This article is also available in ENGLISH | Cet article est également disponible en FRANÇAIS
Συμμετάσχετε στην καμπάνια για την αγορά εκπαιδευτικών προπλασμάτων και απινιδωτών >>>
Μόνο δύο χέρια χρειάζονται για να βοηθήσουμε άμεσα, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, έναν συνάνθρωπό μας που έχει πάθει ανακοπή! Πόσοι από εμάς, όμως, το ξέρουν;
Ένα video διάρκειας 3’ έρχεται να μάς δείξει πώς η Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) μπορεί να σώσει ζωές, αρκεί να γνωρίζουμε πώς να την κάνουμε και, σε συνδυασμό με τη χρήση μιας μικρής εύχρηστης συσκευής -τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή-, να κάνουμε μια καρδιά να ξεκινήσει πάλι.
Η εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία έρχεται από την Πάρο, από μια ιδέα της διασώστριας του ΕΚΑΒ Σπυριδούλας Ζώβα να γράψει τη μουσική ενός τραγουδιού και, μαζί με μια ομάδα νέων παιδιών, να γυρίσουν ένα video clip με τίτλο “30-2”, που δείχνει με απλά και κατανοητά βήματα, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα επείγον περιστατικό και να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο που έχει πάθει ανακοπή, μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ.
Η Σπυριδούλα Ζώβα μάς μιλάει γι’ αυτό.
Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;
Πριν περίπου τρία χρόνια συζητούσα με μια συνάδελφο για το πόσο πίσω είναι οι Έλληνες στις Πρώτες Βοήθειες και ότι η μόνη μας ελπίδα για να αλλάξει κάτι είναι η νέα γενιά, δηλαδή τα παιδιά. Εκεί μού ήρθε η ιδέα να φτιάξουμε ένα μουσικό video clip που να δείχνει με απλό τρόπο τί πρέπει να κάνουμε όταν κάποιος δίπλα μας έχει πάθει ανακοπή: πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι δεν αναπνέει, πού πρέπει να πάρουμε τηλέφωνο, τί πρέπει να πούμε στο τηλέφωνο και τι πρέπει να κάνουμε μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.
Τι σημαίνει ο τίτλος του video “30-2”?
Όταν σταματήσει η καρδιά να χτυπάει, δεν κυκλοφορεί πλέον το αίμα στο σώμα. Για να μπορέσει να επιβιώσει ο εγκέφαλος, χρειάζεται να δέχεται επαρκή ποσότητα αίματος που του μεταφέρει οξυγόνο. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε πιέζοντας το στήθος 100-120 φορές το λεπτό. Έχει αποδειχθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης ότι πιέζοντας με τα δυο χέρια το στήθος (στο κέντρο του θώρακα σε βάθος 5-6 εκ.) μετρώντας 30 φορές και φυσώντας στο στόμα 2 φορές, (και κάνοντας αυτό συνεχώς χωρίς διακοπές), καταφέρνεις να δώσεις το απαραίτητο οξυγόνο στον εγκέφαλο (εξ ού και το “30-2”).
Φτιάξαμε, λοιπόν, ένα τραγούδι που η μουσική του έχει τον ρυθμό που πρέπει να ακολουθήσεις για να κάνεις τις συμπιέσεις, ενώ ταυτόχρονα οι στίχοι του (που έγραψε η παιδοψυχολόγος Ματίνα Αναγνωστοπούλου) δίνουν τις ακριβείς οδηγίες για το τί κάνεις στην περίπτωση που κάποιος συνάνθρωπός σου πάθει ανακοπή.
Η δημιουργία αυτού του video clip είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία, όπως σας είπαν οι διασώστες της Αμερικής;
Στο βίντεο, παράλληλα με τους στίχους του τραγουδιού, δίνονται και οπτικά οι βασικές οδηγίες για την παροχή Πρώτων Βοηθειών: Πώς να επικοινωνήσουμε με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), -πρέπει να καλέσουμε το 166- τί πρέπει να πούμε στο τηλέφωνο (πού ήμαστε, ποιοί ήμαστε, τί ακριβώς έχει συμβεί, και ότι ξεκινήσαμε Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση).
Θελήσαμε οι στίχοι του τραγουδιού και οι οδηγίες στο βίντεο να παρουσιάζονται με τρόπο απλό και κατανοητό, ώστε να απομνημονεύονται εύκολα από τον καθένα, ακόμη και από παιδιά σχολικής ηλικίας. Ένα μουσικό video clip που να σε καθοδηγεί με τους στίχους του, την εικόνα και την μουσική του για το πώς μπορείς να δώσεις τις πρώτες βοήθειες δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε παγκόσμια!
