Αφιέρωμα στις 7 θεατρικές ομάδες του νησιού και το έργο τους που αποδεικνύει ακόμα μια φορά την τεράστια δημιουργικότητα και ευφυΐα αυτού του τόπου και των κατοίκων του.
1- Το Θέατρο της «Παλαιάς Αγοράς», Μοσχούλα Κοντοσταύλου
Στο φετινό έργο, το «κεκλισμένων των θυρών» του Ζαν Πωλ Σαρτρ, έπαιξαν οι συνήθεις συνεργάτες, κυρίες Έμυ Δημητρακοπούλου και Χρύσα Σιμιτζίρη, ο κύριος Βαγγέλης Χαδήμογλου και η σκηνοθέτις.
Στην καταπληκτική αίθουσα Τεχνών του Δήμου, χωρητικότητας 35 μόνον ατόμων, συμπρωταγωνίστησαν κάπου 450 θεατές, σε 15 παραστάσεις, παρακολουθώντας τη φετινή και τις προηγούμενες, (σχεδόν πάντα με τον ίδιο αριθμό θεατών και παραστάσεων) με αξιοθαύμαστο σεβασμό. Η ομάδα ευχαριστεί εκείνους και όλους σας και κυρίως τον Δήμο Πάρου, την Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. και τις κυρίες των Α.Μ.Ε.Α.
2- Θεατρική ομάδα Συλλόγου Γυναικών Μάρπησσας
Η θεατρική ομάδα δημιούργηθηκε τον Οκτώβριο του 2009 με τη συνεργασία του Συλλόγου Γυναικών Μάρπησσας και του Α.Μ.Ε.Σ. Μαρπησσαικού. Από τότε μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει τα εξής έργα με μεγάλη επιτυχία:
- 2010: «Ζητείται ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά
- 2011: «Η Χαρτοπαίχτρα» του Δημήτρη Ψαθά
- 2012: «Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή» των Ρήγα- Αποστόλου
- 2013: «Ο Κουνενές» του Κώστα Πρετεντέρη 2014: • «Η Γυναίκα μου τρελλάθηκε» των Τσιφόρου-Βασιλειάδη
- 2015: «Μπαμπάδες με ρούμι» των Παπαθανασίου-Ρέππα
- 2016: «Οι Φόνισσες της Παπαδιαμάντη» των Ρήγα-Αποστόλου.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους αυτά τα χρόνια έπαιξαν στα θεατρικά μας έργα και αφιέρωσαν τον χρόνο τους για αυτό,τον σκηνοθέτη μας για τις πολύτιμες συμβουλές του καθώς και όλους όσους με οποιονδήποτε τρόπο βοήθησαν.
3- Θεατρική Παιδική Συντροφιά Νάουσας
Η Θεατρική Παιδική Συντροφιά Νάουσας ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2008 ως τμήμα του Χορευτικού Ομίλου Νάουσας Πάρου. Ήταν μια ιδέα του δασκάλου και εμψυχωτή της ομάδας, εκπαιδευτικού Παναγιώτη Σπύρου, ο οποίος και έστησε την ομάδα και δούλεψε με αυτήν.
Με το πέρασμα των χρόνων καθιερώθηκε ανάμεσα στις θεατρικές ομάδες του νησιού.
Προάγγελος της υπήρξε το Χριστουγεννιάτικο χορόδραμα «Η κούκλα» το 2007.
Η ομάδα σήμερα απαρτίζεται από παιδιά απ’ όλη την Πάρο (εφηβικό και παιδικό τμήμα) και μία ομάδα ενηλίκων που την στηρίζουν.
Πρόκειται για μία θεατρική παιδική σκηνή που ασχολείται με το σύγχρονο παιδικό θέατρο και απευθύνεται σε κοινό κάθε ηλικίας.
