Μια παραλία γεμάτη σκουπίδια δικαιολογημένα δεν είναι πολύ ελκυστικό θέαμα για τους επισκέπτες, όπως και η έλλειψη ψαριών από την θάλασσα ή ένας γεμάτος σκουπίδια βυθός. Οι Θαλάσσιοι ρύποι προκαλούν χρόνια οικονομική ζημία στις παράκτιες κοινότητες αλλά και στους οικονομικούς κλάδους που εξαρτώνται από τη θάλασσα.
Αντί το νησί να γίνεται κάθε χρόνο στόχος εκμετάλλευσης από τους τουρίστες «των λίγων ημερών», η Παριανή Οργάνωση «Φίλοι της Πάρου» θέλουν να προωθήσουν δράσεις που αποσκοπούν στην διατήρηση ή και καλύτερη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος έτσι ώστε το νησί να προσελκύσει ένα είδος τουρισμού πολύ πιο κερδοφόρο και σταθερό για την τοπική κοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο, Θα μπορέσει η Πάρος να μεταλλαχθεί σε έναν προορισμό πολυτελείας με την έννοια πως θα προσφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα παραδεισένιο τοπίο, καθαρές παραλίες και βυθούς άπειρου και εξωτικού κάλους, στην καρδιά της Ευρώπης.
Τα θαλάσσια απορρίματα δεν ρυπαίνουν μόνο προκαλώντας βλάβη στη θαλάσσια ζωή και την τοπική οικονομία αλλά βάζουν σε κίνδυνο και την ανθρώπινη υγεία λόγω της κατακερμάτωσής τους σε υπερτοξικά μικροπλαστικά που εισέρχονται πια στην τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών που τα καταπίνουν εφόσον σημαντικό μερίδιο της θερμιδικής πρόσληψης μας προέρχεται από τη θάλασσα.
Επικίνδυνο στην τοπική οικονομία θεωρούνται επίσης τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά δίκτυα ή αλλιώς δίχτυα «φαντάσματα» που είτε πέφτουν κατά λάθος από τις ψαρόβαρκες την ώρα που αλιεύουν οι ψαράδες είτε επιστρέφουν στα βάθη της θάλασσας από τους απορριμματικούς κάδους λόγω έλλειψης διαχείρισης απορριμμάτων στη στεριά.
Η Πάρος, όπως και τα υπόλοιπα Ελληνικά νησιά, πέρα από την πλούσια βιοποικιλότητα τους, φιλοξενούν κάθε χρόνο πολλά είδη που βρίσκονται υπό εξαφάνιση από τον πλανήτη, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια, φώκιες. Γεγονός είναι πως είτε πνίγονται καταπίνοντας τα θαλάσσια απορρίμματα και τις σακκούλες περνώντας τες για φαγητό είτε μπλέκονται στα «Δίχτυα φαντάσματα», που συνεχίζουν να «ψαρεύουν» ανεξέλεγκτα, τραυματίζονται βαριά και τέλος πεθαίνουν αφήνοντας τους βυθούς χωρίς ζωή και ερημωμένους, χωρίς λόγο.
Οι «Φίλοι της Πάρου», μαζί με το MEDASSET – Mediterranean Association to Save the Sea Turtles και, σε συνεργασία με τοπικές ομάδες δυτών και ψαράδων όπως και με άλλους τοπικούς συλλόγους του νησιού που θα κληθούν να συμπράξουν, θα επιδιώξουν να καθαρίσουν τον βυθό της Πάρου μέσω της πρωτοβουλίας «Healthy Seas». Στόχος, η συλλογή απορριπτόμενων διχτυών και η ανακύκλωση τους σε υψηλής ποιότητας νήμα ECONYL®, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή ολοκαίνουριων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό και χαλιά.
Η ύπαρξη του τεράστιου προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι αποκλειστικά και μόνο αποτέλεσμα έλλειψης ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με τις συνέπειες των συνηθειών τους, της απουσίας ή των κακών πρακτικών διαχείρισης στερεών αποβλήτων και της έλλειψης υποδομών. Το καλό νέο είναι λοιπόν πως το υπαρκτό αυτό πρόβλημα… επιδέχεται λύση.
της Έλλης Σφυρόερα – Υπ. Διδάκτωρ, EHESS-Paris. Σύμβουλος σε θέματα ανάπτυξης, περιβαλλοντικής πολιτικής και Διαχείρησης Παράκτιων Ζωνών.
• MEDASSET – Mediterranean Association to Save the Sea Turtles, http://www.medasset.org/ & http://katharesthalasses.medasset.org/
• Healthy Seas, http://healthyseas.org/ Ghost nets
Leave a Reply