Πολίτες της Πάρου αναλαμβάνουν δράση κατά της παράνομης κατάληψης των παραλιών τους από επιχειρηματίες που τοποθετούν υπερβολικά πολλά ομπρελοκαθίσματα πέραν των συμβατικών τους ορίων ή καταπατούν απροκάλυπτα τις παραλίες, λειτουργώντας χωρίς συμβάσεις.
Μέχρι στιγμής, δυο συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετείχαν αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές έλαβαν τόπο, διεκδικώντας το αυτονόητο: την εφαρμογή του νόμου για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Πολύ γρήγορα, το θέμα απασχόλησε σε καθημερινή βάση τα εγχώρια και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με εκτενή ρεπορτάζ.
Αυτό το κίνημα πολιτών της Πάρου φαίνεται να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης των υπερβολών της ανεξέλεγκτης οικονομικής ανάπτυξης, που καθοδηγείται αποκλειστικά από βραχυπρόθεσμες οικονομικές σκοπιμότητες, αγνοώντας τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Αλλά, ενώ η υπεράσπιση του κράτους δικαίου χρησιμεύει ως μια αποτελεσματική αρχική στρατηγική, από μόνη της δεν αρκεί. Οι νόμοι είναι ευμετάβλητοι και μπορούν να αλλάξουν προς το χειρότερο, όπως φάνηκε με τη νομοθεσία που ρυθμίζει την κατασκευή παραθαλάσσιων τουριστικών συγκροτημάτων.
Επιπλέον, θα μπορούσαμε να αμφισβητήσουμε την ίδια την αρχή των παραλιών που καταλαμβάνονται από κρεβάτια, συχνά διπλά κρεβάτια, τα οποία αλλοιώνουν το κυκλαδίτικο τοπίο. Δεν θα έπρεπε να ρυθμιστεί η επιδίωξη του οικονομικού κέρδους; Επιπλέον, αυτή η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη δημιουργεί εντυπωσιακές ανισότητες. Ποιος μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα κρεβάτι στην παραλία με 80 ευρώ την ημέρα;
Οι παραλίες είναι μόνο μέρος ενός πολύ ευρύτερου φαινομένου. Τα πεζοδρόμια και οι δημόσιες πλατείες καταλαμβάνονται συχνά από τραπέζια εστιατορίων, και πάλι υπερβολικά ή και παράνομα.
Το θεμελιώδες ζήτημα είναι η διατήρηση των “κοινών αγαθών”, τα οποία πρέπει να παραμείνουν εκτός του κινήτρου του κέρδους και να καταστούν προσιτά σε όλους τους πολίτες. Επιπλέον, καθοριστικής σημασίας είναι η ανάγκη διαφοροποίησης της τουριστικής προσφοράς πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα, με έμφαση στον τουρισμό πολιτιστικής κληρονομιάς, για ένα βιώσιμο μέλλον.
Πρόκειται για μια χρήσιμη συζήτηση που θα πρέπει να επαναληφθεί ενόψει των προσεχών δημοτικών εκλογών.
Η τελευταία είδηση είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε να τηρηθούν οι νομικές προδιαγραφές και να γίνουν έλεγχοι για την εφαρμογή τους.
Θα πρέπει όμως να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, γιατί το σημαντικό θα είναι να ελέγξουμε ότι η ανακοίνωση του Υπουργείου γίνεται πράξη.
Ρίξτε μια ματιά στον ιστοτόπο που δημιούργησε η Digitalparos, ο οποίος εμφανίζει νόμιμα εγκεκριμένες παραχωρήσεις ακτών.
Leave a Reply