Θεατρικές παραστάσεις μέχρι σήμερα:
- 2007: «Η κούκλα» (χριστουγεννιάτικο χορόδραμα
- 2008: «Το όνειρο» (θεατρική παράσταση), «Ένα διαφορετικό αστέρι» (χριστουγεννιάτικο χορόδραμα)
- 2009: «Ξέρω ένα παραμύθι» (θεατρική παράσταση), «11, longing for you” (χριστουγεννιάτικο χορόδραμα)
- 2010: «Αγαπημένο μου ημερολόγιο» (θεατρική παράσταση), «Η Μηλιά και το μήλο» (θεατρική παράσταση), «Το παιδί με τη φλογέρα» (χριστουγεννιάτικο χορόδραμα)
- 2012: «Μαζί» (θεατρική παράσταση)
- 2014: «Ποιος έσβησε το φως;» (θεατρική παράσταση)
- 2015: «Το νησί των συναισθημάτων» (θεατρική παράσταση), «Ξέρω ακόμη ένα παραμύθι» (θεατρική παράσταση), «Τα Ξωτικά του Άη Βασίλη» (χριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση)
- 2016: «Ειρήνη» του Αριστοφάνη (θεατρική παράσταση του παιδικού τμήματος)
Ενώ τον Ιούνιο 2016 πρόκειται να παρουσιαστεί από το εφηβικό τμήμα το έργο: «Θα είμαι δίπλα σου» σε κείμενο Μπάμπη Τσιράκη. Τον τελευταίο χρόνο το παιδικό τμήμα στηρίζει και καθοδηγεί ο Γιώργος Γεμελιάρης, ενώ το εφηβικό τμήμα ο Μπάμπης Τσιράκης.
4- θεατρική ομάδα του Α.Μ.Ε.Σ. Νηρέα
Η θεατρική ομάδα του Α.Μ.Ε.Σ. Νηρέα πρωτοξεκίνησε το 2005 από μια παρέα λίγων φίλων, «εραστών του θεάτρου» όπως χαριτολογώντας συστήνονται, οι οποίοι έψαχναν να κάνουν κάτι δημιουργικό στην διάρκεια του «άνεργου» χειμώνα στην Πάρο. Όνειρο και επιδίωξη τους ήταν, με το πέρασμα του χρόνου, να μεγαλώσουν σε αριθμό και να μικρύνουν σε μέσο όρο ηλικίας των συμμετεχόντων.
Στα έντεκα χρόνια ύπαρξης της ομάδας, όλοι οι στόχοι της πραγματοποιήθηκαν. Προσέφερε απλόχερα γέλιο, συγκίνηση, τροφή για σκέψη, και πάντα με τον καλύτερο ποιοτικά τρόπο. Νέοι – και όχι μόνο – άνθρωποι πλαισιώνουν κάθε χρονιά «τον θίασο» προσφέροντας με πολύ κέφι καινούριες ιδέες, είτε από την μεριά του ηθοποιού, είτε του σκηνοθέτη.
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, κάθε καινούρια παράσταση προσφέρει πολλές δημιουργικές ώρες στους συντελεστές της και παράλληλα πολιτιστική αναβάθμιση στους κατοίκους του νησιού μας…
Τα έργα που έχει ανεβάσει η θεατρική ομάδα του Α.Μ.Ε.Σ. Νηρέα:
- 2005: «Ο αξιαγάπητος Σελιμάρ» του Ε. Λαμπίς
- 2006: «Ο Ταρτούφος» του Μολιέρου
- 2007: «Κομμάτια και θρύψαλα» του Γ. Σκούρτη
- 2008: «Το φάντασμα του κυρίου Ραμόν Νοβάρο» του Π. Μάτεσι
- 2009: «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» του Τζ. Κεσερλίνγκ
- 2010: «Δεν πληρώνω – δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο
- 2011: «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» του Άκη Δήμου
- 2012: «Ο κήπος με τα χελιδόνια» του Μπάμπη Τσικληρόπουλου
- 2013 «Βαριέμαι» του Ρικάρντο Ταλέσιγκ
- 2015: «Amazing Thailand» του Λένου Χρηστίδη
- 2016: «Τέσσερα Δωμάτια» βασισµένη στην οµότιτλη ταινία του Hollywood
5- Η Θεατρική ομάδα Αρχιλόχου
Η Θεατρική ομάδα Αρχιλόχου δραστηριοποιείται εδώ και είκοσι χρόνια στο νησί της Πάρου. Έχει παρουσιάσει αξιόλογες παραστάσεις με πλούσιο ρεπερτόριο και παίρνει μέρος σε φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου κάθε χρόνο. Σκοπός της Θεατρικής Ομάδας είναι να προτείνει θεατρικά έργα στο κοινό όπου θα ψυχαγωγηθούν και θα διασκεδάσουν το κοινό κρατώντας συντροφιά το χειμώνα, στους ανήσυχους πολιτιστικά κατοίκους του νησιού.
