Δράση: «ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ»
Τον τελευταίο καιρό, παρατηρούνται στα νησιά των Κυκλάδων και ιδιαίτερα στην Πάρο, πολλαπλές προγραμματισμένες δραστηριότητες, που αφορούν στην αείφορη ανάπτυξη. H οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται, με βάση την Προστασία του Περιβάλλοντος, αποτελεί μια οικολογικά ευαίσθητη ανάπτυξη. Τα νησιά του Αιγαίου και η Πάρος, αποτελούν μια ιδιαίτερη γεωγραφική ενότητα και ανεξάρτητες μονάδες στο πλαίσιο του ενιαίου ελληνικού χώρου, που απαιτούν ad hoc ιδιαίτερες ρυθμίσεις. Συνεπώς, η διαχείριση προγραμμάτων ανάπτυξης της αειφορίας είναι σκόπιμο να αποτελέσει αντικείμενο ειδικής μελέτης και προγραμματισμού, με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε αιγαιοπελαγίτικου νησιού με βασικό στόχο την προστασία και ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, αυτονόητα στο πλαίσιο της φέρουσας ικανότητάς του.
Η πρωτοπορία της αειφορίας, όπως διατυπώθηκε με τις Διεθνείς Συνθήκες, κυρίως στο πλαίσιο της Στρατηγικής στης Ε.Ε. στο Γκέτεμποργκ, αλλά και τελευταία στο Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 24 παρ. 1), απαντά εύγλωττα στο γνωστό ερώτημα «ανάπτυξη ή περιβάλλον;»
Στο σημείο αυτό γίνεται άμεση αναφορά, στο Δίκτυο Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου, που αποσκοπεί στην από κοινού διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την ισόρροπη και ορθή ανάπτυξη, προσφέροντας παράλληλα την δυνατότητα συνεργασίας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την διεθνή επιστημονική κοινότητα, εισάγοντας και προσαρμόζοντας ανάλογα επιτυχείς πρακτικές.
Η εφαρμογή του προγράμματος «Αειφόρο Αιγαίο», πρόγραμμα που τρέχει εδώ και αρκετό καιρό, η γνωστή Ελληνική Εταιρεία για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό (ΕΛΛΕΤ), θεωρείται ότι είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί και στην περίπτωση της Πάρου και να προσφέρει πιλοτικές διαστάσεις μιας και κατά περίπτωση εφηρμοσμένης ορθολογικής διαχείρισης περιβαλλοντικών θεμάτων.
2. Δράση «ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ»
Σήμερα, παρουσιάζεται η δράση «Οικοτουριστικές Διαδρομές στην Πάρο», μία δράση της οποίας ο βασικός σχεδιασμός ανήκει στον Δήμο Πάρου, ο οποίος με ιδιαίτερη ευαισθησία και ορθολογικό προγραμματισμό, έχει σχεδιάσει αρκετές δράσεις, που αφορούν στην ανάπτυξη της αειφορίας, επικεντρώνοντας μια από τις πρώτες βασικές δράσεις στο τοπίο.
Αξιολογώντας και προβάλλοντας την βασική δράση για την οποία ο Σύλλογος «Φίλοι της Πάρου», διατηρεί έντονο ενδιαφέρον, προτιθέμενος να συνεργασθεί για την υλοποίηση του στόχου με τον Δήμο Πάρου, αναφέρομε ότι, η δράση για το τοπίο ειδικότερα, όπως και άλλες υπό μελέτη δράσεις, πλαισιώνονται εκάστοτε από μελέτες ειδικών προσώπων, που έχουν καταγράψει το είδος και τον τρόπο παρέμβασης κατά περίπτωση, ώστε τα εναπομείναντα τοπία (τοπία που συνδέονται π.χ. με την ύπαρξη οικισμού και οικιστικών συνόλων, τοπία που σχετίζονται με παραδοσιακές δραστηριότητες, όπως π.χ. λιβάδια, πεζούλες, βοσκοτόπια, ανεμόμυλοι κ.λ.π.), που έχουν υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις, να ανακάμψουν και να διατηρηθούν ανέπαφα στο μέλλον.
Στόχο του πρώτου παρουσιαζόμενου προγράμματος, αποτελεί βασικά η ανάπτυξη πεζοπορικών διαδρομών στην Πάρο, η οποία διαθέτει ευρύ και εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών (μερικά εκ των οποίων παρουσιάζουν και αρχαιολογικό ενδιαφέρον).
Στην προσπάθεια αυτή ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ, προτίθεται να συνεργασθεί με τον Σύλλογο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ», ο οποίος μετά από δόκιμη και επιτυχή συνεργασία, με τοπικούς φορείς και την κοινωνία πολιτών, Ευρωπαίων και Ελλήνων, έχει αναπτύξει στην Πάρο επωφελείς, για την ανάπτυξη αυτή, δραστηριότητες.
Η όλη προσπάθεια, συντάσσεται απόλυτα προς την προσπάθεια της νέας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, όσον αφορά στην Σύνδεση του Πολιτισμού με το Περιβάλλον και ειδικότερα το τοπίο, με πλήρη αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως για το τοπίο, και το Πρόγραμμα – Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προστασία των Οικοσυστημάτων.
Στο δημοσίευμα αυτό, η γράφουσα παρουσιάζει συνοπτικά την μελέτη «ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ» που εκπονήθηκε, τον Ιανουάριο 2013, από τον κο Ιωάννη Κουζούμη, Αρχιτέκτονα, Μηχανικό ΕΜΠ, και Επιστημονικό Συνεργάτη του Δημάρχου Πάρου (συναφώς, προς την μελέτη, βλ. και κ. Ιωάννη Ραγκούση, Πολιτικό Μηχανικό Δήμου Πάρου).
Η παρουσιαζόμενη μελέτη, έχει ήδη εγκριθεί από το ΚΑΣ και αποσκοπεί στην βελτίωση της αγροτικής οικονομίας, καθώς και στην άμεση κάλυψη ζήτησης νέων μορφών τουρισμού (περιπατητικού, αρχαιολογικού, προσκυνηματικού, γαστρονομικού κ.α.).
Στο επόμενο τεύχος θα ακολουθήσει η Συνοπτική παρουσίαση της μελέτης.
¹ Επισημαίνονται δύο πολύ σημαντικές Ημερίδες, με κύριο οργανωτή τον Δήμο Πάρου. Η πρώτη με τίτλο: «Καινοτομία, αειφόρος Ανάπτυξη και Τουρισμός», πραγματοποιήθηκε στις 14-5-2016 και η δεύτερη με τίτλο: «Ημερίδα για το Περιβάλλον και την αειφόρο Ανάπτυξη» με συνδιοργανωτές το ΕΚΠΑ, το ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητού Ηλία Κρίσπη και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)
² Ο Σύλλογος «Φίλοi της Πάρου», παρουσίασε πρόσφατα δύο σημαντικά σχέδια για την τοπική αειφόρο ανάπτυξη «Πάρος όλο το χρόνο» και «Πάρος! Ποιότητα στην καθημερινότητα».
³ Η μελέτη αυτή έχει ήδη λάβει υπ’ όψιν, προηγούμενη σχετική μελέτη: «Μελέτη Εφαρμογής του 2009, του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης – ΕΟΤ», εμφορείται από το ίδιο ακριβώς πνεύμα και σκοπό δράσης, περιορίζει όμως και ορθώς τις Οικουτουριστικές Διαδρομές στην Πάρο σε τρεις, που συνδέουν ιστορικούς οικισμούς, εκκινώντας από την παλαιά πρωτεύουσα της Πάρου, τις Λεύκες.
Leave a Reply