώμικο περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις, άγχος και ματαιώσεις στους κατοίκους. Επιπλέον μια τέτοια υποβάθμιση του πλαισίου της ζωής μας δύναται να επηρεάσει αρνητικά την περηφάνια που νιώθουμε για το νησί μας.
Τέλος είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η κακιά διαχείριση των σκουπιδιών έχει ασφαλώς αντίκτυπο στην διασημότητα του νησιού μας. Οι επισκέπτες μας αποθαρρύνονται από την άσχημη εικόνα ενός νησιού παραμελημένου και βρώμικου.
Παρόλα αυτά δεν είναι ακόμα αργά για να αντιστρέψουμε αυτή την τάση.
Θα πρέπει όμως να λάβουμε άμεσα και αποτελεσματικές αποφάσεις που θα μπορέσουν να βελτιώσουν την κατάσταση και να προφυλάξουν την υγεία των παριανών.
Γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να ξεπεράσουμε αυτό το επείγον και σοβαρό πρόβλημα.
Καταρχήν θα πρέπει να επενδύσουμε σε μια ισχυρή υποδομή για την αποκομιδή και την επεξεργασία των σκουπιδιών. Αυτό εξ υπακούει μια αποτελεσματική ανακύκλωση και μια υπεύθυνη κατανάλωση. Είναι πρωταρχικό να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες για την αναγκαιότητα της διαχείρισης των σκουπιδιών.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό ο καθένας μας να συνειδητοποιήσει ότι είναι απαραίτητο να πάρει τις ευθύνες του όσο αφορά την ανακύκλωση και την ελάττωση, όσο και όπου είναι δυνατόν, των σκουπιδιών.
Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις τοπικές πρωτοβουλίες και να ενισχύσουμε την οργάνωση των εθελοντών και την προστασία του περιβάλλοντος. Ένα εθελοντικό κίνημα παρόμοιο με την κίνηση πολιτών στις παραλίες θα ήταν καλοδεχούμενο. Και στο κάτω κάτω της γραφής είναι για την προστασία της υγείας μας.
Είμαι βέβαιος ότι ο νέος Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα πάρουν τις δέουσες αποφάσεις για την επίλυση αυτού του προβλήματος που βάζει σε κίνδυνο την ζωή των συμπατριωτών. Όχι μόνο μας προσβάλλει στα μάτια των ξένων επισκεπτών μας αλλά εκθέτει ανεπανόρθωτα τον πολιτισμό μας.
Προς το παρόν το μόνο κείμενο διαμαρτυρίας που διάβασα είναι του Κώστα Ροκονιδά, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου. Έχει επίσης αποσταλεί μια επιστολή στον γενικό διευθυντή του ΦΟΔΣΑ Α.Ε. Ν. Αιγαίου κύριο Χρ. Γαμβρουδη, στις αρχές Απριλίου αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει απάντηση. Είναι απαράδεκτο…
Μέχρι πρότινος η συγκομιδή των σκουπιδιών και η λειτουργία του ΧΥΤΑ ήτανε στις διαδικασίες του Δήμου. Η λειτουργία όμως του ΧΥΤΑ περιήλθε στην δικαιοδοσία της περιφέρειας. Όσο ήταν στην ευθύνη του Δήμου η λειτουργία του ΧΥΤΑ κόστιζε 300.000 ευρώ, με την αλλαγή κοστίζει 1.200.000 ευρώ, πόσο που πληρώνει ο Παριανός λαός. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, το πεπαλαιομενο σύστημα της συγκομιδής των σκουπιδιών θα πρέπει να το ξανά σκεφτούμε και να το εκσυγχρονίσουμε.
Αγαπητοί συμπατριώτες δεν μπορούμε πια να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια μπροστά σ’ αυτόν τον κίνδυνο που απειλεί την υγεία μας και το ευ ζειν μας.
Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας και αντιδράσουμε υπεύθυνα μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα υγιές και ευήμερο περιβάλλον. Όλοι μας μπορούμε να διαφυλάσσουν την υγεία των οικογενειών μας και του περιβάλλον μας, και βεβαίως να ενισχύσουμε την συλλογική μας υπερηφάνεια για το πανέμορφο νησί μας.
Leave a Reply