Νέα αιολικά πάρκα στην Πάρο
Περιβαλλοντική Επιτροπή των « Φίλων της Πάρου »
Οι Φίλοι της Πάρου μαζί με το Δήμο Πάρου, τον Αρχίλοχο και πολλούς άλλους περιβαλλοντικούς συλλόγους, συμμετέχουν σε προσφυγή, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΟ) για την εγκατάσταση στην Πάρο, αιολικών πάρκων, σε 8 διαφορετικά σημεία σ’ όλο το νησί.
Πρέπει να το πούμε απ’ την αρχή, οι Φίλοι της Πάρου δεν είναι κατά της αιολικής ενέργειας. Αντίθετα μάλιστα, είναι « αναφανδόν » υπέρ των ΑΠΕ και θεωρούν ότι η χώρα μας, ενώ είναι προνομιούχος στον τομέα αυτό, έχει ήδη σημαντικά καθυστερήσει στην εκμετάλλευσή τους.
Οσον αφορά όμως την Πάρο και, πιθανότατα, όλα τα νησιά των Κυκλάδων που συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό το έργο που εγκρίθηκε από την ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ, τα πράγματα, εξελίχθηκαν μέσα σε πλήρη αδιαφάνεια και οι όροι της επένδυσης αποδείχθηκαν εντελώς ακατάλληλοι για το νησί!
Αδιαφάνεια:
Πριν 5-6 χρόνια, είχε ακουστεί το σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Κυκλαδονήσια και ότι την επένδυση θα έκαναν γνωστοί έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι μάλιστα είχαν από τότε (!) « μοιράσει το γλυκό »: ο ένας τις δυτικές Κυκλάδες, ο άλλος τις βόρειες, άλλος τις νότιες κλπ. Και τα πάντα εξελίχθηκαν έτσι, λες και ήταν προκαθορισμένα, λες και για έργα τέτοιου μεγέθους δεν έπρεπε οι ανάδοχοι να βγαίνουν μέσα από αδιάβλητους διαγωνισμούς (οι οποίοι τυπικά έγιναν, αλλά, προφανώς, με « φωτογραφικές » προδιαγραφές).
Οροι ακατάλληλοι για το νησί:
Η χωροθέτηση δεν είναι σωστή: Με 8 αιολικά πάρκα, διασκορπισμένα σ’ όλο το νησί, η επίπτωση στη ζωή των ανθρώπων αλλά και στο περιβάλλον είναι σοβαρή. Σε πολλές περιπτώσεις τα πάρκα πρόσκεινται σε κατοικημένες περιοχές! Σε άλλες, « μπαίνουν » μέσα σε προστατευόμενες περιοχές. Σε όλες τις περιπτώσεις είναι μέσα σε Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ)!
Σε καμμιά περίπτωση δεν προβλέπονται αντισταθμιστικά οφέλη για τους κατοίκους που θα υποστούν όχι μόνο την υποβάθμιση της αξίας των σπιτιών τους αλλά και την οπτική και ηχητική όχληση.
Το μέγεθος των ανεμογεννητριών είναι δυσανάλογα μεγάλο για τη φυσική γεωμορφολογία του νησιού (αντίθετα με τις 4 ήδη υπάρχουσες). Αυτό όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προδιαγραφές – με τους ρυθμούς που κινείται το Ελληνικό Δημόσιο, όταν η επένδυση θα υλοποιηθεί η τεχνολογία θα είναι ξεπερασμένη – αλλά έχει σαν αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του νησιού: τα βουνά μετατρέπονται σε λόφους και αντί για κυκλαδονήσι, η Πάρος θα φαντάζει, μάλλον, σαν ενα αιολικό εργοστάσιο στη μέση του Αιγαίου!
Οι γνωμοδοτήσεις, τέλος, του Δήμου Πάρου, που εκφράστηκε «αρνητικά» από την αρχή, έμειναν στα βαθειά συρτάρια των Υπουργείων!
Γι αυτούς αλλά και για πολλούς άλλους λόγους που, για την οικονομία του χώρου, δεν είναι δυνατόν να εκτεθούν εδώ, οι Φίλοι της Πάρου συγχρηματοδοτούν την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και, μαζί με το Δήμο και τους άλλους Συλλόγους, τοποθετούνται εντελώς αρνητικά σε σχέση με το συγκεκριμένο αυτό έργο.
Leave a Reply