Το θεατρικό εργαστήρι Αρχιλόχου δημιουργήθηκε το 2012 από τον Γιώργο Γεμελιάρη. Σκοπός του Θεατρικού Εργαστηρίου είναι να συστήσει το Παριανό Κοινό την τέχνη του ηθοποιού. Τα μαθήματα χωρίζονται σε 2 μέρη. Το πρώτο μέρος είναι η γνωριμία με τις έννοιες της υποκριτικής, με ασκήσεις αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια. Το δεύτερο μέρος είναι η διανομή ρόλων από το ξένο και ελληνικό ρεπερτόριο όπου εκεί εφαρμόζουμε τις βασικές έννοιες της υποκριτικής για να παρουσιαστούν με 2 παραστάσεις στο τέλος της χρονιάς από τους μαθητές.
6- Η Θεατρική ομάδα Συλλόγου Γυναικών Νάουσας
Δημιουργήθηκε το 2001 από μέλη και φίλους του συλλόγου γυναικών Νάουσας, με σκοπό τη δημιουργική απασχόλησή τους, κυρίως στη διάρκεια του χειμώνα. Στο πέρασμα των χρόνων, όμως, η προσπάθεια έγινε πιο εντατική κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την παρουσίαση σημαντικών έργων Ελλήνων και ξένων θεατρικών συγγραφέων, αλλά και πρωτόλειων έργων Ναουσαίων δημιουργών.
Τα έργα που έχουν παρουσιαστεί έως σήμερα είναι τα εξής:
• Το δίκανο
• Ο νευρικός κύριος
• Το πορτραίτο της Σάρας
• Η λαϊκή αγορά
• Το καφενείο της Μαρίκας
• Ένα ηλιόλουστο πρωϊνό
• Προετοιμασία γάμου
• Το ξόρκι
• Ένας βλάκας και μισός
• Μικροί Φαρισαίοι
Την καθοδήγηση της ομάδας, τη θέση του σκηνοθέτη αλλά και τη γενική επιμέλεια των παραστάσεων έχει, ο πολύτιμος συνεργάτης του συλλόγου, κύριος Γιάννης Τριπολιτσιώτης.
7- Η Θεατρική ομάδα Νάουσας Πάρου
Μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούσαν το θέατρο, μαζεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 1985 στη Νάουσα της Πάρου και αποφάσισαν να ασχοληθούν πιο συστηματικά με το ερασιτεχνικό θέατρο, σε μια περιοχή όπου μόνο «μπουλούκια» τέταρτης κατηγορίας αποτελούσαν την θεατρική κίνηση.
Η αρχή έγινε, σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής και σιγά-σιγά απλώθηκε και σε άλλους χώρους (ΝΕΛΕ κ.ά.). Το 1993 η Θεατρική Ομάδα Νάουσας (Θ.Ο.Ν.Π.) εντάχθηκε στο Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα «Νάουσα Πάρου» με παράλληλες δραστηριότητες τον παραδοσιακό χορό, την μουσική, ίδρυση Μουσείου, τις λαογραφικές καταγραφές και τη διοργάνωση μουσικοποιητικών εκδηλώσεων.