Πόσο εύκολο είναι για κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτα για την ΚΑΡΠΑ, να μάθει μέσα από ένα video να εκτελεί αυτές τις κινήσεις;
Το βίντεο αυτό δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αντικαταστήσει την εκπαίδευση για την εκμάθηση των πρώτων βοηθειών. Σε βοηθά, όμως, να έρθεις σε μια πρώτη επαφή με την ΚΑΡΠΑ! Δείχνει βήμα-βήμα το πρωτόκολλο της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, δίνοντας το έναυσμα για εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ. Στο βίντεο βλέπουμε πόσο απλό είναι κάποιος με τα 2 του χέρια να σώσει μια ζωή! Στην ουσία “αγοράζεις” χρόνο, μέχρι να φτάσει εξειδικευμένη βοήθεια.
Ποιοί ήταν οι βασικοί συντελεστές αυτού του video clip;
Για να καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε, δούλεψαν αρκετοί άνθρωποι εντελώς εθελοντικά. Το καταπληκτικό που συνέβη είναι, ότι μόλις έγραψα την μουσική και είπα την ιδέα μου στον φίλο φωτογράφο Στέφανο Γεωργιάδη, με ένα μαγικό τρόπο άρχισαν ο ένας να φέρνει τον άλλο και γίναμε μια όμορφη ομάδα, που ο καθένας από το πόστο του έκανε το καλύτερο δυνατό.
Ο Στέφανος Γεωργιάδης έκανε την λήψη βίντεο και το μοντάζ, η Σμαράγδα Κανάρη, βραβευμένη σκηνογράφος, οργάνωσε τα πάντα για τα γυρίσματα, ο συνάδελφος διασώστης του ΕΚΑΒ Χρήστος Δημητριάδης και ο αδερφός μου Θωμάς Ζώβας με βοήθησαν με τις συμβουλές τους. Και βεβαίως οι δύο “πρωταγωνίστριες” η Ιωάννα Σιφναίου και η Χάρις Θαλασσοχωρίτη, μαθήτριες του Λυκείου, δύο καταπληκτικά παιδιά της Πάρου, που έπαιξαν τους βασικούς ρόλους και ερμήνευσαν το τραγούδι. Έμαθαν μάλιστα να κάνουν ΚΑΡΠΑ καλύτερα και από επαγγελματίες!
Πώς σάς αντιμετώπισε η τοπική κοινωνία;
Για να γίνουν τα γυρίσματα χρειαστήκαμε τη βοήθεια του Δήμου, της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου, της Ομάδας Διάσωσης Πάρου.΄Ολοι βοήθησαν με τον τρόπο τους και έτσι καταφέραμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία όλα τα γυρίσματα που έγιναν στον παραλιακό δρόμο της Παροικιάς. Μόλις κυκλοφόρησε το βίντεο, μάς σταματούσε κόσμος στον δρόμο και μάς ζητούσε να τον εκπαιδεύσουμε στις πρώτες βοήθειες. Για μένα αυτό ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή.
Πού μπορεί κανείς να βρει και να δει αυτό το video;
Κυκλοφορεί στο YouTube με τον τίτλο «30-2», ενώ μπορεί κανείς να το βρει και στην νοηματική γλώσσα πληκτρολογώντας «30-2 νοηματική”.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας και πρωτοβουλίες;Πολύ σύντομα θα ανέβει στο You Tube το video clip σε αγγλικό στίχο και ήδη γίνεται ο σχεδιασμός για άλλα βίντεο με θέμα πάντα τις Πρώτες Βοήθειες.
Αυτό που θεωρώ, όμως, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι έχει ξεκινήσει η δημιουργία μιας ομάδας εθελοντών που είναι εκπαιδευτές των Πρώτων Βοηθειών. Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε όλους τους Παριανούς και Αντιπαριώτες στην ΚΑΡΠΑ και να συγκεντρώσουμε χρήματα μέσω δωρεών για την αγορά Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών για κάθε χωριό της Πάρου και της Αντιπάρου. Όταν σταματήσει μια καρδιά να χτυπά, ο εγκέφαλος μπορεί να ζήσει χωρίς οξυγόνο 3-5 λεπτά, μετά παθαίνει μη αναστρέψιμες βλάβες. Γι’ αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι πρώτες βοήθειες.
Συμμετάσχετε στην καμπάνια για την αγορά εκπαιδευτικών προπλασμάτων και απινιδωτών >>>
Leave a Reply