Σ’ όλην την Ελλάδα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, η Ελλάδα κατακλύζεται από γιορτές γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Βοηθούντος του καιρού, της εποχικότητας και του τουριστικού ρεύματος, οι εκδηλώσεις αυτές είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την προβολή των τοπικών προϊόντων, αλλά και μιά ευκαιρία να ξεσκάσει ο κόσμος. Συνήθως οι γιορτές αυτές παρουσιάζουν το εν λόγω προϊόν, δυό τρεις τοπικούς παραγωγούς, μιά εκπαιδευτική εκδήλωση για τα παιδιά και τέλος κάποια διασκεδαστική μουσική βραδιά. Σπάνια όμως οι γιορτές αυτές είναι το αποκορύφωμα μιας συντονισμένης και στοχευμένης προσπάθειας προκειμένου να αναπτυχθεί ένας κλάδος ή ένα προϊόν και να συνδεθεί με άλλους τομείς, ωστε το αποτέλεσμα να έχει μιά διάρκεια μέσ’ στο χρόνο.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι το Φεστιβάλ Φιστικιού στην Αίγινα, ή της Τσακώνικης Μελιτζάνας στο Λεωνίδιο ανήκουν στην κατηγορία αυτή, όπου όλη η κοινωνία ζει και αναπνέει για αυτή τη γιορτή πρίν και μετά την εκδήλωση.
Χαρακτηριστικές είναι δυό άλλες γιορτές που είχα την τιμή να προσκληθώ φέτος και έτσι μπορώ να να καταθέσω τις εντυπώσεις μου.
Η πρώτη περίπτωση ήταν τα Foodpaths 2016 της Τήνου όπου εκατό εθελοντές από δεκάδες Καταστημάτα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος εξυπηρέτησαν και φιλοξένησαν γεγονότα και επισκέπτες, δημιουργώντας ένα πρωτοφανές κλίμα συνεργιών ενώ ταυτόχρονα απόλαυσαν την χαρά της συνεργασίας και της προσφοράς.
Και αυτό είναι η επανάσταση γιατί μόνοι τους σιγά-σιγά και μεθοδικά χωρίς κηδεμονίες χτίζουν τις βάσεις για να καθιερωθεί η Τήνος ως γαστρονομικός προορισμός και ως “παράδειγμα”.
Η δεύτερη περίπτωση ήταν η «Δραμοινογνωσία 2016» – «Γεύση οίνου, επίγευση πολιτισμού» – όπου ντόποιοι και επισκέπτες μπόρεσαν να επισκεφτούν τα επτά οινοποιεία του αμπελώνα της Δράμας, να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις τους, να μάθουν τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, να δοκιμάσουν κρασιά αλλά και να γνωρίσουν τους ίδιους τους οινοπαραγωγούς . Η πόλη της Δράμας όλη την εβδομάδα ήταν στο πόδι, με διαλέξεις επιστημονικού χαρακτήρα, γευσιγνωσίες, μουσικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα. Περιφέρεια, Δήμος, αλλά και οι επαγγελματικοί φορείς πήραν σοβαρά την υπόθεση και προχωρούν σε νέους σχεδιασμούς όπου το κρασί και η γαστρονομία θα αποτελέσουν το επίκεντρο της ανάπτυξης της περιοχής.
Η Ελλάδα ξυπνά. Τα συνεχή ταξίδια μου για τις ανάγκες της ιστοσελίδας μου greekgastronomyguide.gr μου επιβεβαιώνουν την αίσθηση οτι οινογαστρονομικός προορισμός βρίσκεται, σ’ όλη την Ελλάδα, σε μιά δημιουργική κινητικότητα και ψάχνει τον βηματισμό του. Τον βηματισμό μιάς σύνθετης ανάπτυξης. Και εμείς στην Πάρο στον τομέα αυτό κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου.
Υ.Γ.: Είθε το κείμενο αυτό να λειτουργήσει ως μέσο αφύπνισης, για να δημιουργηθούν σκέψεις και αντιδράσεις και να ανοιχθούν δρόμοι και προοπτικές. Μας αξίζουν.
Γιώργος Πίττας
photo by george pittas
Leave a Reply