Οι παραστάσεις της Ομάδας γίνονται στην Νάουσα και συνήθως περιοδεύουν σε διάφορα μέρη της Πάρου και των άλλων Κυκλάδων ενώ έχουν δοθεί παραστάσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας μας αλλά και στην Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο. Η Θ. Ομάδα έχει πάρει μέρος σε πολλές Συναντήσεις των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, ενώ έχει εκπροσωπήσει το Θέατρο του Αιγαίου και στην Κύπρο, το 2006.
Τα τελευταία χρόνια η Ομάδα δραστηριοποιείται σε δύο επίπεδα, Παιδική / Εφηβική Σκηνή με την Σοφία Αγγελοπούλου και Σκηνή Ενηλίκων με την Υπαπαντή Ρούσσου, με αντίστοιχα έργα. Ο σκοπός ήταν και παραμένει να έλθει το παριανό κοινό κοντά στο θέατρο και να το αγαπήσει αλλά και να δώσει διέξοδο σε όσους και όσες έχουν ανάλογες καλλιτεχνικές ανησυχίες.
Έργα την τελευταία 15/ετία:
- 2000: «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εν. Φίλιππο • «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Χ. Κ. Άντερσεν • Αφιέρωμα στους παριανούς ηθοποιούς: «Μη διαβάζετε μυθιστορήματα» μονόπρακτο του Δ. Γιαννουκάκη
- 2001: «Τα παντρολογήματα» του Ν. Γκόγκολ
- 2002: «Νόρα, το σπίτι της κούκλας» του Ε. Ίψεν • «Τα γουρουνάκια κουμπαράδες» του Ε. Τριβιζά
- 2003: «Ο Μορμόλης» του Ρ. Χάχφελντ • «Ό Τρυφεράκανθος» της Έλ. Πριοβόλου
- 2004: «Η σπασμένη στάμνα» του Ερ.Φον Κλάιστ • «Ο παπουτσής και η νεράιδα» της Ελ. Πριοβόλου
- 2005: «Η τρικυμία» του Ουιλ. Σαίξπηρ • «Η Κανέλα και το Δυοσμαράκι» της Αρ. Κοντραφούρη
- 2006: «Η θαυμαστή Μπαλωματού» Φ. Γκ. Λόρκα.
- 2007: «Δεν’ είμαι εγώ» του Γρ. Ξενόπουλου • «Ο Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου
- 2008: «Λα Νόννα» Ρ. Κόσσα
- 2009: «Οι ηλίθιοι» του Ν. Σάιμον • «Το ταξίδι του Φρύνη του δελφίνη» της Μ. Θεοδωράκη
- 2010: «Μπαμπάδες με ρούμι» των Μιχ. Ρέππα, Θ. Παπαθανασίου • «Ένα Μπαλόνι μυστικά» των Β. Παπαδημητράκη-Ν. Καραγιάννη
- 2011: «Πεντανόστιμη» της Λένας Διβάνη
- 2012: «Βότκα Μολότωφ» του Άντον Τσέχωφ
- 2013: «Της τύχης τα μπερδέματα» Ν. Λάσκαρη • «Η λίμνη των Κύκνων» διασκ. Κάρμεν Ρουγγέρη
- 2014: «Ελέφας» του Κ.Μποσταντζόγλου • «Ο ήρωας ποντικός και το σουξέ της Κούλας» διασκευή
- 2015: «Ροδάκινο κομπόστα» Μ. Μιούρα • «Αναζητώντας την αγάπη στα μονοπάτια των τραγουδιών» Άννας Χατζηχρήστου
- 2016: «Το αταίριαστο ζευγάρι» του Νηλ Σάϊμον • «Σελινοπουλημένη» Κυκλαδίτικο παραμύθι
Θερμές ευχαριστίες στην Ισαβέλλα Σαραντάκου, για την ευγενική προσφορά της στη μετάφραση των κειμένων των Θεατρικών Ομάδων.
Leave a Reply