Η οικονομική ανάπτυξη που προκάλεσε η άνθηση του τουρισμού έχει διττή διάσταση.
Αφενός, δημιούργησε σημαντικό πρόσθετο εισόδημα, επιτρέποντας να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις υλικές ανάγκες και τις ανάγκες εξυπηρέτησης του πληθυσμού. Η στροφή του πληθυσμού προς δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό έχει επηρεάσει αρνητικά παραδοσιακούς τομείς όπως η γεωργία και η αλιεία. Επιπλέον, οι θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού -όπως οι κατασκευές, η εστίαση και οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες- έχουν προσελκύσει τόσο Έλληνες όσο και αλλοδαπούς στο νησί.
Από την άλλη πλευρά, αν και η εξέλιξη αυτή ακολουθεί μια αυστηρή και απλή λογική της αγοράς, έχει επίσης σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις: υπερδόμηση, κυκλοφοριακή συμφόρηση, υπερβολική κατάληψη του δημόσιου χώρου, πιο περίπλοκη διαχείριση των αποβλήτων και των λυμάτων, μείωση των φυσικών χώρων και καταστροφή του παραδοσιακού τοπίου κ.λπ. Αρχικά, αυτές οι αρνητικές πτυχές υποτιμήθηκαν ή ακόμη και παραμελήθηκαν, εν μέρει επειδή ο αντίκτυπός τους περιοριζόταν στην σύντομη τουριστική περίοδο.
Ωστόσο, ο τουρισμός συνέχισε να αναπτύσσεται, η τουριστική περίοδος επιμηκύνθηκε και ορισμένοι πρώην επισκέπτες αγόρασαν σπίτια και εγκαταστάθηκαν στο νησί σε πιο μόνιμη βάση. Το ίδιο ισχύει και για τους «εργαζόμενους» στον τουρισμό, ορισμένοι από τους οποίους έχουν εγκατασταθεί στο νησί..
Ως αποτέλεσμα, οι αρνητικές πτυχές του εντατικού τουρισμού έχουν γίνει καλύτερα κατανοητές ως μη αναστρέψιμες και έχουν οδηγήσει σε:
- αρχικά, κριτικές σκέψεις υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης που σέβεται την κυκλαδική ταυτότητα της Πάρου,
- επίσης, ισχυρά κινήματα πολιτών, όπως η «Κίνηση Πολιτών Πάρου», που ανέδειξε την εκτεταμένη, ακόμη και παράνομη, κατάληψη των παραλιών – με ξαπλώστρες και ομπρέλες σε δημόσιους χώρους – η οποία γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα,
- τέλος, οι πολίτες απαιτούν τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για τη χρήση της γης και την ορθή διαχείρισή της από τις αρμόδιες αρχές.
Η υπερδόμηση, η βιώσιμη ανάπτυξη και η σημασία της κυκλαδικής ταυτότητας του νησιού είναι πλέον θέματα που γίνονται ολοένα και περισσότερο αντιληπτά από την κοινωνία. Αυτά τα θέματα έχουν εισβάλει στην παραδοσιακή πολιτική σκηνή, ιδιαίτερα στον εκλογικό σχεδιασμό. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά μόλις τώρα αρχίζει.
Για να είναι βιώσιμη, η ανάπτυξη αυτή πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των πολιτών. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διακίνηση ιδεών για τα θέματα αυτά στην ιστοσελίδα μας, ιδίως όσον αφορά τα όρια που πρέπει να τεθούν στην αέναη οικονομική μεγέθυνση, καθώς και υπέρ της υπεράσπισης των κοινωνικών αγαθών.
Από αυτή την άποψη, η Κίνηση Πολιτών δεν έχει εξαντλήσει το θέμα, μακριά από αυτό.
Τι γίνεται με τον χώρο που προορίζεται για πεζοδρόμια, ο οποίος δεν είναι σχεδιασμένος και μερικές φορές καταλαμβάνεται από πρόχειρες κατασκευές;
Τι γίνεται με τις δημόσιες πλατείες και τους δρόμους, οι οποίοι καταλαμβάνονται παράνομα από διάφορες δραστηριότητες;
Πέρα από αυτά τα ερωτήματα, όμως, υπάρχει και το βασικότερο. Πώς μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες ότι η βιώσιμη ανάπτυξη, με βάση την κυκλαδική ταυτότητα, είναι απαραίτητη για τον βιώσιμο τουρισμό και την ευημερία της κοινότητας; Αυτή η προσέγγιση δεν είναι μόνο απαραίτητη, αλλά και ο μόνος τρόπος για τη συνεχή βελτίωση της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών.
Leave a Reply